Nyttige opplysninger

Cruise på Douro

Bekledning: Temperaturen fra mai - september varierer fra 10 °C - 25 ºC i Nord-Portugal. Ta med en god jakke og gode sko.

Betalingsmåter: Om bord på skipet kan det betales med kort eller kontanter. I Portugal er bruk av betalingskort/kredittkort svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet. Likevel kan du ikke betale taxituren med kort.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa + 1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man litt ømfintlig mage anbefales det å kjøpe vann i flaske. Du kan velge mellom água com gás (med kullsyre) eller água sem gás (uten kullsyre).

Driks/tips: Det er vanlig å gi tips til skipets ansatte. Reiseleder vil gi nærmere informasjon om dette. Drosje: De offisielle drosjene er kremfarget (beige), og kan stoppes overalt. Men sjåføren er forpliktet til å prioritere de som venter ved taxi-stoppestedene (ved mange gatekryss). Sjåføren forventer ca 10 % i tips.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt og kontaktene i Portugal og på skipet er de samme som i Norge. Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fleste er normalt åpne fra ca. 09.00 -13.00 og fra ca. 15.00-19.00. Flere av turist-butikkene holder åpent søndager. Det er ikke vanlig å prute i forretninger. På folksomme markeder er det lurt å passe godt på lommebøker og håndvesker.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhets- kontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på fly- plassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales å ta med Europeisk helsetrygdkort som fås ved henvendelse til NAV. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Kaffe: Bica er det samme som espresso, en liten kopp sterk, svart kaffe. Med litt melk kalles den for garoto. Melkekaffe heter galão og serveres i høye glass.

Klær: Avhengig av været anbefaler vi lett fritidstøy og gode sko om dagen og alminnelig pent tøy på kveldstid.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis. Dette kan oppbevares i en safe i resep-sjonen, noe som i tilfelle tyveri sparer en for mye ergrelse.

Restauranter: Portugisere har et annet spisemønster enn nordmenn og de fleste spisesteder holder stengt mellom kl. 15:00 og 19:00.

Røyking: Røykfritt skip. Røyking er kun tillatt ute på soldekk.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Én kartong sigaretter eller 5 pakke tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstignings-kortet.

Telefon: Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Portugal) og 47 (for Norge), deretter det ønskede nummeret i Norge. Telefonkort kan kjøpes i kiosker og på gaten. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og evt. mulighet for bruk av kontantkort.

Tidsforskjell: Portugal ligger 1 time bak Norge.

Valuta: Portugal har Euro. Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html