Vandretur til Santiago de Compostela

– i pilegrimenes fotspor

  • 02.06.2018, 07.06.2018, 04.09.2018 (Fulltegnet) og 25.09.2018
  • 8 dager
  • 17 725,-

En pilegrimsferd til Santiago de Compostela er noe mange drømmer om å gjøre en gang i livet. Du har kanskje tenkt på det lenge? Her får du muligheten til å vandre på noen utvalgte deler av ruten i kombinasjon med spennende stopp underveis. En følgebuss tar seg av bagasjen slik at du kan konsentrere deg om å nyte naturen i eget tempo.

Vi følger pilegrimsleden mot Santiago de Compostela fra Bilbao i nord, delvis i prinsesse Kristina av Tunsbergs fotspor, via det imponerende Rioja-distriktet og kjente byer som Burgos og Leon. Turen avsluttes med en avstikker innom sjarmerende kystbyer langs Atlanterhavet, før turen går hjem til Norge igjen. Da gjenstår det bare å ønske god tur. Eller som man pleier å hilse andre vandrere langs pilegrimsleden: Buen Camino!

Dette er en vandretur som passer for våre kunder i alle aldre, og ønsker du ikke å vandre alle dager, kan du bli med bussen som følger med gruppen hele tiden.

Med vennlig hilsen
Birte Wereide
Reiseansvarlig SpareBank 1 SR-Bank

Les mer om hva som er nyttig å vite på reise til Vandretur til Santiago de Compostela.

Program for turen

Dag 1
Norge – Bilbao
Dag 2
Vinsmaking i Rioja og St. Olavsveien til Covarrubias
Dag 3
Fra Burgos til Leon, kulturskatter og grønne stier hånd i hånd (10 km vandring)
Dag 4
Astorga til Lugo – utvalgte vandreetapper i høyden (2-12 km vandring)
Dag 5
Highlights til fots inn til Santiago de Compostela (5 – 20 km vandring)
Dag 6
Santiago – here we go! (ca 3 km byvandring)
Dag 7
Santiago – Oviedo
Dag 8
Hjemreise

Priser

Prisinformasjon

Turpris vårgrupper kr. 16700,- pr. person
Pluss kr. 1025,- (flyavgift og bagasjetillegg KLM, kan endres)
Totalt kr. 17725,- pr. person

Turpris høstgrupper kr. 17300,- pr. person
Pluss kr. 1025,- (flyavgift og bagasjetillegg KLM, kan endres)
Totalt kr. 18325,- pr. person

Turprisen inkluderer:
Fly Stavanger – Bilbao t/r
7 netter i dbl. rom på hotell
7 frokoster
3 lunsjer (derav en lunsjboks på utflukt)
6 middager
½ flaske vin eller øl, samt mineralvann til inkluderte måltider
Busstransport ifølge program
Vinsmaking i Rioja
Inngang til katedralene i Burgos, Santiago og kapellet i Covarrubias
Tips
Lokale guider der dette er påkrevd
Reisevert fra Sr-Bank
Vandreglad reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:
Enkeltrom kr 2 800,-
Middag på lokal restaurant i Santiago kr 390,-

Avganger:
2. – 9. juni 2018
7. – 14. juni 2018
4. – 11. september 2018
25. september – 2. oktober 2018

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

Hoteller:

Hotel Ercilla 4*, Bilbao
Silken Gran Teatro 4*, Burgos 
Silken Luis de Leon 4*, Leon 
Mendes Nunes 4*, Lugo
Hotel Gelmirez 3*, Santiago
NH Principado Oviedo 4* 

Program

Dag 1: Norge – Bilbao

/globalassets/europa/bilbao/bilbao-programbilder/bilbao_guggenheim_nocturna_luna.jpg

Bilbao er et eldorado for dristige kjente arkitekter som har fått utfolde seg og har satt byen på verdenskartet. Et stopp ved det spektakulære Guggenheim-museet er obligatorisk. Eventyrlig og gigantisk som et sølvskimrende besøk fra verdensrommet, ligger bygningen ved elven som renner gjennom byen.

En spasertur i den sjarmerende gamle bydelen Casco Viejo med sine kronglete gater og smug danner en fin kontrast til det moderne.

Dag 2: Vinsmaking i Rioja og St. Olavsveien til Covarrubias

/globalassets/europa/madrid-og-nord-spania/rioja-programbilder/bodegasbaigorri_vinsmaking.jpg

Vi setter kurs for Rioja, et av verdens mest kjente vindistrikter. Første stopp blir i den sjarmerende middelalderbyen Laguardia. Området her er også kjent for sitt nettverk av underjordiske ganger brukt til å lagre vin. Deretter går turen til en lokal vinprodusent hvor vi får både spise lunsj og smake på gårdens edle dråper.

Dagens vandreetappe starter i Covarrubias. Her ligger den norske prinsessen Kristina av Tunsberg begravet, og hennes utrolige livshistorie er absolutt verd å få med seg. Vi vandrer langs deler av den spanske Olavsveien som forbinder klosterkirken, der Kristinas sarkofag står, med St. Olavskapellet som ligger et stykke utenfor byen.

Mot kvelden er vi fremme ved Burgos, målet vårt for denne dagen.

Dag 3: Fra Burgos til Leon, kulturskatter og grønne stier hånd i hånd (10 km vandring)

Vandretur. Santiago de Compostela. Spania

Burgos er en by som oser av historie. Den var hovedstad i regionen Castilla i flere hundre år, og stedets enorme katedral vitner om byens storhetstid.

