Generelle opplysninger

Apotek: Apotek heter farmácia, lett kjennelig ved det blinkende grønne kors-skiltet. Ta med deg nødvendige reseptbelagte medisiner.

Banker: Bankene er åpne ca. 08.30 - 15.00 mandag til fredag. Det finnes også minibanker der en kan ta ut k ontanter på VISA og MasterCard. Hoteller og vekslekontor veksler til en litt dårligere kurs enn bankene.

Betalingskort: I Spania er bruk av betalingskort/ kredittkort utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet. Men taxi kan ikke betales med kort.

Ved tap av kort, kontakt:

  • Eurocard/ MasterCard (0) 145 67 84 84
  • Visa (0) 1 42 77 11 90
  • Diners (0) 1 47 62 75 75
  • American Express (0) 1 47 77 72 00.

Bekledning: Det er mildere enn i Norge. Gjennomsnittstemperaturer for vår og sommer er fra 14 ºC – 25 ºC. Det kan være lurt å ta med en jakke til kvelden og en paraply i tilfelle regn. Gode spasersko er viktig.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man litt ømfintlig mage anbefales mineralvann. Du kan velge mellom água con gás (med kullsyre), og água sin gás (uten kullsyre).

Driks/tips: Det er vanlig å gi litt tips når servicen er bra i på restauranter. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utflukt.

Drosje: De offisielle drosjene (gule og svarte) kan stoppes overalt. Men sjåføren er forpliktet til å prioritere de som venter ved taxi-stoppestedene (ofte ved gatekryss). Sjåføren forventer ca 10 % i drikkepenger.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt og kontaktene er de samme i Spania som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fleste er normalt åpne fra ca 9.00 – 13.00, og fra ca 15.00-19.00. De store varemagasinene, for eksempel El Corte Inglés holder åpent hele dagen. På søndag er flere av turistbutikkene åpne. Det er ikke vanlig å prute i forretninger. På folksomme markeder er det lurt å passe godt på lommebøker og håndvesker.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Porto/post: Frimerker heter sellos og selges på postkontoret (Correos) eller i tobakksforretninger (estancos).

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Én kartong sigaretter eller 5 pakker tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet ved å slå et siffer først for å få linje ut. Landsnummeret til Norge er 0047 og hele nummeret slås uavbrutt. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan mobilabonnenter bruke telefonen på vanlig måte. Hvis du har en mobiltelefon med kontantkort anbefaler vi at du kontakter din leverandør direkte for å få oppdatert informasjon.