Generelle opplysninger

Apotek: De fleste apotekene har stort utvalg av vestlige medisiner. Ta kontakt med reiselederen ved akutte problemer. Medisiner på resept bør tas med hjemmefra og oppbevares i håndbagasjen på utreisen.

Drikkevann: Vannet bør ikke drikkes fra springen. Vann på flasker kan kjøpes overalt.

Driks/Tips: Dersom tips ikke er inkludert i turen pris (se turprogrammet) forventes dette av bussjåføren og våre lokale guider. Dersom du er fornøyd, anbefaler vi mellom 5 og 10 rand (ca. 5 – 10 kr.) pr. dag pr. deltager til hver.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt, men stikkontaktene er annerledes. Ta derfor med adapter.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at fl yselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i fl yet. Mht. fl ytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Foto: Det er lurt å ha med seg en plastikkpose til kameraet når en er på safari for å unngå støv og sand. Det er også en fordel med kikkert og telelinser ute på safari.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Ta med solkrem med høy faktor.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Mat: Maten er meget god og variert. Vi spiser på restauranter med bra kvalitet på maten.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og ev. bankkort og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Det kreves ikke visum til Sør-Afrika for nordmenn, kun gyldig pass.

Post/Porto: Normalt kan frimerker bare kjøpes på postkontor, men hotellene vil sende kort og brev for deg. Post til Norge tar normalt fra 7 - 14 dager.

Pruting: I vanlige forretninger prutes det ikke, men på markedene kan en prøve å få avslag på prisen.

Tax-free: Du kan ta følgende tollfritt inn i Norge: Én liter brennevin, 1 ½ liter vin og to liter øl eller tre liter vin og to liter øl. Du kan også ta med én kartong sigaretter eller fem pakker tobakk. Flasker kjøpt utenfor EU/Schengen får du ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen ved mellomlanding, selv om de er forseglet. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise ombordstigningskort. Ytterligere info finnes på http://www.avinor.no/avinor/bagasjeoginnsjekking.

Telefon: Ringer man hjem, slås først 09 (ut av Sør-Afrika ) og 47 (for Norge) – deretter det ønskede nummer i Norge. GSM virker stort sett over alt, men det er dyrt å ringe hjem. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon. Tidsforskjell: Sør-Afrika ligger i samme tidssone som oss når vi har sommertid, og en time foran oss når vi har vintertid. Så her slipper du få noe jet-lag!

Valuta: Den Sørafrikanske valutaen er Rand (ZAR). Kursen har svingt noe i det siste, men 1 rand tilsvarer ca 1 krone. De fleste hoteller, butikker og restauranter aksepterer internasjonale kredittkort og VISA. Hvis du vil ta med kontanter anbefaler vi å ta med Rand fra Norge. Norske kroner kan også veksles inn på vekslingskontorer i Cape Town. Ellers er det gode muligheter til å få ut Rand fra bankautomater.

Vaksine: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Sør-Afrika men de gir følgende anbefalinger: ta hepatittvaksine (Havrix), samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe og polio. Malaria- og gulfeberprofylakse er ikke påkrevet for årets tur, men sjekk med din fastlege hva som anbefales for deg.