Nyttige opplysninger

Spania

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt, men flere av de mindre serveringsstedene underveis på vandreruten vil nok foretrekke betaling i kontanter. Du kan heller ikke betale taxi med kort. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, butikker osv. over hele landet.
Ved tap av kort kontakt:
Eurocard/Mastercard på (0)145 67 84 84
Visa (0)1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00

Bekledning/pakketips: Det er viktig med noen godt inngåtte, ankelhøye vandresko som gir god støtte og demping. Disse trenger ikke være fjellstøvler, da pilegrimsleden stort sett går på sti og vei. Gnagsårplaster bør med samt solbriller, hatt/caps og solkrem, og noen åpne sandaler til å lufte føttene med om kvelden. En lett ulltrøye til å ha innerst er lurt å ha, det absorberer svette og hjelper deg til å holde jevn temperatur også i høydedragene. Temperaturen i Galicia på den tiden vil være stort sett som en god norsk sommer med litt kjølige kvelder. Det kan komme regn og i høydene vil det også være litt mer vind. Derfor er en regnjakke i pustende materiale perfekt å ha med. En vandrestav eller to kan fungere som avlastning for knær og rygg, men er ikke et must. Det er håndklær og sengetøy samt shampo på alle hoteller vi bruker. Bagasjen blir transportert med buss hele veien, men en liten dagstursekk er kjent å ha med.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man litt ømfintlig mage anbefales mineralvann. Du kan velge mellom agua con gás (m. kullsyre,) og agua sin gás (uten kullsyre.)

Driks/tips: Service er vanligvis inkludert i prisen, men det er vanlig å gi litt når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utflukt.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, og kontaktene er de samme i Spania som i Norge.

Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fleste er normalt åpne ca. 10.00 –13.00, og fra 17.00-20.00. Det er ikke vanlig å prute i forretninger. Store varehus som El Corte Inglés har åpent hele dagen, 10.00-22.00.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Vi anbefaler deg å kontakte ditt NAV for å få Helsetrygdekort som gjelder for EU/EØS-land. Dette kan være greit å ha i tillegg til reiseforsikring i tilfelle du skulle bli syk.

Kaffe: Espresso er en liten kopp svart, sterk kaffe som spanjoler ofte drikker etter maten. Vil du ha den litt svakere ber du om en cortado, den har litt stimet melk oppi. Vanlig filterkaffe heter café filtro eller café americano.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon ect. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Porto/post: Postkontorer, med skilt i gult og rødt, Correos, har åpningstid 08.00-14.00, lørdag til 12.00. Frimerker kan også kjøpes i tobakksbutikker. Disse markeres med et rødt neonskilt med ordet “estanco”. Her kan du også kjøpe telefonkort.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må først slå et siffer for å få linje ut av rommet. Dette er vanligvis 0, men kan også være et annet siffer. Det er mulig å få kjøpt telefonkort, og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Det er litt dyrere å ringe fra hotellrommet enn fra telefonkiosker. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan mobilabonnenter bruke telefonen på vanlig måte. Hvis du har en mobiltelefon med kontantkort, anbefaler vi at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon.

Valuta: Det er EURO som benyttes i Spania. Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html