Viktig å huske på i Peru

Landet Peru er eksotisk reisemål, med den frodige Amazonasregnskogen, de ruvende Andes-fjellene og vakre strender mot Stillehavet. Peru var sentrum i Inka-riket i Sør-Amerika og sporene etter synlige sporene inkaene forteller en spennende historie fra oldtiden.

Det er med andre ord en svært spennende destinasjon å reise til. Vi i Norsk Tur har arrangert en rekke turer til Peru i løpet av de siste tiårene, og enten du blir med på en av våre turer eller reiser på egenhånd har vi samlet noen gode tips før reisen.

Flyreisen til Sør-Amerika

Flyreisen fra Europa til hovedstaden Lima i Peru tar nesten 13 timer. Det anbefales å ta med deg lesestoff eller annen underholdning for å få timene til å gå raskere. 

Tidsforskjell

Peru ligger seks timer etter oss og sju timer, når vi har sommertid.

Betaling med kort og kontanter i Peru

Selv om Peru regnet som et utviklingsland er bruk av betalingskort/kredittkort svært utbredt. Visa, Eurocard, MasterCard, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet. En taxitur kan derimot ikke betales med kort, og heller ikke om du ønsker å handle på et lokalt marked eller i små landsbybutikker.

Det er derfor smart å ha litt kontanter tilgjengelig.

Valutaen i Peru

Perus valuta heter Sol (PEN = Peruvian Nuevo Sol) og kan ikke kjøpes i Norge. I Peru kan man ta ut kontanter på flyplassen og i de mange tilgjengelige minibanker i de store byene og på flere av hotellene.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_PEN.html

Gir du drinks/tips i Peru?

Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. 

Taxi 

Det er en del piratdrosjer langs veiene. For å ikke blir lurt til å betale mer enn du må, er det best å bestille taxi via hotellet eller utestedet.

Hvordan er strømmen i Peru? 

Spenningen i strømnettet er den samme som i Norge (230 V), men normalt er støpslene flate som i USA. De fleste steder er det tilrettelagt også for europeiske støpsler og man er ikke avhengig av adapter. Bruk av jordet kontakt kan imidlertid kreve bruk av adapter. 

Kan du drikke vann fra springen på hotell?

Vannet i springen kan brukes til tannpuss, men ikke til drikke. Flaskevann kan kjøpes overalt.

Hvilke vaksiner bør du ta?

Folkehelseinstituttet anbefaler å ha hepatitt-vaksine (Havrix), samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe og polio. Malaria- og gulfeberprofylakse kan også være nødvendig - avhengig av når og hvor i Peru du reiser.

Andre helseråd

Unngå is og rå frukt som ikke kan skrelles, kjøpt på gata. Avstå fra å klappe eller ta på dyr. I høyden bør man være veldig tilbakeholden med alkohol på grunn av høyden. Drikk rikelig med vann og gjerne litt mate-de-Coca-te om morgenen som ofte tilbys på hotellet. Noen leger anbefaler sportsdrikke som Gatorade mot høydesyke, ikke tabletter.

Les mer her dersom du lurer på noe ifm høydesyke; https://nhi.no/livsstil/reise/hoydesyke/

Klima og vær i Peru

Med store høydeforskjeller fra kysten og opp til Andesfjellene (fjelltopper med mer enn 6700 meter) finnes flere klimasoner og store forskjeller.

Generelt regnes regntiden i Peru fra november til april, men ved kysten er det tørt med temperaturer rundt 25º, med ørkenklima spesielt i sør. I fjellene kan nettene bli kalde (4 - 6º), selv om klima her tilsvarer en norsk sommer. Både god solkrem, solbriller og -hatt og regntøy kan være greit å ha med.

Er det trygt å reise til Peru?

Det er forholdsvis mye kriminalitet i Peru og det bør utvises forsiktighet, spesielt hvis man ferdes på egen hånd. Lommetyveri er utbredt, verdifulle smykker bør kanskje ligge hjemme. Spesielt forsiktig bør du være i byene etter mørkets frembrudd og ved bruk av minibanker. Husk at flybillett, pass og verdisaker bør legges i safen og ikke tas med på utflukter.

Er du i følge med erfarne guider eller lokale innbyggere, som vet hvilke områder og situasjoner man bør holde seg unna, skal det være helt trygt å ferdes i Peru.

Virker mobiltelefonen i Peru?

Bare 3-band-telefoner med GSM 1900 virker i de større byer i Peru, både for samtaler til og fra Norge. Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Peru) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Telefonkort kan kjøpes i kiosker og på gata. Sjekk dekning og priser med ditt telefonselskap.