Nyttige opplysninger

MAROKKO

Apotek: De fleste apotekene har stort utvalg av vestlige medisiner. Ta kontakt med reiselederen ved akutte problemer. Medisiner på resept bør tas med hjemmefra og oppbevares i håndbagasjen på utreisen.

Betalingskort: Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Drikkevann: Vannet bør ikke drikkes fra springen. Vann på flasker kan kjøpes overalt.

Driks/Tips: Dersom tips ikke er inkludert i turen pris (se turprogrammet) forventes dette av sjåføren/guide, samt til portør og etter måltider. Er du fornøyd, anbefaler vi ca ca 10 % på spisesteder. Forhør deg eventuelt med reiseleder.

Elektrisitet: Strømstyrken og strikkontaktene er som i Norge.

Flyreisen: Flyselskapenes bagasjeregler varierer. Ved behov for nærmere informasjon om dette kontakt oss. Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, totalt 1 liter.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. En god reiseforsikring er nødvendig. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Vi anbefaler å ha med solbeskyttelse (hatt, solkrem).

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Mat: Maten er meget god og variert. 

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og ev. bankkort og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Videre anbefaler vi at passet ditt er gyldig 6 mnd etter hjemkomst.

Pruting: Dette er helt vanlig i Marokko, og forventes. Tonen bør være vennlig, da får du også best pris. Reiseleder kan gi deg tips/veiledning.

Skikk og bruk: Marokko er et muslimsk land, om enn noe mer “vestlig” enn mange andre muslimske land. Som turist trenger du ikke ta spesielle hensyn, bare vise respekt for landets kultur.

Språk: Det offisielle språket er arabisk. Mange snakker både engelsk og fransk.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.
Inn til Marokko har man kun lov til å ta med maks 200 sigaretter eller 250 gr tobakk samt 1 ltr sprit.

Taxi: Taxi finner du overalt. De fleste drosjer har takstameter.

Telefon: Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Norsk mobiltelefon fungerer normalt greit.

Tidsforskjell: Marokko følger GMT og ligger 1 time etter Norge, så her slipper du få noe jet-lag!

Valuta: Myntenheten er marokkanske dirham (MAD/DH). Visakort og Mastercard aksepteres i minibanker og større butikker/hoteller/restauranter. American Express aksepteres sjeldent. Landet har en lukket valuta og det er derfor ikke mulig å ta ut marokkanske dirham i andre land. Det kan være lurt å ta med litt kontanter enten i USD eller EUR.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/MAD_NOK.html

Vaksine: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Marokko men de gir følgende anbefalinger: ta hepatittvaksine (Havrix), samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe, og polio.

Visum: Det er ikke visumplikt for nordmenn som reiser til Marokko. Man fyller kun ut et innreiseskjema på flyet før landing.

Vær og klima: Marokko har deilig middelhavsklima med mange soltimer. Januar er den kaldeste måneden med ca 10-15 grader. Sommermånedene regnes fra juni til og med september og da er gjerne temperaturen over 30 grader på dagtid. Høsten og vår har dagtemperaturer rundt 20-25 grader.