Nyttige opplysninger

Polen

Banker: De fleste banker har åpent kl. 8-16, enkelte kl. 9-14. Minibanker finnes det et godt utvalg av.

Drikkevann: Vi anbefaler at du ikke drikker vann direkte fra springen. Kjøp heller flasker med mineralvann. Vann heter på polsk Woda.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert (se turpro-grammet) er det vanlig å gi driks når servicen er bra, vanligvis ca. 7 - 10%. Legg gjerne igjen litt på rommet ved avreise hvis du har lyst, men dette er en frivillig sak.

Drosje: Offentlig taxi anbefales og kan bestilles på hotellet. Det er vanlig å gi ca. 10% i driks. Dersom du tar en taxi på gata, bør du avtale prisen på forhånd. Det fins piratdrosjer, men det anbefales ikke å benytte disse.

Elektrisitet: Strømstyrke og kontakter er samme som i Norge.

Forretninger: Butikker og varehus har åpent kl. 10-18, noen også lenger (lørdager kl. 10-13). Byen har flere varehus og i gamlebyen finner man mange koselige små butikker.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Kredittkort: Kredittkort kan brukes i de fleste butikker.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon ect. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Porto/post: Porto er ca 1 zloty for brev og postkort. Frimerker kan kjøpes på posten eller i tobakkskiosker som det er mange av. Postkontor er åpne 8-16.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan også handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må da vanligvis først slå 0 for å få linje ut av rommet. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon.

Valuta: Selv om Polen er medlem av EU er ikke euro tatt i bruk. Den polske myntenheten er Zloty (PLN). 1 zloty = 100 groszy. Zloty veksles med best kurs på lokale vekslekontor som heter ”Kantor”. Man kan gjerne ta med norske kroner og så veksle inn disse.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_PLN.html