Generelle opplysninger

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master og Diners Club (begrenset bruk av American Express) kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet. En taxitur kan derimot ikke betales med kort. Ved tap av kort, kontakt:

  • Eurocard + 47 21 01 52 22
  • Mastercard + 1 636 722 7111
  • Visa +1 410 581 3836
  • Diners + 47 21 01 53 00
  • American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Været i Skottland kan være ustabilt. Regn og solskinn veksler hurtig. Viktig med gode sko og regntøy eller paraply. Husk å ta med en jakke til kveldene.

Drikkevann: Vann fra springen kan drikkes.

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10% driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet. Sjekk i turprogrammet ditt om tips er inkludert i turprisen din. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Det er også vanlig å gi litt tips til sjåførene.

Drosje: De fleste drosjer kjører etter taksameter og kan enkelt hyres på gaten, eller via hotellresepsjonen.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, men man trenger adapter av britisk type (med tre pinner).

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: De store forretningene og varemagasinene holder stort sett åpent på søn- og helligdager – kun mindre butikker, banker og kontorer er stengt. Det er ikke vanlig å prute i forretninger.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. I tillegg til reiseforsikring bør du ha med helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, som du får via ditt trygdekontor. Norske borgere behøver strengt tatt ikke ha med europeisk helsetrygdekort (tidligere Trygdeetatens skjema E111) fra Norge. I praksis er det imidlertid nyttig å ha med helsetrygdekort, da dette enkelte ganger forlanges. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Helse- og mathygiene omtrent som i Norge. Utbrudd av munn- og klovsyke samt fuglevirus og svineinfluensa har ført til at britiske myndigheter har iverksatt beredskaps-plan for å hindre nye utbrudd. Forbudet mot å ta med kjøtt og andre produkter fra klovdyr fra Storbritannia til Norge ble opphevet fra 1. januar 2008.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Storbritannia er ikke medlem av Schengen, og nordmenn trenger derfor pass for innreise. Passet må være gyldig 3 måneder utover oppholdet. Nordmenn trenger ikke visum for innreise til Storbritannia. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis (og-vilkår) og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Én kartong sigaretter eller 5 pakker tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes på vanlig måte i utlandet. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og ev. mulighet for bruk av kontantkort.

Tidsforskjell: Britisk tid er 1 time etter Norge. Klokkene stilles frem eller tilbake på de samme datoer som i Norge.

Trafikk: Det er venstrekjøring i hele Storbritannia og det betyr også at fotgjengere må huske å se ”feil vei” når de krysser gaten, dvs. først til høyre. Språk: Engelsk, i Skottland også skotsk-gælisk.

Vaksiner: Statens institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Skottland, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampevaksine og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du kan også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen mot hepatitt holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon for mer informasjon.

Valuta: I Skottland er det engelske pund (GBP eller £) som brukes. Ved siden av de vanlige britiske, finnes det også egne 1 £-sedler. Disse bør du bruke mens du er i landet eller veksle i engelske før hjemreise, da de vanligvis ikke aksepteres i engelske butikker og ikke alle banker tar dem tilbake.