Nyttige opplysninger

Montenegro, Albania og Kroatia

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fl este restauranter, hoteller og butikker over hele landet. En taxitur kan derimot ikke betales med kort.

Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Godt og varmt om sommeren, men ta med deg en god jakke og gode sko. Mange strender har småstein og det kan være lurt å ta med badesko.

Drikkevann: Vannet bør ikke drikkes fra springen. Vann på flasker kan kjøpes overalt.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert i turprisen (se turprogrammet du har mottatt) forventer bussjåføren, guidene og restaurantene tips. Dette kan vår reiseleder koordinere.

Drosje: Benytt kun offisielle drosjer med taxiskilt og vi anbefaler at hotellet bestiller for dere. Avtal gjerne pris før avgang. Taksameter er obligatorisk.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, så man trenger ikke adapter for vanlige elektriske artikler.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med fl ytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: Butikkene er vanligvis åpne fra 08:00 – 19:00 mandag - lørdag, men de er stengt på søn- og helligdager. Store kjøpesentre har som regel åpent til 21.00 og også på søndager. Noen typiske turistbutikker har åpent om søndagen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av resepter. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si ifra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor lommebok, kamera, mobiltelefon etc. oppbevares. Det anbefales å legge igjen hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Passet bør ha en gyldighetstid på 6 måneder etter innreise.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes på vanlig måte i utlandet. Dersom du har en mobiltelefon med kontantkort, må du 2 døgn før avreise kontakte din teleleverandør for å åpne kortet for utenlandsbruk.

Vaksiner: Folkehelseinstituttet anbefaler å ha aktive vaksiner mot Hepatitt A, samt difteri og stivkrampe. For informasjon fra Folkehelseinstituttet se www.fhi.no/ Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller vaksinasjonskontoret for å få utfyllende veiledning.

Valuta: Valuta i Montenegro er Euro.
Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html

Valuta i Kroatia er kroatiske kuna.
Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/HRK_NOK.html

Valuta i Albania = Lek
Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/ALL_NOK.html