Nyttige opplysninger

Malta

Apotek: Apotek heter pharmacy.

Banker: Bankene er vanligvis åpne 08.30 – 12.45, lørdager 08.30 – 12.00, tirsdag – fredag 14.30 – 16.00. Noen banker har åpent 16.00 – 19.00 på virkedagene. Det finnes mange døgnåpne vekslingskontorer.

Bekledning: Det er vanligvis godt og varmt på Malta, men ta med deg en god jakke og gode sko. Når man skal besøke kirker og museer, skal armer, skuldre, lår og knær være dekket.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes, men det smaker ikke godt. Vi anbefaler derfor å kjøpe drikkevann.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert (se turprogrammet) vil dette forventes på restauranter og lignende. Noen steder legger selv til 10% på regningen, så sjekk dette før du gir noe ekstra. Etter endt opphold anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet ( 3-4 € ) og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å gi tips til sjåførene, vi anbefaler 1 € per person per dag.

Drosje: Drosjene kjenner man igjen på de røde nummer-skiltene. De hvite bilene er mest vanlige, og disse får man tak i på gaten. Drosjesjåførene har plikt til å bruke taksameter, men gjør det ikke alltid. Det er derfor lurt å avtale pris på forhånd.

Elektrisitet: Strømstyrken er 240 volt, men på Malta brukes vanligvis stikkontakter med tre flate pinner, men der finnes en vanlig kontakt på rommet ved siden av skrivebordet.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Butikkene har vanligvis åpent 09.00 – 19.00, lørdager til 20.00. Midt på dagen holdes det tre timers lunsjpause 13.00 – 16.00. Det er få stormagasiner på Malta, men til gjengjeld mange små og gode spesial- forretninger. Maltesisk sølv er av langt høyere kvalitet enn det man finner i mange andre middelhavsland. Strikkevarer laget av et meget grovt ullgarn er etterspurt.

Kaffe: Det drikkes mye kaffe på Malta. Kaffe med melk er white coffee. Svart kaffe heter black coffee, og lages nesten alltid av Nescafé. På kafeene serveres også gode espresso.

Kredittkort: De fleste større forretninger aksepterer kredittkort.

Lommetyver: Malta har nesten ingen kriminalitet, og politi ser man sjelden. Her kan man gå ute til alle døgnets tider og føle seg trygg. Pass likevel på vesker og lommebøker - enkelte lommetyver finnes det nok.

Porto: Posthusene har åpent 07.30 – 18.00. Frimerker får man som regel også kjøpt i kiosker.

Restauranter: Det er nesten 700 restauranter i alle kategorier pluss hotellrestaurantene. Man kan derfor få kjøpt all slags mat, og det er god standard på kjøkkenene. Som hovedregel er man sikret god mat dersom man holder seg til fisk. I Valletta er mange av restaurantene kun lunsjrestauranter.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: Én liter sprit, én liter vin/hetvin og to liter øl eller to liter vin/hetvin og to liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Slå eget siffer for å få linje ut av rommet. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Det kan være ganske dyrt å ringe fra hotellrommet. Du kan også ringe fra Tele Maltas hovedkvarter (Mercury House. St. George Road, St. Julians). Her er det åpent 24 timer. Takstene er lavere klokken 21.00 – 08.00. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon.

Valuta: Valutaen er Euro (€).

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html