Nyttige opplysninger

Rundreise i Kina med Cruise på Yangtze

Butikker: Butikkene er normalt åpne i tidsrommet 09.00 - 21.00. Man finner alle typer butikker, fra elegante merkevarer til markeder som selger billige kopier.

Drikkevann: Vann fra kran kan ikke drikkes. Vi anbefaler å bruke flaskevann også til tannpuss. Flaskevann kan kjøpes overalt.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert i turprisen, (se turprogrammet du har mottatt) forventer bussjåfører og guider tips. Vi anbefaler 10 yuan pr person og dag til hver av dem. Egne tipsregler gjelder om bord på Yangtzecruise, reiseleder informerer.

Drosje: Drosjer finnes i de store byene og kan stoppes på gaten eller ved taxiholdeplasser. Ikke regn med at sjåføren forstår engelsk eller forstår deg når du sier hotellnavnet. Ha derfor alltid med deg et kort fra hotellet hvor hotellnavnet står skrevet på kinesisk. Alle drosjer kjører med taksameter og etter samme tariff, selv om fargen på bilene varierer.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene kan variere så det anbefales å ta med en adapter.  

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke kan garantere for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. I håndbagasjen er det i henhold til EU-regler kun tillatt å ta med flytende væsker i beholdere med maks 1 dl volum gjennom sikkerhetskontrollen.

Klær: Mens somrene er veldig varme og fuktige, kan temperaturen om vinteren synke under frysepunktet. Vår og høst vil temperaturen normalt ligge på ca 15-18 om dagen, og 5 – 10 om natten. Regn og vind kan forekomme. Husk en varm og vindtett jakke, spesielt for kveldene om bord. Vanlige klær og gode sko anbefales om dagen, men gjerne litt mer festlig for kapteinens party om bord.

Mat: Maten i Kina er forskjellig fra vår vestlige mat, men den er velsmakende og variert. Vi spiser på restauranter med god kvalitet på maten. Vi anbefaler ikke å kjøpe iskrem, og frukt bør vaskes og skrelles før den spises. Frokosten på hotellet er vestlig. På skipet tilbys en rikholdig buffet med vestlige og kinesiske retter til alle måltider.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri.

Pruting: I vanlige forretninger prutes det ikke, men på de mange gatemarkeder som finnes, hører det med til handelen. Vær godt fornøyd hvis du får prisen ned i det halve! Typiske varer å handle er jakker, skjorter, kapper, t-skjorter, silkestoffer, silkeklær, perlesmykker, jadefigurer, belter, vesker, bagger. Elektronikk er ikke nødvendigvis særlig billig, og mulighetene for prøving kan være begrenset.

Regionsperre på kort: Sjekk med din lokale bank før du reiser at bankortet ditt er åpnet for bruk i Kina.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Vær obs på at det ikke er mulig å ta med taxfree-flasker fra Asia i håndbagasjen. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon og internett: Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Kina) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Alle hoteller og skipet tilbyr Wi-Fi resp. bredbånd, vanligvis mot betaling. Dekningen på Yangtze kan variere.

Tidsforskjell: Byene i Kina ligger seks timer foran oss når vi har sommertid. Ellers er tidsforskjellen 7 timer.

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Kina, men de gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampevaksine og poliovaksine, bør du vurdere å få en oppdatering av disse. I tillegg anbefales vaksinering mot hepatitt. Ta kontakt med din fastlege eller den lokale vaksineklinikken.

Valuta: Renminbi (RMB) er det offisielle navnet på valutaen. Den finnes i verdier av 100, 50, 20, 10, 5 og 1 yuan. US-dollar og Euro kan veksles til RMB i hotellets resepsjon. RMB er konvertibel og kan veksles hos Forex. Det finnes minibanker flere steder i byene, og stadig flere forretninger aksepterer VISA og andre kredittkort. Om bord betaler du ikke med penger, men signerer for dine kjøp/drikke/ internett. Regningen gjøres opp siste dag med kort.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/CNY_NOK.html

Visum: Operatøren ordner med gruppevisum. Egen informasjon gis om prosedyre for dette.