Nyttige opplysninger

Tsjekkia

Apotek: Lett tilgjengelig. Hotellet vet hvilke som har nattevakt.

Betalingskort: Kan benyttes i mange butikker, på hoteller og restauranter

Bekledning: Tsjekkia kan være kald i vintermånedene, snø er ikke uvanlig. Våren kommer tidligere enn hos oss og sommeren er varmere og lengre. Kveldene kan være kjølige.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes, men er tilsatt klor, smaker ikke godt. Ønsker du å kjøpe vann heter det voda.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert (se turprogrammet) er det vanlig å runde opp til ca + 10%, hvis man er fornøyd med servicen. Etter endt opphold anbefaler vi å legge igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å samle inn til sjåføren etter utflukter.

Drosje: Drosjenæringen er privatisert, med mange useriøse i markedet. Stol ikke på taxameteret. Avtal pris på forhånd.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, og kontaktene de samme som i Norge, unntatt for jordete kontakter. Du må ha en adapter.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhets-kontrollen, maks 1 liter til sammen. Forretninger: Prahas innbyggere står tidlig opp, så noen forretninger åpner allerede kl 06:00. De stenger mellom kl 18:00 og 19:00. Lørdag 12:00 og 14:00. De fleste butikker er stengt om søndag, unntatt typiske turistbutikker.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Lege/Tannlege: For hjelp på natt og helligdager: Kontakt hotellet eller guide/reiseleder.

Kaffe: Heter kava. Man kan kjøpe tyrkisk kaffe, espresso, cappuccino, cafe latte. Král ovskà kàva er kaffe med brennende cognac.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver, særlig på områder med mye folk som i undergrunnen og i køer. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og ev. bankkort. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Restauranter: Alle typer, med internasjonalt og tradisjonelt kjøkken. Store porsjoner.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må først slå et siffer for å få linje ut av rommet. Dette er vanligvis 0, men kan også være et annet siffer. Det er mulig å få kjøpt telefonkort, og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Det er litt dyrere å ringe fra hotell-rommet enn fra telefonkiosker. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og ev. mulighet for bruk av kontantkort.

Valuta: I Tsjekkia brukes korona/koruna (Kc) og kursen er ca 0,33 norske kroner for en tsjekkisk krone.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/CZK_NOK.html