Nyttige opplysninger

Albania

Apotek/legehjelp: Albania er ikke medlem i EU eller EØS og Europeisk helsetrygdekort er derfor ikke gyldig her. Sørg for å ha fullverdig reise- og helseforsikring. Ta kontakt med reiseleder ved akutte problemer. Det er mange apotek, men man må være oppmerksom på at det selges piratprodukter og medisiner utgått på dato. De som er avhengige av visse medisiner bør ta dette med fra Norge.

Bekledning: Det er middelhavsklima i storparten av landet, men noe kjøligere i fjellområdene nord-østpå. Svært solfylt klima. Juli og august er de varmeste månedene med temperaturer mellom 30-40 grader. I mai og juni er dagtemperaturen som oftest mellom 20-25 grader og i september ca det samme.

Drikkevann: Det anbefales flaskevann og ikke vann fra springen.

Driks/tips: Albania preges av lave lønninger og forholdsvis stor arbeidsledighet. Vi anbefaler at du gir driks/tips til sjåfører, guider og på hotellet og ved restaurantbesøk dersom du er fornøyd. Reiseleder vil informere mer om dette.

Elektrisitet: Strømstyrken og stikkontaktene er slik som i Norge med 220 volt vekselstrøm. Det er ikke nødvendig med adapter.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Pass: Alle reisende må ha gyldig pass, og den må være gyldig 6 måneder etter hjemkomst. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Pruting: Det lave prisnivået gjør at det ikke er vanlig å prute.

Språk: I Albania er landets offisielle språk er albansk. I tillegg er det utbredt kjennskap til italiensk foruten noe engelsk og fransk.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Du kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot visning av ombordstigningskort.

Tidsforskjell: Det er ingen tidsforskjell i forhold til Norge.

Vaksiner: Folkehelseinstituttet anbefaler at alle er vaksinert mot hepatitt A, samt å ta oppfriskningsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år, uansett reisemål.

Valuta: I Albania er den nasjonale valutaen Lëkë (ALL). Den kan ikke brukes utenfor landet. Enkelte steder, særlig der det er mange turister, brukes også euro. De vanligste betalingskortene aksepteres på hotellene og de større restaurantene. kan brukes, men det er ikke betalingsterminaler alle steder, men i byene er ikke dette et problem.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell:https://no.coinmill.com/ALL_NOK.html

Visum: Norske borgere trenger ikke visum for opphold under 90 dager. Pass er eneste gyldige identifikasjonsdokument og må være gyldig minst 6 måneder etter oppholdets slutt.