Nyttige opplysninger

Tunisia

Betalingskort og penger: Mange forretninger i turistområdene aksepterer visa- og kredittkort. Minibank finnes på de fleste hoteller eller i nærområdet. Det er også vanlig at hotellene har eget vekslingskontor. Handler man på markeder, betales det alltid med tunisiske dinarer.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes, men vi anbefaler å kjøpe flaskevann.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som i Norge. Du trenger ikke adapter.

Foto: Besøkes severdigheter må man ofte betale 1 dinar hvis man ønsker å fotografere. Det er mange spennende motiver i Tunisia. Ønsker man å ta nærbilde av mennesker, er det høflig å spørre om dette først.

Flyreisen: Flyselskapet garanterer ikke at de kan ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen. Taxfree salg om bord (begrenset utvalg).

Handling og pruting: Tunisia har et spennende og eksotisk vareutvalg. Keramikk, sølv, skinn, håndknyttede tepper og annet håndarbeid er populært å handle. I tillegg til falske merkevarer i sko, tøy, vesker og klokker.I byenes medinaer kan man gjøre de beste handlekuppene hvis man er god til å prute – gjerne ned til 50% av det selgeren begynner med. Dette er en spennende og fascinerende måte og hande på og de fleste gangene er selgeren storfornøyd hvis det ender opp i en handel. De fleste butikker har åpent mellom 09.00 – 18.00, også på søndager.

Helse og hygiene: Husk nødvendige medisiner. Ta gjerne med kopier av resepter hjemmefra hvis du skulle miste dine egne medisiner. Apoteker er lett tilgjengelige, også natt-apoteker. Utvalget av reseptfrie medisiner er bra og prisene er veldig gunstige. Dersom du har spesielle behov, bør du si fra til oss i god tid før reisen. Hotellene har buffet til måltidene, dermed er det enkelt for mat-allergikere å sette sammen et velsmakende måltid som passer for dem. Har du søliaki anbefaler vi at du tar med brød hjemmefra. Dette kan fryses på hotellet og posjoneres etter ønske. Når man er på ferie er det viktig med god håndhygiene. Vi anbefaler å ta med desinfiserende håndvask som kjøpes i praktiske småflasker både på apoteket og i dagligvarebutikker.

Hotellene våre: Tunisia har sin egen kvalifisering av hotellkategorier med 1 til 5 stjerner. Vi benytter 4 og 5 stjerners hoteller på våre turer.

Klær: Tunisia har lange tradisjoner som turistland. Man trenger ikke å ta spesielle hensyn til hvordan man kler seg. Kun ved besøk i moskèer skal skuldrer tildekkes og man har bukser/skjørt til knærne. Husk gode sko, en ytterjakke til kvelden og ikke minst – badetøy! Det er vanlig å kle seg om til middagen.

Kriminalitet: Det er liten kriminalitet i Tunisia. Men som alltid når man er på reise, pass på lommebok, kamera, mobiltelefon og verdisaker. La pass og flybillett ligge igjen på hotellrommet når du er ute.

Mobiltelefon og trådløst nett for PC: Det er god mobildekning mellom Tunisia og Norge. Man taster 0047 og deretter ønsket nummer når man ringer hjem. Mange hoteller har trådløse nett i resepsjonsområdet. Mot betaling kan man få tilgang til nettverk.

Sol og varme: Sola er sterk i nord-Afrika og det er viktig å bruke solkrem med høy faktor. Og husk alltid å ha en flaske vann tilgjengelig, enten du ligger på stranda eller er på utflukt.

Språk: Det offisielle språket er arabisk, men de fleste snakker fransk. I turistområdene kan mange både engelsk og tysk.

Sykehus: Tunisia har god sykehusdekning og mange privatklinikker hvis et uhell skulle inntreffe under reisen.

Tannlege: Vi har etablert kontakt med gode tannleger. Ønskes en generell konsultasjon eller kosmetisk behandling av tennene er dette mulig til en lagt lavere pris enn hjemme.

Taxfree-varer inn i Tunisia: Man kan handle taxfritt ved ankomst. Du kan ta inn 2 liter alkohol (valgfritt) og 1 kartong sigaretter i Tunisia.

Taxfree-varer inn i Norge: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.
OBS! Det er ikke tillatt å ta med taxfree-flasker fra land utenfor Schengen-avtalen i håndbagasjen, selv om de er i forseglet pose. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Taxi: Taxiene er gule og lett tilgjengelig de fleste steder. Det er rimelig å ta drosje. Har drosjen ikke taxameter kan det være lurt å avtale pris på forhånd.

Temperaturer: Det er god sommertemperatur i Tunisia mellom april og oktober med gjennomsnittstemperaturer på mellom 24 – 30 grader. Temperaturen i sjøen ligger på mellom 19 – 27 grader i disse månedene. Det er varmest i juli og august. Om kveldene, spesielt i april og oktober kan det bli litt kjøligere.

Tidsforskjell: Tunisia har samme tidssone som Norge om vinteren. De endrer ikke til sommertid som vi gjør. Da er landet 1 time bak oss.

Tips: Som turist er det en god skikk å gi litt tips hvis man får god servise. Det være seg til personale på hotell, til restauranter og sjåfører/lokalguider. Reiselederen vil informere om dette.

Valuta: Den tunisiske valutaen heter dinarer (TND) og er en lukket valuta som ikke er lov å føre verken inn eller ut av landet. Dermed får du ikke kjøpt dinarer i norske banker, men veksler etter at du har kommet ned. Du kan veksle med norske kroner. Best kurs får man hvis man tar ut cash i minibanker. Man kan ikke benytte tunisiske dinarer i taxfree-butikken på flyplassen ved avreise. Har man igjen dinarer, kan disse veksles tilbake på vekslingskontoret der.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_TND.html

Visum og pass: Nordmenn trenger ikke visum for å komme inn i Tunisia, men fyller kun ut et innreisekort som deles ut på flyet og leveres sammen med passet ved ankomst. Passet må være gyldig i 6 mnd. etter reisens slutt. Reisende med andre nasjonaliteter plikter å undersøke om det er påkrevd visum ved å ta kontakt med den aktuelle ambassade.