På Silkeveien i Sentral-Asia

Bukhara, Tasjkent og Samarkand

Av alle reisemål som kan nås med rutefly fra Europa må Usbekistan være noe av det mest eksotiske. Hvem har ikke drømt om å oppleve Samarkand og Bukhara? Navnene vekker assosiasjoner om krydderduftende markeder, kamelkaravaner i ørkenen, fargerike folkeslag og byer med turkisblå kupler! Silkeveien, en av historiens viktigste handelsruter, bandt sammen Europas antikke kulturer og Det fjerne Østen i nesten 2000 år. Karavaner brakte handelsvarer og rikdom til Europa. Kultur, vitenskap og religion fulgte i handelsmennenes spor. Nå kan du oppleve eldgamle byer i Asias fjerneste strøk. Er du klar for ditt livs reise?

Program for turen

Dag 1
Norge - Usbekistan
Dag 2
Khush Kelibsizlar – Velkommen til Usbekistan!
Dag 3
Bukhara!
Dag 4
Bukhara- i sentrum for «The Great Game»
Dag 5
Gjennom ørkenen til Samarkand
Dag 6
Samarkand
Dag 7
Med tog fra Samarkand til Tasjkent
Dag 8
Hjemreise

Forslag til dagsprogram

Dag 1: Norge - Usbekistan

Avreise fra Norge til eksotiske Usbekistan.

Dag 2: Khush Kelibsizlar – Velkommen til Usbekistan!

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/te_tashkent_550x355.jpg

Vi lander grytidlig i Tasjkent. Etter noen timers hvile tar vi en liten rundtur i hovedstaden som er stolt av sin moderne metro, og de storslåtte bygninger som preger bybildet: Parlamentet, Nasjonalteatret og museer, omgitt av store parker med fontener og statuer. Byens «Broadway» er en populær promenade, med markedsboder under skyggefulle trær. En kanal danner grensen mellom den russiske byen og den opprinnelige gamlebyen, med koranskoler, moskéer og bibliotek. Utpå ettermiddagen bringer en halvannen times flytur oss til Bukhara – hjertet av den gamle Silkeveien.

Dag 3: Bukhara!

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/bukhara-marked-2.jpg

Byens navn er hos oss mest kjent for de vakre mørkerøde tepper. Her føler vi oss hensatt til 1001 natt, og tiden der karavanene kom inn med dyrebare laster, i mer enn 2500 år. Gamlebyen er bevart med mange vakre bygninger fra 1600-tallet, med utallige kupler kledd med vakre turkise og blå fliser. Basaren ligger fortsatt på samme sted og tilbyr tepper, silke, krydder og vakre kniver og sakser i damascener stål. En middag med folklore avrunder en spennende dag.

Dag 4: Bukhara- i sentrum for «The Great Game»

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/bukhara-kunsthaandverk_550x355.jpg

Arkfestningen med sine 20 meter høye murer dominerer byen, Den spilte en rolle på 1800-tallet, i Det store spillet om herredømme i Asia, der Storbritannia og Russland kjempet med alle midler, med heltemodige soldater, men også spioner utkledt som lokale gjetere og handelsmenn. På ettermiddagen kan du utforske byens mange artige smug, med butikker og markeder. Her er det ikke vanskelig å finne artige suvenirer og gaver!

Dag 5: Gjennom ørkenen til Samarkand

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/fjellene-sor-for-shakhrisabz.jpg

Omtrent halvveis gjennom Kyzylkum-ørkenen ligger innsjøen Aydarkul, med nomadenes landsbyer. Her tar vi en liten spasertur, kikker på en jurte og spiser piknik med nyfisket fisk fra innsjøen. De som har lyst får prøve seg på kamelridning! Utpå ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet vårt i Samarkand.

Dag 6: Samarkand

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/registan_-_samarkand_-_15-10-2005.jpg

Gjennom hele middelalderen ble Samarkand regnet som en av verdens vakreste byer, « juvelen i ørkenen» og målet for utallige erobrere, fra Aleksander den Store til Djengis Khan og hans etterkommer Timur Lenk. Også dagens besøkende blir imponert over Registansplassen, med sine storslåtte og overdådig dekorerte koranskoler, hele ensemblet fredet som verdensarv. Også observatoriet til den store astronomen Ulugbek og flere moskéer og monumenter er et imponerende skue. Et besøk på byens store basar byr på mange fargerike motiver, både grønnsaker, fisk, frukt og alle slags nøtter, og ikke minst bondepikene i sine fargerike kjoler. Kveldens middag i en families hjem, en «National House», byr på et rikholdig middagsbord og dansere i vakre nasjonaldrakter.

Dag 7: Med tog fra Samarkand til Tasjkent

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/registan-express-3.jpg

På formiddagen besøker vi den storslåtte Shah-i-Zinda, de dødes by, en overveldende samling av 20 vakre mausoleer, med fliser og kupler i alle varianter og flotte mønstre, med blomster og dyrebilder. Etter lunsj blir det noe tid på egen hånd, før vi drar til jernbanestasjonen. Det nye hurtigtoget «Afrosiab» har avgang sent på ettermiddagen og bruker ca. to timer på den 340 km lange strekningen til Tasjkent. Vi får noen timer på hotellrommet og spiser turens siste middag sammen.

Dag 8: Hjemreise

Det blir vekking «midt på natten» og tidlig transport til flyplassen. Vi bytter fly i Istanbul og er hjemme i Norge utpå dagen, etter en uke med uforglemmelige opplevelser.