Aarhus, Ebeltoft og den danske vestkysten

Aarhus, Ebeltoft og den danske vestkysten

«Det er dejlig å være norsk i Danmark» heter det i reklamen, og det stemmer veldig godt.
Danskene er gjestfrie og imøtekommende og setter alltid pris på å få besøk av oss nordmenn. Selv om Danmark er det minste av de fem nordiske landene, med omtrent samme areal som Finnmark fylke, er det med sine 5,6 millioner innbyggere også det tettest befolkede landet i Norden. Selv om Danmark er «flatt som en pannekake» har landet mye flott natur å by på – skogkledde åser, idylliske innsjøer og elver, fargerike heder og lyngbakker, klitter og imponerende lange hvite sandstrender. Gjennom mange år har danskene bygd opp nasjonen med fokus på bærekraftig industri og jordbruk for fremtiden, og de har masse spennende kultur de er svært stolt av. Bli med på tur og bli bedre kjent med våre gode naboer i sør!

Dagsprogram

 • Dag 1 Kristiansand – Aarhus
 • Dag 2 Aarhus og tur til Ebeltoft
 • Dag 3 Den danske vestkysten – Kristiansand

Program

 • Dag 1 Kristiansand – Aarhus

  Vi samles på ferjekaia i Kristiansand og setter koffertene i bussen vår fra Risdal Touring. Deretter går vi om bord i Color Lines SuperSpeed som har avgang kl. 08.00.
  Når vi ankommer Hirtshals kl 11.15 venter bussen vår på kaia. På gode veier begynner turen sydover, og etter en times kjøring, ønskes vi velkommen på Tylstrup Kro. Den legendariske kroa så dagens lys allerede i 1644 og har alltid har vært et yndet sted for lokalbefolkningen. Her spiser vien deilig dansk lunsj før turen fortsetter nedover Jylland.
  Utpå tidlig ettermiddag ankommer vi til dagens mål som er Danmarks nest største by, Aarhus. Vi sjekker inn på det moderne hotellet Scandic Aarhus City som ligger midt i sentrum. Nå har du noen timer på egenhånd. Noen velger å slappe av på hotellet, mens andre er nyfikne på hva som finnes i omgivelsene rundt hotellet. Vi har en kort spasertur til kveldens restaurant hvor en god dansk middag venter på oss.

 • Dag 2 Aarhus og tur til Ebeltoft

  Dansk frokost er en god start på en innholdsrik dag. Formiddag er din og her finnes mye gøy å ta seg til: Rett utenfor hotellets dører finner du byens populære gågate, «Strøget», med mange spennende butikker. Vil du på et stort kjøpesenter, anbefaler vi Bruun’s Galleri med sine 100 forretninger og 14 spisesteder som kun er 10 minutters gange fra hotellet. Aarhus er stolt av sine gågater, brosteinsbelagte smug, åpne plasser og bilfrie områder krydret med et pulserende restaurant- og kaféliv. Byen er et aldri så lite paradis for fotgjengere. Latinerkvarteret består av historiske bygninger fra 1600- 1700- og 1800-tallet. Tidligere var disse kjøpmannsgårder med småindustri – i dag huser de et bredt utvalg av restauranter og butikker. Er du på jakt etter designertøy og brukskunst, er dette stedet.
  Arkitektoniske perler er det mange av – den gamle Toldbod, Aarhus Teater, Hotel Royal og det gamle Rådhus, for å nevne noen. Byens stolthet – Kunstmuseet Aros – et «must» for kunstinteresserte, med utstillinger av verdenskjente kunstnere samt sin egen samling med 9000 verker fra 1770 frem til i dag. På toppen av museet kan du oppleve Olafur Eliassons «Your rainbow panorama», hvor utsikten over byen nytes gjennom regnbuens fantastiske farger. En rusletur i en av byens parker kan også anbefales. Formiddagstimene i Aarhus flyr av sted. Du bestemmer om du vil fortsette å oppdage denne spennende byen også på ettermiddagen, eller om du vil bli med oss på en times busstur gjennom nasjonalparken Mols Bjerge til Ebeltoft.
  Ebeltoft ligger ved Kattegat og er et livlig lite sted hvor man får en deilig dansk småbyfølelse. Den sjarmerende gågata omkranset av pittoreske bindingsverkshus med høy sjarmfaktor, er det naturlige samlingspunktet i Ebeltoft. Her har restauranter, kaféer og butikker etablert seg til glede for alle turistene som hvert år besøker denne lille byen. Det er ikke mulig å bevege seg rundt i Ebeltoft uten å legge merke til de høye mastene i havna. Der ligger nemlig den sagnomsuste Fregatten Jylland, sjøsatt i 1860. I dag er det et museum bygget i og rundt verdens største treskip. Velkommen om bord til en historietime om hvordan mannskapet levde når de var ute på tokt. Vi får oppleve både offiserenes luksuriøse lugarer og mannskapets hengekøyer under dekk. Dette vaskeekte krigsskipet med seil, kanoner og tjærelukt, gir oss noen hint om livet som sjømann i gamle dager.
  Noen hundre meter lenger borte, i et stilrent funkisbygg, finner vi Glasmuseet i Ebeltoft – den andre store attraksjonen her. Glasskunst er ikke bare vaser, glass og lysestaker – her finnes 1500 fargerike og imponerende glassverk og skulpturer laget av kunstnere fra 40 land. Er vi heldige, kan vi få se hvordan de flotte kunstverkene blir laget. Lommeboka kan fort bli tømt når man entrer glassbutikken, for her der det mye man får lyst til å ta med hjem.
  Etter en dag full av inntrykk smaker nok kveldens middag ekstra godt.

