Albania og Makedonia

Sør-Europas uoppdagede skattkammer

  • 22.04.2019, 20.05.2019, 04.06.2019, 12.09.2019 og 21.09.2019
  • 9 dager
  • 14 950,-

En reise til landene på Balkan anbefales på det varmeste. Kontrastene mellom moderne storbyer, rustikke landsbyer og Adriater-havets deilige strender er store og overraskelsene vil stå i kø.

Albania er en stolt nasjon som har reist seg fra asken etter en periode med undertrykkelse, men det er lite ved dagens Albania som minner om de harde årene. Landet bugner av naturskjønnhet og fargerike opplevelser som garantert vil sjarmere deg. Makedonia ble i likhet med Albania en egen nasjon i 1991. Dette spesielle fjell-landet har mer enn 50 krystallklare innsjøer, og makedonerne tar godt vare på tradisjonene sine som de stolt viser fram.

Albanere og makedonere er begge gjestfrie folkeslag, noe du vil oppleve rikelig i løpet av denne turen. Du vil kanskje også bli positivt overrasket over nivået på maten. Det er med andre ord duket for en helt spesiell reise til Europas skjulte skattkammer!

Med vennlig hilsen
Birte Wereide
Reiseansvarlig SpareBank 1 SR-Bank

NB! Denne reisen er svært populær, så vær rask med å bestille om du ønsker å være med.
Status per 28. januar:
Avgang 22. april - Ledige plasser
Avgang 20. mai - Fulltegnet
Avgang 4. juni - Fulltegnet
Avgang 12. september - Fulltegnet
Avgang 21. september - NY EKSTRA-AVGANG

Les mer om hva som er nyttig å vite på reise til Albania og Makedonia

Program for turen

Dag 1
Stavanger – Tirana, Albania
Dag 2
Balkongen over Adriaterhavet
Dag 3
Opplevelsesrik dag med flere stopp underveis til Makedonia
Dag 4
Ohrid – postkort-vakkert! Vandring og båttur
Dag 5
Fra Stalin City til «Byen med de 1000 vinduer»
Dag 6
Sol, bad og nytelse
Dag 7
Vingård og gourmetlunsj (frivillig utflukt)
Dag 8
Fridag og kveldstur til Durres
Dag 9
Norge kaller – hjemreise fra Tirana

TurinformasjonTurpris vårgrupper kr 12 950,-
+ flyavgift kr 2000,- (m/forb. om endringer)
Totalt kr 14 950,- per person

Turpris høstgruppe kr 13 300,-
+ flyavgift kr 2600,- (m/forb. om endringer)
Totalt kr 15 900,- per person

Turprisen inkluderer:
Fly Stavanger - Tirana t/r *
Buss ifølge program
8 netter i dbl.rom på hotell
8 frokoster
4 lunsjer
8 middager
1 glass vin til lunsjene
2 glass vin til middagene
Utflukter og inngangspenger ifølge program
Tips
Reisevert fra SpareBank 1 SR-Bank
Reiseleder fra Norsk Tur


Tillegg:
Enkeltrom kr 2200,-
Besøk på vingård, inkl. lunsj og drikke kr 395,- per pers.

Hoteller:
MakTirana Hotel & Tower 5*, Tirana
Hotel Royal View 4*, Ohrid
Klajdi Hotel 4*, Golem

* Ønskes utreise fra Bergen eller Kristiansand: Ta kontakt med Norsk Tur på tlf. 38 12 03 35.

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

Dagsprogram

Dag 1: Stavanger – Tirana, Albania

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/statue-albania-tirana.jpg

Velkommen til Tirana, hovedstaden i Albania!
Byens dramatiske historie og store omskiftninger er til å ta og føle på og fotavtrykkene spenner fra mektige ottomanske byggverk og italiensk renessanse til kommunistisk betong. Tirana er i dag en levende og utrolig fargerik by, og har opplevd en eventyrlig vekst siden kommunismens fall. Bulevarder, smale smug, kaffebarer og spennende forretninger bugner av et yrende folkeliv.
Vi sjekker inn på vårt hotel sentralt i Tirana før vi spiser en velsmakende middag på hotellet.

Dag 2: Balkongen over Adriaterhavet

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-store-bilder/kruje-slott-3.jpg

Krujë har fått tilnavnet «balkongen over Adriaterhavet» der den ligger blant høye grønnkledde fjell med en storslått utsikt helt ut til havet.

Vi kjører først til toppen av fjellet Sari Salltik, hvor det ligger et myteomspunnet lite kapell i en grotte inne i fjellet. Det kan hende du får et aldri så lite sug i magen når du kikker ned mot neste stoppested! Herfra ser vi nemlig Krujë i fugleperspektiv.

Når vi ankommer Krujë spaserer vi opp til byens stolte festning og besøker det etnografiske museum som viser hvordan folk levde her i tidligere tider. Deretter vandrer vi gjennom Kruje Old Bazar, et marked og en fargeeksplosjon av lokalproduserte duker, tepper, skjerf, tøfler, smykker og klær, samt antikviteter. Her er det billig å handle. Vi spiser en velsmakende lunsj akkompagnert av lokale musikere og dansere. Tilbake i Tirana blir det sightseeing utpå ettermiddagen. Om kvelden spaserer vi til en hyggelig restaurant for middag.

Dag 3: Opplevelsesrik dag med flere stopp underveis til Makedonia

Gled deg til å se den sagnomsuste Ohrid-innsjøen på grensen mellom Albania og Makedonia. Ohrid er en av verdens eldste innsjøer, fem millioner år gammel, og hele regionen er på UNESCOS verdensarvliste.

Underveis på dagens oppdagelsesreise stopper vi for en spasertur i gamlebyen i Elbasan, grunnlagt på 1400-tallet. Byens tidligere velmaktsdager fornemmes i de storslåtte slotts- og basilikaruinene. Ikke ulikt Gardasjøen i Nord-Italia ligger Ohrid som sakset ut av et romantisk maleri. Innsjøen er omkranset av høye fjell og langs kystlinjen ligger små idylliske landsbyer, med spor av Europas aller eldste bosetninger.

Vi krysser grensen til Makedonia og dagens lunsj nytes i Sveti Naum. Den eventyrlige stemningen her forsterkes ytterligere når du inviteres med på en stemningsfull båttur. Det krystallklare vannet fra kilden «Black Dream» og fargespillet fra hengepilen som så vidt bryter vannflaten, skaper en helt unik atmosfære der vi siger stille gjennom et trolsk og urørt sumplandskap. Deretter spaserer vi opp til St. Naum klosteret. Det ble bygget mens Makedonia var under bulgarsk herredømme. Fra klosteret er utsikten utover Ohrid-innsjøen intet mindre enn imponerende!

Utpå ettermiddagen ankommer vi Ohrid hvor vi skal bo i to netter.

Dag 4: Ohrid – postkort-vakkert! Vandring og båttur

Ohrid-lake. Macedonia.

Ohrid er ikke bare navnet på innsjøen, men også den hyggelige byen her, som bysantinerne gjorde til et kulturelt sentrum. I dag er det Makedonias mest sjarmerende by, med karnappkledde bygninger som ligger tett i tett oppover åssidene.

I behagelig tempo vandrer vi gjennom byens gater og får med oss både en gammel trykkpresse fra Gutenbergs tid og produksjon av de lokale Ohrid-perlene. Vandreturen fører oss forbi et relativt nyoppdaget romersk amfiteater før vi kommer opp til Samuels festning, byens middelalderborg. Belønningen vår er den storslåtte utsikten.Turen fortsetter gjennom en skog på barnålsbelagte stier til vi kommer ut ved Sveti Jovan Kaneo, en praktfull kirke plassert på toppen av en klippe. En god vandretur er kommet til veis ende og vi får litt velfortjent hvile på båtturen tilbake til sentrum.

Ettermiddagen bestemmer du over selv. Orhids gågater med spennende butikker og strandpromenaden med sine kafeer og restauranter står til din disposisjon. Om kvelden samles vi til en aften med deilig makedonsk mat og musikk.

Dag 5: Fra Stalin City til «Byen med de 1000 vinduer»

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-store-bilder/berat2.jpg

Denne dagen får vi se hele Ohridsjøen før vi igjen krysser grensen inn i Albania. Reisen fortsetter igjennom Belshi-regionen, kjent for sine 84 innsjøer, før vi tar et stopp i Kucova. Italienerne fant olje her i 1928, og da kommunistene overtok, boret de over 1700 oljebrønner. Byen som på folkemunne omtales som Stalin City er et spøkelse fra kommunisttiden, pepret av falleferdige fabrikklokaler og nedrustede oljebrønner.

Ettertanken avløses av den magiske stemningen i oldtidsbyen Berat, med kallenavn «byen med de 1000 vinduer». Her klamrer husene seg fast både til hverandre og til åsen de er bygget opp etter. Ispedd grønne og blomstrende vekster er dette et av landets beste Instagram-vennlige motiver.

I Berat er man opptatt av å bevare sin tradisjonsrike særegenhet. Det gjelder håndverk som treskjæring og metall- og steinarbeider, som er mest synlig i arkitekturen. Det er lett å føle at man vandrer rundt i et museum når man går gjennom gatene her.

Vi tar turen opp til Berats 2500 år gamle slott som troner over byen. Her spiser vi lunsj, nyter det gode liv før vi tar en spasertur til et utsiktspunkt på borghøyden. Bussen kjører oss så på «fremsiden» av denne helt spesielle byen som klamrer seg i åssidene opp mot festningen med sin helt særegne byggestil. Etter en spasertur i byens moderne gågate går turene videre ut mot Adriaterhavskysten. Sen ettermiddag ankommer vi Golem og sjekker inn på vårt hotell som ligger helt i strandkanten.

Dag 6: Sol, bad og nytelse

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/durres2.jpg

Dagen er din og det er opp til deg hva den skal brukes til. Hotellet frister med solsenger både ved bassenget og på stranda. Kanskje du finner roen under en parasoll i selskap med en god bok?

Dag 7: Vingård og gourmetlunsj (frivillig utflukt)

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-store-bilder/istock_000011860662large.jpg

Er du interessert i god mat og drikke må du ikke gå glipp av denne utflukten! Vi skal besøke jordbruksdistriktet Fishte, hvor de albanske Kallmeti-druene dyrkes. Jordsmonnet i denne regionen er perfekt til dyrking av druer, oliven og bønner.

Vi er invitert på omvisning hos en liten familiebedrift hvor to brødre har klart å trylle frem de deiligste viner siden 2006. Drivkraften er lidenskap og kjærlighet til gården og råvarene – her lager de kvalitetsprodukter. I tillegg til vin, produserer brødrene druebrandy, raki og olivenolje, og det blir selvsagt anledning til å smake og kjøpe med hjem.

Dagens lunsjrestaurant skal være et av de beste spisestedene i Albania. Her står det alltid kortreist mat på menyen. De frodige omgivelsene er ideelle for dyrking av råvarer som kokkene skånsomt tilbereder for vår nytelse. Gled deg til kreativt danderte smaksopplevelser, ledsaget av lokal kvalitetsvin.

Dag 8: Fridag og kveldstur til Durres

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-store-bilder/durres-shutterstock_246803260.jpg

Den siste dagen kan du nyte Adriaterhavets strender eller utforske nærområdet på egenhånd. Kanskje tar du en tur inn til Durres, som er Albanias eldste og nest største by og største havneby, i dag en moderne by med butikker, grønne lunger, hyggelige kafeer og spisesteder. Med taxi tar dette ikke mer enn 20 minutter. Byen ble grunnlagt i antikken av de gamle grekerne og mellom det 1. og 3. århundret hadde byen vokst til en viktig havn og et handelssenter for varer som ble fraktet mellom Roma og Istanbul. Både det arkeologiske og etnografiske museet kan anbefales, i tillegg til Balkans største romerske amfiteater.  For deg som bare ønsker en rolig dag drar vi sen ettermiddag inn til Durres for turens siste middag.

Restaurant Artur, en av de kjente fisk- og skalldyrrestaurantene i Albania serverer oss et velsmakende måltid.

Dag 9: Norge kaller – hjemreise fra Tirana

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/tirana2.jpg

Det er på tide å vende tilbake til hverdagen men vi tipper disse to spesielle landene har etterlatt varige inntrykk. Og kanskje har de inspirert til en snarlig retur? Vi er i alle fall sikre på at du har fått Albania og Makedonia litt under huden og kanskje hatt en og annen aha-opplevelse underveis. Vi spiser nok en nydelig lunsj med kort-reiste ingredienser før vi flyr hjem til Norge og lander i Stavanger utpå kvelden.