Forslag til aktiviteter

Spanske Rideskole

/globalassets/europa/wien/wien-programbilder/06_spanskerideskole.jpg

Lipizzaneren er Europas eldste avlede hesterase, og Den Spanske Rideskole har trent disse flotte hestene siden 1735. I Hofburg-palasset kan man beundre ridekunsten på sitt høyeste nivå fra piruetter til kaprioler. Den spanske rideskolen i Wien er den eneste institusjonen i verden som vedlikeholder den klassiske dressurridning og mange års trening smelter rytter og hest sammen til en uadskillelig enhet og publikum får servert en uforglemmelig opplevelse av Lipizzanerhestenes presise bevegelser harmonerer fullstendig med musikken.

Schönbrunn

/globalassets/europa/wien/wien-programbilder/01_schonnbrunn.jpg

Barokkslottet Schönbrunn ble bygget i 1713 og var keiserfamiliens sommer-residens, og regnes som ett av de flottes barokke slott i hele Europa. Keiser Franz Joseph, som senere giftet seg med den fortryllende Sissi, regjerte fra 1848 til 1916. I dag er slottet på UNESCOs liste over verdens kulturarv på grunn av dets historiske betydning, enestående beliggenhet og praktfulle inventar. Etter turen kan man gå en tur i den store barokke parken rundt slottet.

Hofburg

/globalassets/europa/wien/wien-programbilder/04_takdetaljer.jpg

Dette er en av de mest kjente og imponerende bygninger i Wiens gamleby, og var frem til 1918 residens for konger og keisere. Den store plassen foran Hofburg, Heldenplatz, har sterk historisk betydning for Østerrike, da det var her hundretusen mennesker feiret Østerrikes frigjøring av Naziregimet i 1945. I dag er Hofburg sete for Østerrikes president, men en stor del av bygningen er åpen for besøkende. Turen inkluderer keiserens praktfulle rom, museet til keiserinne Sissi og sølvkammeret.

Sightseeing og musikk i Wien

/globalassets/europa/wien/wien-programbilder/00_mozartstephansdomen.jpg

Den berømte musikeren og komponisten Wolfgang Amadeus Mozart levde fra 1784-1787 i Wien. På denne turen opplever deltakerne de forskjellige stedene som Mozart var innom i løpet av årene i Wien. Turen avsluttes med en tur gjennom Mozarthaus Vienna, som i tillegg til å presentere leiligheten hvor han bodde, også har en utstilling om det livet og arbeidet hans.

Dansekurs

/globalassets/europa/wien/wien-programbilder/tanzenlernen510x340.jpg

En av de største ”eksportvarene” er wienervalsen, dansen som går i ¾ takt og som Wiens egen Johann Strauss har eksportert triumferende til alle verdens hjørner. Så hva er mer logisk enn å lære denne dansen der hvor den hører hjemme – i den østerrikske hovedstad?

Fiakertur

/globalassets/europa/wien/wien-programbilder/07_hestedrosje.jpg

En av de mest attraktive og romantiske måtene å komme seg rundt i Wien på, er vel hjelp av en Fiak. Dette er et wienerutrykk for en flott vogn trukket av hester. Utrykket ”Fiaker” referer til sjåføren. Det fins flere forskjellige ruter man kan mellom, fra bysentrum og langs etter Ring Boulevarden. En hestevogn har plass til 4 personer.

Sightseeing i Wien

/globalassets/europa/wien/wien-programbilder/05_hundertwasser.jpg

Wien er Østerrikes hovedstad og en berømt destinasjon for kultur, historie og shopping midt i Europa. Praktgaten Ringstrasse omkranser Wiens sentrum og gamlebyen. Her finner man praktfulle bygninger som den verdensberømte statsoperaen Hofburg, kommunehuset, og Burgtheater (Nasjonalteateret). Utenfor sentrum ligger flere moderne hus og bygninger som FN-bygningen, Danube Tower eller kunstneren Hundertwassers kjente ”Kunsthaus”. Sightseeing kan også foregå med sykkel, eller segways.

Båttur på Donau

En 1,5 timers båttur går mot strømmen gjennom den trange Donau-kanalen fra Schwedenplatz midt i byens sentrum, til Nussdorf, hvor båten snur og kjører tilbake til munningen av elven Wienfluss. Vi får se flere av Wiens severdigheter underveis.

Vinsmaking på Stift Klosterneuburg

/globalassets/europa/wien/wien-programbilder/stiftklosterneuburg.jpg

Stift Klosterneuburg ligger ved Donau og grenser til Wien. Her har man kombinert det åndelige og verdslige livet i lang tid. Det var både religiøs og keiserlig residens og ble grunnlagt i 1114. I nesten 900 år har man produsert vin her, og i dag er klosteret en av de største vinprodusentene i Østerrike med internasjonalt kjente viner. På turen gjennom Stift Klosterneuburg får man informasjon om klosterets egen historie. Alle inntrykkene rundes av med smaking av egenproduserte viner, etterfulgt av en 3-retters lunsj.

Bratislava

/globalassets/europa/cruise-pa-donau/donau-programbilder/12_bratislava_bridge.jpg

Slovakias hovedstad er verdt et besøk, og det går hurtigbåter fra Wien hver dag. Selv om den er landets kulturelle sentrum, er Bratislava ikke så mye besøkt som Praha og Budapest, og atmosfæren er enda mer avslappet her. På en høyde over byen dominerer den gamle kongeborgen som i sin tid var grensepost for romerne. Dere bør få med dere Erkebiskopens Palass, Nasjonalteateret og Slottet. Man kan ta hydrofoil fra Wien til Bratislava, en fin båttur på Donau, og buss tilbake.