Vi starter dagen med en liten byvandring før vi forflytter oss med buss til Hontanas, hvor vandreetappen starter. Valget er ditt i forhold til om du ønsker å slå følge med reiselederen eller ta ditt eget tempo. Det er ikke vanskelig å følge vandreruten, og løypene er merket med gule piler og kamskjell hele veien, pilegrimsrutens svar på den norske turistforenings T’er som vi finner i fjellheimen her hjemme.

Ruten i dag ender i Castrojeriz, hvor vi anbefaler å spise lunsj. Denne byen spiller en viktig rolle i pilegrimsrutens historie, og her finner vi blant annet et kloster fra 1400-tallet. Etter dagens vandreetappe kjører vi med buss til Leon for middag og overnatting.

Dag 4: Astorga til Lugo – utvalgte vandreetapper i høyden (2-12 km vandring)

Vandretur. Santiago de Compostela. Spania

Etter frokost starter vi dagen med et stopp i den lille byen Astorga, kjent for sjokoladeproduksjon og sitt bispepalass, tegnet av Antoni Gaudi. Bussen bringer oss til Foncebadón, der det er glimrende å starte dagens vandreetappe. Følg veivisere til Cruz de Fierro og videre til El Acebo de San Miguel. Ruten går gjennom flott og variert terreng, og man blir belønnet med en fantastisk utsikt flere steder underveis.

Trenger du en pust i bakken, finnes det flere såkalte «albergues» som tilbyr mat og drikke for pilegrimer. Her er det helt naturlig å treffe på andre pilegrimer som har vandret i dagevis – noen helt fra Frankrike og den andre siden av Pyreneene. Stopp for lunsj eller noe å drikke underveis, der det måtte passe deg.

Bussen kjører oss videre til den lille landsbyen O Cebreiro med sine særegne steinhus. Området bærer preg av de runde, eroderte fjellene som er typiske for regionen Galicia. Her er alt grønt og friskt, og vi kan fornemme det tøffe gårdslivet som holdes i hevd på små bondegårder langs ruten.

Vel framme i Lugo er det ekstra deilig å komme frem til hotellet og hvile beina, velfortjent etter dagens innsats. Vi anbefaler en tur opp på den solide romerske bymuren som omgir Lugo, og som er vakkert belyst på kveldstid.

Dag 5: Highlights til fots inn til Santiago de Compostela (5 – 20 km vandring)

/globalassets/europa/madrid-og-nord-spania/santiago-de-compostela/santiago-programbilder/vandretur_02_lite.jpg

Vi starter dagen med å kjøre fra Lugo til Sarria. Mange pilegrimer som reiser på egenhånd, velger gjerne å starte vandringen fra dette området, som ligger ca 100 km fra Santiago. Sannsynligheten er derfor stor for at vi vil treffe på flere mennesker i dag enn vi har gjort til nå på vandreruten vår.

Dagens etappe går delvis forbi eføykledde trær som danner en grønn bro over stien og gir behagelig skygge. Vi vandrer langs en åskam og har flott utsikt over et mykt, duvende landskap preget av landbruk og små klynger av steinhus langs stien.

Denne dagen kan også tilpasses gruppens ønsker. En mulig etappe går til Portomarin, en landsby som faktisk ble flyttet opp i åssiden på grunn av oppdemming av en elv som la den opprinnelige middelalderbyen under vann. Ved lav vannstand kan kirkespiret skimtes uti vannet!

Utpå ettermiddagen kjører bussen oss til Monte do Gozo, og vi får et første glimt av Santiago de Compostela. Herfra går vi de siste 5 km av pilegrimsruten inn til gamlebyen i Santiago. Det er litt av et syn som møter oss og alle de andre pilegrimene når vi endelig ankommer byen med sin enorme katedral.

Dag 6: Santiago – here we go! (ca 3 km byvandring)

Santiago de Compostela. Spania

I dag blir vi bedre kjent med Santiago de Compostela og katedralen. Det er lett å forstå hvorfor denne særegne byen har en slik unik status som verdenskjent pilegrimsmål. Det hviler et historisk sus over byens mange kirker, monumenter og åpne plasser. Overalt ser vi pilegrimene som puster ut og nyter at de endelig har nådd målet for sin lange vandring.

Til lunsj kan du boltre deg i det velrenommerte galisiske kjøkken på et av byens mange gode spisesteder. Deretter anbefaler vi en tur innom noen av de gamle oste- og vinforretningene, der du gjerne kan få en smakebit før du kjøper med en lokal spesialitet hjem.

Dag 7: Santiago – Oviedo

/globalassets/europa/madrid-og-nord-spania/santiago-de-compostela/santiago-programbilder/lobby-lounge-2262348_1920.jpg

Vi forlater Santiago og kjører buss nordover mot Atlanterhavet. I dag følger vi pilegrimsledens nordlige vei, og vi ser at landskapet endrer karakter idet vi nærmer oss regionen Asturias.

Dette området i Spania ble aldri okkupert av maurerne. Vi tar en stopp ved Playa de las Catedrales, for å studere de mektige klippene som reiser seg over den hvite sanden her. Deretter besøker vi fiskerlandsbyen Cudillero, som er blitt kåret til et av Spanias vakreste tettsteder. Lunsjen vår her er preget av en maritim touch et stenkast fra havet.

Vi fortsetter til byen Oviedo der vi skal overnatte. Her finner du mange sjarmerende og fredede byggverk, noen av dem stammer helt fra 700-tallet. De som har lyst kan bli med reiselederen på en liten spasertur i gamlebyen etter at vi har ankommet hotellet. Felles middag på en god lokal restaurant i Oviedo om kvelden.

Dag 8: Hjemreise

Vår reise er over for denne gang. Det sies at man ikke er den samme etter en vandring på «caminoen». Kan hende du har fått et nytt perspektiv på tilværelsen etter denne turen?