Nyttige opplysninger

Cruise fra Kiev til Svartehavet

Bagasje
Denne merkes tydelig med NAVN og hjemmeadresse. Bruk gjerne med turarrangørens adresselapper. Bagasjen blir brakt fra bussen til lugaren av mannskapet på båten.

Betalingssystem
Ved ankomst får gjestene sitt eget kredittkort som brukes til betaling av drikkevarer og frivillige utflukter ombord. Kontanter kan kun brukes på souvenirer kjøpt ombord. Regningen gjøres opp nest siste dag i lokal valuta eller med personlig kredittkort (VISA eller Mastercard) Etter det betales alt ombord med hryvna (den ukrainske myntenheten).

Drikkevann      
Vi anbefaler at man ikke drikker vannet fra springen, men heller kjøper vann på flaske, noe som kan gjøres på skipet.

Elektrisitet        
Strømstyrken og stikkontaktene er slik som her hjemme med 220 volt vekselstrøm.

Kriminalitet                      
Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboken.

Legehjelp         
Det er lege om bord på skipet. Ta kontakt med reiseleder ved akutte problemer.              

Maten                
Alle måltider ombord er inkludert i prisen. Gruppen spiser felles middag hver kveld.

Nøkkelsystem   
Nøkkelen til lugaren skal alltid leveres i resepsjonen når du forlater skipet. Det er en sikkerhet for å vise om alle er ombord når skipet skal seile videre. Nøklene byttes mot et skipskort som gir opplysninger om skipet og hvor det ligger i havn. Dette for å kunne finne tilbake til skipet om man blir borte fra gruppen når man er i land. Vis kortet til taxisjåføren og du blir kjørt tilbake til skipet.

Pass                    
Alle passasjerer må ha gyldig pass. For å unngå eventuelle problemer, anbefaler vi at du tar med deg en kopi av passet på reisen i tillegg til originalpasset, og tar denne kopien med deg hver gang du forlater skipet. Vi anbefaler også å ta kopi av forsikringsbevis og -vilkår ved bagasjeforsinkelse. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Pass må leveres på skipet ved ankomst for sjekk. Har du ikke norsk pass, ber vi deg ta kontakt med turarrangøren.

Pruting
I vanlige forretninger prutes det ikke, men på de mange gatemarkedene som finnes, kan man prøve seg frem.

Tidsforskjell     
Ukraina er en time foran Norge. Som i Norge har Ukraina sommertid fra slutten av mars til oktober.

Tips      
Det er inkludert tips til de felles utfluktene på turen. For tips til hele mannskapet om bord er det anbefalt 5 euro pr dag pr passasjer om man er fornøyd med turen.  

Valuta 
Den ukrainske myntenheten heter hryvna som er delt opp i 100 kopiykas. Hryvna kan ikke kjøpes i vestlige banker. Man kan ta ut penger i minibanker og vekslingskontor. Mest utbredt er Visa. Det er ingen vekslingsmuligheter i byene som besøkes underveis på cruiset, så det anbefales å gjøre dette før avreise fra Odessa/Kiev. Vi anbefaler å ta med litt euro, som brukes til tips om bord. Disse bør være i mindre sedler enn 50€.