  Copyright: Kim Wyon
  Copyright: Niclas Jessen
 • Dag 3 Den danske vestkysten – Kristiansand

  Etter frokost sier vi farvel til Aarhus og en ny dag med opplevelser venter! Vi har hele dagen å boltre oss på, for ferja går ikke før seint på kvelden tilbake til Kristiansand.
  Dagens kjøretur er behagelig, med flere stopp underveis. Vi skal kjøre tvers over Danmark på hyggelige veier, gjennom kjente byer og ukjente småsteder. Etter et par timers kjøring ser vi øya Mors duvende midt i Limfjorden. Nord-Europas største blomsterpark, Jesperhus, ønsker oss velkommen med over en million blomster, stauder, kaktuser og palmer.
  Her finnes blant annet en egen sansehage, H. C. Andersenhagen med temaer fra forfatterens mange eventyr og i tillegg Danmarks lengste vannfall. Vi tar et par timers stopp, for å få med oss dette flotte anlegget og benytter muligheten til å spise litt lunsj på egenhånd.
  Turen fortsetter over den vakre og frodige øya Mors som er kjent for sitt kiselgul som ble funnet her for mange år siden.
  Kiselgul er en sedimentær og veldig porøs bergart som ble dannet av kiselalger for millioner av år siden og brukes idag som slipemiddel i tannpasta, kattesand og mye mer.
  Alfred Nobel brukte sågar kiselgul da han fremstilte dynamitt for første gang i 1867. Mange eventyrlystne valfarter til den 60 m høye klippen Hanklit på nordkysten, for å finne kiselgul-fossiler med avtrykk av fugl, fisk, skilpadde, planter og insekter.
  Tilbake på fastlandet går turen videre langs Limfjorden, gjennom Thisted, før vi har et lengre stopp i Fjerritslev, som gjerne titulerer seg selv som Jammerbugtens hyggeligste handelsby. Her er muligheten til stede for handlekupp på danske matvarer – bussen vår har god plass til danskepølse, danske frikadeller, dansk kirsebærvin, dansk gräddost eller andre matvarer som er mye billigere enn hjemme.
  De som ikke er så handlesugne, kan nyte livet med et dansk «smørrebrød» og en god dansk øl på Fjerritslev Kro.
  Vi skal selvfølgelig også få med oss de danske strendene før vi reiser hjem. Og når vi stopper i Tornby Strand for turens siste middag, blir det en «dinner with a view».
  Restaurant Munchs reklamerer med at de har Danmarks flottest beliggende restaurant, med en perfekt utsikt over klitter og hav. En perfekt avslutning på en innholdsrik tur.
  Fullastede og fornøyde kjører bussen oss mot Hirtshals og ferjeavgang kl. 20.45. Like før midnatt seiler SuperSpeed inn i havnebassenget i Kristiansand og vår spennende oppdagelsestur nærmer seg slutten. «Det er dejlig å være norsk i Danmark», men også fint å komme hjem igjen!

  Copyright: Niclas Jessen

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:

3 dagers busstur med topp moderne buss
Ferje Kristiansand – Hirtshals t/r med SuperSpeed
2 netter i dbl.rom på Scandic Aarhus City
2 frokostbuffeter
1 lunsj
3 2-retters middager
Inngangspenger Jesperhus blomsterpark
Reiseleder/guide fra Unik Travel

Tillegg:

Frivillige utflukter har bindende påmelding. Vi tar forbehold om nok påmeldte for gjennomføring av disse utfluktene.
Vi tar forbehold om endring av pris vedrørende valutakurs og flyavgift. Vi tar forbehold om endringer i program, flytider, samt eventuelle trykkfeil.

Norsk Tur arrangerer kvalitetsturer over hele verden. Lang erfaring og solide rutiner, samt et rikt nettverk av kontakter sørger for at du som kunde får kvalitet i alle ledd. 

Følg Norsk Tur: