Nyttige opplysninger

Kina

Butikker: Butikkene er normalt åpne i tidsrommet 09.00 - 21.00. I vanlige butikker prutes det ikke, men på de mange gatemarkeder hører det med til handelen.

Drikkevann: Vannet kan brukes til tannpuss, men ikke til å drikke. Overalt kan flaskevann kjøpes.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert i turprisen (se turprogrammet du har mottatt), forventer bussjåføren og vår kinesiske hjelper tips. Dersom du er fornøyd anbefaler vi 10 yuan pr. dag pr. deltaker til hver av dem.

Drosje: Drosjer finnes overalt, og kan stoppes på gaten eller ved taxiholdeplasser. Ikke regn med at sjåføren forstår engelsk eller forstår deg når du sier hotellnavnet. Ha derfor alltid med deg et kort fra hotellet hvor hotellnavnet står skrevet på kinesisk. Det er billig å ta drosje og disse kjører etter taksameter. Prøv også en sykkeldrosje. Disse er noe dyrere, så du bør avtale pris på forhånd.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene kan variere men passer vanligvis for barbermaskin, men det anbefales å ta med en adapter. Denne er påkrevd for hårføner og lading av mobiltelefon og kamera og fås kjøpt i elektriske forretninger hjemme.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Vi gjør spesielt oppmerksom på at det ikke er lov å ha med alkohol i håndbagasjen på kinesiske innenlandsfly. Ev. flasker må legges i innsjekket bagasje.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et Europeisk helsetrygdekort, via helsenorge.no, i tillegg til vanlig reiseforsikring. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Ikke alle hotellrom og restauranter er røykfrie. Trenger du røykfritt rom, ber vi deg gi beskjed ved bestilling.

Klima og klær: Mens somrene i Beijing og Shanghai er veldig varme og fuktige, kan temperaturen om vinteren synke under frysepunktet. Vår og høst er de mest behagelige årstider, med temperaturer på 15-18 grader om dagen og litt kjøligere om natten. Husk en varm og vindtett jakke, ellers behagelige klær og gode sko.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Mat: Maten i Kina er forskjellig fra vår vestlige mat, men den er velsmakende og variert. Vi spiser på restauranter med god kvalitet på maten. Vi anbefaler ikke å kjøpe iskrem, og frukt bør vaskes og skrelles før den spises. Frokosten på hotellene er vestlig.

Pass/Visum: Skjema med personopplysninger sendes til turarrangøren innen angitt frist. Vi ordner med gruppevisum. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i safen på rommet.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.
OBS! det ikke er mulig å ta med taxfree-flasker fra Asia i håndbagasjen. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Kina) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Mobiltelefon kan brukes på vanlig måte. Hotellene tilbyr Wi-Fi resp.bredbånd, vanligvis mot betaling.

Tidsforskjell: Beijing og Shanghai ligger seks timer foran oss når vi har sommertid. Ellers er tidsforskjellen 7 timer.

Valuta: Renminbi (RMB) er det offisielle navnet på valutaen. Den finnes i verdier av 100, 50, 20, 10, 5 og 1 yuan. RMB er IKKE konvertibel og kan ikke veksles i norske banker. Vi anbefaler å ta med euro/amerikanske dollar som kan veksles på hotellene. Det finnes også minibanker flere steder i Beijing og de andre store byer, og stadig flere butikker aksepterer VISA og andre kredittkort.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/CNY_NOK.html

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Kina, men de gir følgende anbefalinger: Vaksine mot difteri/stivkrampe og polio bør være oppdatert innen de 10 siste år. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/ gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfyll av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år.