Nyttige opplysninger

Singapore og Malaysia

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt i både Singapore og Malaysia. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker. En taxitur derimot skal betales med kontanter.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Butikker: De fleste butikker og shoppingsentre holder åpent mellom 10.00 og 19.00, noen til 22.00, mange av dem 7 dager i uken. Avhengig av hvor du befinner deg, vil butikker og markeder stenger på kinesiske eller malayiske helligdager og i muslimske områder på fredager.

Drikkevann: Vannet bør ikke drikkes fra springen. Vann på flasker kan kjøpes overalt.

Driks/Tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hos oss, men stikkontaktene begge steder er annerledes, med tre flate plugger. Ta derfor med adapter.

Flyreisen: Flyreisen tar en del timer. Det anbefales å ta med lesestoff, i tillegg vil flyet ha skjermbasert underholdning. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå stort alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Helsetrygdkortet kan kun brukes ved behov under mellomlanding innenfor EU. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Klima/Klær: Tropisk klima, dvs varmt og fuktig hele året. Hel året rundt vil temperaturen ligge på 27–35º. På vestkysten, der vi oppholder oss, er det ubetydelig mer regn i regntiden september – desember. Ta med lette og behagelige klær, en jakke til kvelden og vær forberedt på noe regn. Ta med solbeskyttelse og om kvelden kan det være lurt å bruke myggmiddel før man tar en spasertur.

Kriminalitet: Singapore og Malaysia regnes som ganske trygt, men alminnelig forsiktighet anbefales. Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i låst koffert eller safe på rommet.

Lokale skatter og avgifter: Fra og med 1.september 2017 innførte Malaysia en ny turistskatt pålydende MYR 10 (tilsvarende ca. 20 kroner) pr rom (ikke pr person) pr natt, og dette må betales direkte til hotellet ved innsjekk.
For mer informasjon: Malay Mail Online og The Star Online

Mat: Maten er meget god og variert, frokosten er vestlig, middagene kan være malayisk eller kinesisk. Vi spiser på restauranter med bra kvalitet på maten. Hold deg unna frukt som ikke kan skrelles eller is på gata.

Pass: Det kreves ikke visum til Singapore og Malaysia for nordmenn, kun pass som må være gyldig minst seks måneder fra utreisedatoen. Det skal fylles ut skjema ved innreise. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikrings- bevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Pruting: I vanlige forretninger prutes det normalt ikke, men på markedene kan en prøve å få avslag på prisen.

Spytting: I Singapore er alt som muligens kan føre til spytting totalt forbudt. Spytter du, koster det 1000 SGD i bot!!! Snus (chewing tobacco) og tyggegummi er totalt forbudt å ta med inn i Singapore. Blir man tatt, regnes det som lovbrudd, og straffen kan koste opp mot 5000 SGD (23 000 NOK). Du vil også bli fratatt den forbudte varen.

Taxfree: Ikke kjøp med sigaretter/tobakk fra taxfree-butikken i Norge - det kan bli dyrt. Det er lov å ta med inn i Singapore, men alle sigaretter og tobakkvarer MÅ fortolles. En liter sprit og 1 liter vin er tillatt innført. Derimot er det fullt lovlig og billig å kjøpe sigaretter ved utreise fra Singapore.
Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.
OBS!: Det er ikke tillatt å ta med taxfree-flasker fra Asia i håndbagasjen, selv om de er i forseglet pose. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet. 

Telefon: Ringer man hjem, slås først 001 (ut av Singapore) eller 00 (Malaysia) og 47 (for Norge) – deretter det ønskede nummer i Norge. GSM virker stort sett over alt, men det er dyrt å ringe hjem.

Tidsforskjell: Singapore og Malaysia ligger syv timer foran Norge i vårt vinterhalvår, og seks timer foran i sommerhalvåret.

Valuta: Myntenheten i Singapore heter Singapore Dollar (SGD). En SGD er ca 4,50 NOK.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_SGD.html

I Malayisa brukes Malaysian Ringgit (RM eller MYR). 1 RM=NOK 1,80. Vi anbefaler USD (amerikanske dollar) om du ønsker å ha med kontanter.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/MYR_NOK.html

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Singapore og Malaysia, men gir følgende anbefalinger: Vaksine mot difteri/stivkrampe og polio bør være oppdatert innen de 10 siste år. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år. Det er ikke malaria i de områder vi skal besøke.