Nyttige opplysninger

Peru

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet. En taxitur kan derimot ikke betales med kort.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Banker og butikker: Banker og butikker er normalt åpne i tidsrommet 09.00 – 17.00, noen butikker til 19.00. Alle større kredittkort aksepteres i hoteller og større butikker i byene, men ikke på markeder og små landsbybutikker. Se Valuta.

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Sjekk tur- programmet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt.

Drosje: Drosjer finnes i byene, de bør bestilles i hotellet eller utestedet for å unngå pirattaxi.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som i Norge men normalt er støpslene flate (som i USA). De fleste steder er det tilrettelagt også for europeiske støpsler og man er ikke avhengig av adapter. Bruk av jordet kontakt kan kreve bruk av adapter. 

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Flyselskapenes bagasjeregler varierer. Ved behov for nærmere informasjon om dette kan turarrangøren kontaktes. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhets-kontrollen, maks 1 liter til sammen. Flyreisen fra Europa til Lima tar nesten 13 timer. Det anbefales å ta med lesestoff fra Norge, i tillegg vil flyet ha skjermbasert underholdning. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå stort alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger.

Helse, mat og drikke: Vannet kan brukes til tannpuss, men ikke til drikke. Flaskevann kan kjøpes overalt. Folkehelseinstituttet anbefaler å ha hepatitt-vaksine (Havrix), samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe og polio. Malaria- og gulfeberprofylakse er ikke nødvendig for årets tur. Nødvendige medisiner bør oppbevares i håndbagasje. Vi anbefaler å ha med kopi av resepten. Har du spesielle behov som reiselederen bør være oppmerksom på, ber vi deg opplyse om dette ved påmelding. Frokosten på hotellet er vestlig. Ellers serveres varierte måltider. Unngå is og rå frukt som ikke kan skrelles, kjøpt på gata. Avstå fra å klappe eller ta på dyr. I Cuzco bør man være veldig tilbakeholden med alkohol på grunn av høyden. Drikk rikelig med vann og (om morgenen) litt mate-de-Coca-te som tilbys på hotellet. Noen leger anbefaler sportsdrikke som Gatorade mot høydesyke, ikke tabletter.

Les mer her dersom du lurer på noe ifm høydesyke; https://nhi.no/livsstil/reise/hoydesyke/

Klima og vær: Med store høydeforskjeller fra kysten og opp til Andesfjellene (fjelltopper med mer enn 6700 meter) finnes flere klimasoner og store forskjeller. Generelt regnes regntiden fra november til april, men ved kysten er det tørt med temperaturer rundt 25º, med ørkenklima spesielt i sør. I fjellene kan nettene bli kalde (4 - 6º), selv om klima her tilsvarer en norsk sommer. Husk at Cuzco ligger på 3500 meter. Både god solkrem, solbriller og -hatt og regntøy er nødvendig. Ellers passer det med behagelige klær og gode sko om dagen og pent tøy om kvelden.

Kriminalitet: Kriminalitet er forholdsvis høy i Peru og det bør utvises forsiktighet, spesielt hvis man ferdes på egen hånd. Lommetyverier er utbredt, verdifulle smykker bør kanskje ligge hjemme. Se pass/passkopi. Spesiell forsiktighet anbefales i byene etter mørkets frembrudd og ved bruk av minibanker. Husk at flybillett, pass og verdisaker bør legges i safen og ikke tas med på utflukter.

Pass: Passet må være gyldig i 6 måneder utover reisen. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis (og –vilkår) og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Vi trenger passinformasjon i god tid før avreise for å bestille innenlandsfly og tog. Husk at det må være samme pass(nummer) ved ut- og innreise som ved påmelding.

Taxfree: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskort.

Telefon: Bare 3-band-telefoner med GSM 1900 virker i de større byer i Peru, både for samtaler til og fra Norge. Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Peru) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Telefonkort kan kjøpes i kiosker og på gata. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og ev. mulighet for bruk av kontantkort.

Tidsforskjell: Peru ligger seks timer etter oss og sju, når vi har sommertid.

Valuta: Perus valuta heter Sol (PEN = Peruvian Nuevo Sol) og kan ikke kjøpes i Norge. I Peru kan man ta ut kontanter på flyplassen og i de mange tilgjengelige minibanker i de store byene og på flere av hotellene.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_PEN.html