Nyttige opplysninger

Italia

Apotek: Apotek heter Farmacia.

Banker: Bankene er vanligvis åpne kl. 8.30-13.30 og 14.40-15.30. Vekslingskontorene heter Ufficio cambio, og har åpningstider omtrent som butikkene. Hotellet veksler også, men kursen er gjerne litt dårligere enn i banken.

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet. En taxitur kan derimot ikke betales med kort.
Ved tap av kort, kontakt:
Visa +1 410 581 3836
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Klimaet er mildere enn i Norge, men ta med deg en god jakke og gode spasersko. Gjerne regntøy og paraply også.

Drikkevann: Kranvannet er bra. Ønsker du å kjøpe vann finnes det to typer. Du kan velge mellom acqua minerale naturale (uten kullsyre) og acqua gasata (med kullsyre).

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert (se turprogrammet) er det vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i spisesalen. Det er også vanlig å gi litt tips til sjåførene.

Drosje: De offisielle drosjene har skilt med “Taxi” på taket. Taksameteret begynner på ca. 20 kroner om man stopper drosjen på gaten.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene er imidlertid forskjellige, og har du med elektriske artikler hjemmefra vil vi anbefale at du kjøper en adapter før du reiser.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plast-pose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: Vanlige butikker er normalt åpne kl. 9.30-13.00 og kl. 16.30-21.00 , mange også på søndag i turistsesongen. Det er ikke vanlig å prute i forretninger, men på markeder kan du prøve deg. Et svart skilt med en hvit T viser veien til tobakksbutikken, tabacchi. Der kan du vanligvis kjøpe postkort, frimerker, sigaretter, små gaver etc.

Kaffe: Cappuccino [kappotsjino] er kaffe som serveres i stor kopp med varm melk eller fløte. Caffe americano er nesten som norsk kaffe. Espresso er en liten kopp sterk, svart kaffe.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Porto/post: Frimerker heter francobolli og kan med litt hell kjøpes i tobakksbutikker, tabacchi. Postkassene er røde.

Restauranter: På de fleste restauranter betales en kuvertavgift, pane e coperto. Når man bestiller kjøtt eller fisk, er vanligvis ikke poteter og grønnsaker inkludert, men må bestilles ekstra. Disse står under contorno (tilbehør) på menyen. Regningen heter il conto. Øl heter birra.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes på vanlig måte i utlandet. Dersom du har en mobiltelefon med kontantkort, må du 2 døgn før avreise kontakte din teleleverandør for å åpne kortet for utenlandsbruk.

Valuta: Myntenheten i Italia er euro (EUR). Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html