Nyttige opplysninger

Hellas

Bekledning: Det er vanligvis varmere enn hjemme i Norge. Vanlig norsk sommertøy kan taes med, men det kan være lurt å ta med en jakke for litt kjølige kvelder. Ved besøk i kloster og kirker må skuldre og ben tildekkes.

Betalingskort: I Hellas er bruk av betalings-kort/kredittkort mindre utbredt enn i Norge. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, og større butikker. Mindre innkjøp bør betales med kontanter.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard/Mastercard på (0)145 67 84 84
Visa (0)1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00

Drikkevann: Vi anbefaler ikke å drikke vann fra springen, men heller kjøpe drikkevann eller mineralvann på flaske.

Driks/Tips: Se etter om tips er inkludert i turprisen. Hvis ikke legg gjerne igjen litt når du spiser ute på restaurant.

Drosje: De offisielle drosjene er gule og er rimelige i forhold til Norge. Pass på at taksameteret er satt på. Dette starter vanligvis på 0,75 Euro. Sjåføren forventer litt drikkepenger (10%). Bli ikke overrasket dersom sjåføren plukker opp flere passasjerer underveis, dersom disse skal i samme retning som deg. Dette er vanlig i Hellas.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Vanlige butikker, normalt åpne ca. 10-15 og ca. 17-20, noen har lengre siesta og stenger senere om kvelden.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, via ditt Trygdekontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Skandinaviske statsborgere trenger kun gyldig pass.

Post/Porto: Frimerker heter på gresk gramatósimo og selges på postkontor og i kiosker.

Pruting: I vanlige forretninger prutes det ikke, men på markedene kan en prøve å få avslag på prisen.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantkort er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte, for oppdatert informasjon. Landsnummer til Norge er 0047. 

Valuta: Valutaen i Hellas er euro.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html