Nyttige opplysninger

Portugal

Betalingskort: I Portugal er det vanlig med bruk av bankkort. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, butikker osv. over hele landet. Likevel kan du ikke betale taxituren med kort.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa + 1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man litt ømfintlig mage anbefales det å kjøpe vann. Du kan velge mellom água com gás (med kullsyre), og água sem gás (uten kullsyre).

Driks/tips: Det er vanlig å gi litt tips når servicen er bra på restauranter. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen.

Drosje: De offisielle drosjene er kremfarget (beige), og kan stoppes overalt. Men sjåføren er forpliktet til å prioritere de som venter ved taxi-stoppestedene (ved mange gatekryss). Sjåføren forventer ca 10% i tips.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt og kontaktene er de samme i Portugal som i Norge. Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fleste er normalt åpne fra ca. 9.00 – 13.00, og fra ca. 15.00-19.00. På søndag er flere av turistbutikkene åpne. Det er ikke vanlig å prute i forretninger. På folksomme markeder er det lurt å passe på lommebøker og håndvesker.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet.I henhold til de nye EU-reglene er det kun tillatt å ha med maks 10 enheter á 100 ml flytende væske i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Ha disse i håndbagasjen. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, via ditt Trygdekontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kaffe: Bica er det samme som espresso, en liten kopp sterk, svart kaffe. Med litt melk kalles den for garoto. Melkekaffe heter galão og serveres i høye glass.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikrings- bevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dermed spares en for mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Restauranter: Portugisere har et annet spisemønster enn nordmenn og de fleste spisesteder holder stengt mellom 15.00 og 19.00

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Portugal) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Telefonkort kan kjøpes i kiosker og på gata. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og evt. mulighet for bruk av kontantkort.

Tidsforskjell: Portugal ligger 1 time bak Norge.

Valuta: Portugal har Euro. Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html

Noen portugisiske gloser du kanskje vil trenge:
Bom-dia = God morgen
Boa-noite = God kveld/natt
Obrigado/a = Takk
Desculpe = Unnskyld meg
Sim = Ja
Não = Nei
Por favor = Vær så snill
Fala inglês? = Snakker du engelsk?
Até logo! = På gjensyn!
Não compreendo = Jeg forstår ikke