Generelle opplysninger

Madrid og Nord-Spania

www.madridvision.es
www.museoprado.mcu.es
www.guggenheim-bilbao.es
www.eduardo-chillida.com
www.museochillidaleku.com
www.sansebastianturismo.com

Banker: Bankene er åpne ca. 08.30 - 14.30 mandag til fredag. Man kan også ta ut kontanter i minibanker på VISA og andre kredittkort. Hoteller og vekslekontor veksler til en litt dårligere kurs enn bankene. Lokal valuta = euro.

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American

Express kan benyttes på de fl este restauranter, hoteller, butikker osv. over hele landet. Likevel kan du ikke betale taxituren med kort.

Ved tap av kort kontakt:

Eurocard/Mastercard på (0)145 67 84 84
Visa (0)1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00

Bekledning: Det er mildere enn i Norge, med varme somre på høylandet der Madrid ligger og mildere klima ved kysten der det også kan komme en regnskur. Ta med en jakke til litt kjølige kvelder, paraply samt gode spasersko. Det er ofte brostensbelegg på gatene i gamlebyene i Spania, så flate sko anbefales.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man litt ømfintlig mage anbefales mineralvann. Du kan velge mellom agua con gás (m. kullsyre,) og agua sin gás (uten kullsyre.)

Driks/tips: Service er vanligvis inkludert i prisen, men det er vanlig å gi litt når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utfl ukt.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, og kontaktene er de samme i Spania som i Norge.

Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fl este er normalt åpne ca. 10.00 –13.00, og fra 17.00-20.00. Det er ikke vanlig å prute i forretninger. Store varehus som El Corte Inglés har åpent hele dagen, 10.00-22.00.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at fl yselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i fl yet. Mht. fl ytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Vi anbefaler deg å kontakte ditt Trygdekontor for å få Helsetrygdekort som gjelder for EU/EØS-land. Dette kan være greit å ha i tillegg til reiseforsikring i tilfelle du skulle bli syk.

Kaffe: Espresso er en liten kopp svart, sterk kaffe som spanjoler ofte drikker etter maten. Vil du ha den litt svakere ber du om en cortado, den har litt stimet melk oppi. Vanlig fi lterkaffe heter café fi ltro eller café americano.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon ect. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Porto/post: Postkontorer, med skilt i gult og rødt, Correos, har åpningstid 08.00-14.00, lørdag til 12.00. Frimerker kan også kjøpes i tobakksbutikker. Disse markeres med et rødt neonskilt med ordet “estanco”. Her kan du også kjøpe telefonkort.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må først slå et siffer for å få linje ut av rommet. Dette er vanligvis 0, men kan også være et annet siffer. Det er mulig å få kjøpt telefonkort, og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Det er litt dyrere å ringe fra hotellrommet enn fra telefonkiosker. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan mobilabonnenter bruke telefonen på vanlig måte. Hvis du har en mobiltelefon med kontantkort, anbefaler vi at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon.