03. - 10. juni 2023

Bergen Kulturforum til Shetland og Orknøyene

Påmeldingsfrist 11. november!

Copyright Simon Hurry

Velkommen til Shetland og Orknøyene som byr på unikt landskap og et yrende dyreliv!  Det som før tilhørte Norge er nå blitt til en øygruppe utenfor Skottland. Med sin plassering i Nordsjøen er destinasjonen preget av fiske og oljevirksomhet. Vi skal gjennom uken bli kjent med øyene og historien de har å by på.

Dagsprogram

Dag 1
Bergen - Shetland
Dag 2
Rundtur og sightseeing i Lerwick
Dag 3
Baltasound
Dag 4
Dagen er til fri disposisjon
Dag 5
Besøke Scalloway og videre til Orkenøyene
Dag 6
Utforske Orkenøyene
Dag 7
Dagen tilbringes i Kirkwall
Dag 8
Hjemreise
Lerwick Harbour, Central Mainland
Copyright Wynand Van Poortvliet
Copyright Wynand Van Poortvliet

Program

 • Dag 1 Bergen - Shetland
  Inkluderte måltider: Middag

  Vi flyr direkte fra Bergen 12:40 til Sumburgh på Shetland. Vi stiller klokken 1 time tilbake ved ankomst.

  På vei til hotellet stopper vi innom Jarlshof som er kjent for sine bosettinger fra førhistorisk tid og vikingtiden. Her får du sett smier fra bronsealderen, hus fra jernalderen, vikingtiden og middelalderen. Jarlshof er et av de viktigste og mest inspirerende arkeologiske stedene Skottland har å by på.

  Innsjekk og felles middag på kvelden.

  Copyright Jasmin Gorsuch
 • Dag 2 Rundtur og sightseeing i Lerwick
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  I dag skal vi besøk Lerwick, hovedbyen på Shetland og tar en rundtur for å se byen. Havnebyen tiltrekker seg besøkende fra hele verden og er det perfekte utgangspunkt for å utforske resten av Shetland.

  Vi starter vandringen i utkanten av Lerwick med et besøk på Clickimin Broch. Her kan du se århundrer med bosetting. På bredden finner du en type steinbygget rundhus som bare finnes i Skottland. Brosjtårnet står fortsatt i en imponerende høyde og hele odden er omsluttet av en kraftig mur.

  Fra Clickmin Broch vandrer vi videre mot sentrum hvor vi vil passere det gamle rådhuset før vi ender opp på Shetland Museum. Det femstjernede museet og arkiv lar deg reise gjennom historien til øyene hvor du vil oppdage verdenskjente samlinger. Museet drives av en liten veldedig organisasjon som tar vare på Shetlands natur- og kulturarv. Museet ble åpnet av dronning Sonja og hertur og hertuginnen av Rothesay, Charles og Camilla i 2007.

  Etter besøket her har du resten av tiden i Lerwick til egen disposisjon. Her kan du vandre rundt i gatene og oppleve tradisjonell shetlandsmusikk. Du finner også lokale bedrifter i Da Street, som har strikkevarer, håndverk og gaver du kan ta med hjem. Har du interesse for øl kan du ta turen innom Lerwick Brewery som ligger en liten kilometer utenfor sentrum.

  Det blir mulighet for en frivillig utflukt rundt Bressay for fugletitting.

  Felles middag på kvelden.

  Copyright Visit Scotland Stuart Brunton
  Copyright Visit Scotland Kenny Lam
 • Dag 3 Baltasound
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Dagens tur går til Baltasound, den største bosetnigen på øya Unst. Her skal vi besøke Haraldswick/Haroldswick. Etter kong Harald tok kontroll over Norge, flyktet mange motstandere til Orknøyene og Shetland. Her fortsatte de å angripe Skottland og Norge, noe som fikk Harald Hårfagre til å reise en stor flåte og seile til øyene. De landet først i Harondswick på Unst.

  På Haraldswick vil du kunne se vikingskip og hus finansiert av EU. Videre herfra drar vi til Otterswick for å se The White Wife. Dette er et av Shetlands mer rørende og uvanlige minnesmerker. Du vil her se gallionsfiguren til det tyske skipet Bohus som sank i en storm utenfor kysten. Nå minnes livene til fire av mannskapene som gikk tapt.

  The Gloup in Yell er den mest kjente fiskeulykken hvor 58 menn mistet livet og 10 båter forsvant i en storm. Statuen viser en kvinne som leter etter sin mann mens hun holder barnet i armen.

  Felles lunsj denne dagen i Baltasound.

  På vei tilbake til hotellet stopper vi innom Lunna,  hvor Shetlandsgjengen hadde sitt første hovedkvarter under 2. verdenskrig. Her kan du se ulike minnesmerker som norske krigsgraver på kirkegården i Lunna og minnesplater om norske sjømenn.

  Felles middag på kvelden.

  Copyright VisitScotland Paul Tomkins
  Copyright David Klaasen
 • Dag 4 Dagen er til fri disposisjon
  Inkluderte måltider: Frokost

  Dagen til fri disposisjon.

  Copyright Hamish Duncan
  Picture Credit: P.Tomkins / VisitScotland
 • Dag 5 Besøke Scalloway og videre til Orkenøyene
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  I dag skal vi besøke tettstedet Scalloway, som før var Shetlands hovedstad. Det var også her hovedkvarteret til «Shetlandsgjengen» var. Den mest kjente fra Shetlandsgjengen er Leif Larsen, kjent som Shetlands Larsen og vi drar derfor til Scalloway Museum. Her får du lært mer om historien til Scalloway og folkene her.

  Videre drar vi til Scalloway Castle, et tårnhus fra slutten av 1500-tallet bygget som for mange står det som et symbol på Earl Patricks harde styre. Herfra spaserer vi for å se Prince Olavs slip, bygget undere andre verdenskrig til bruk av Sjøforsvaret som ved hjelp av fiskefartøy drev forsyninger til underjordisk motstand og reddet flyktninger. Vi legger inn et besøk på skolen i Scalloway som ligger i utkanten av landsbyen. Skolen har barnehage- og barneavdeling som underviser 185 elever i alderen 3-12 år.

  På ettermiddagen går turen videre til Orkenøyene med båt ca. 17.30. Vi spiser felles middag ombord på båten.

  Vi ankommer Orkenøyene ca. 23.00 og sjekker inn på Kirkwall Hotel Orkney og The Shore som er søsterhotell.

  Copyright VisitScotland Paul Tomkins
  copyright © The Shore
 • Dag 6 Utforske Orkenøyene
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Frokost på hotellet

  Etter frokost tar bussen oss til Maes Howe som ligger i et av de vakreste landskapene i Europa. Her vil du se den fineste kammergraven i Nordvest-europa som er mer enn 5000 år gammel. Kammeret omtales som et mesterverk av neolitisk design. Vi vil her få en guidet tur gjennom kammeret.

  Ved siden av Maes Howe er det andre ruiner som har overlevd, blant annet Stone of Stennes, Ring of Brodgar og landsbyen Skara Brae som vi også skal innom. Minnesmerkene her er opptil 5000 år gamle.

  Fra Maes Howe drar vi videre til Stromness hvor vi har  felles lunsj. Stromness er formet av havet og var kjent som en trygg havn under vikingtiden. Nyere historie kan utforskes på Ness Battery i utkanten av byen.

  Etter lunsj drar vi videre til Brough of Birsay, den eldste Jarle residensen på Orknøyene. Her finnes det gamle viking bosettinger, og en ødelagt romansk kirke som var et pilgrimsted i middelalderen. Du vil også finne Shetlands høyeste punkt her. Veien opp leder til et fyrtårn bygget i 1925. Brough of Birsay er en tidevanns øy som bare er tilgjengelig rundt to timer på hver side av lavvann, og den er knyttet med en betongbro som kun er synlig når havet trekker seg tilbake.

  Felles middag på kvelden.

  Copyright Mark Foster
  Copyright Mark Foster
 • Dag 7 Dagen tilbringes i Kirkwall
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Dagen tilbringer vi i Kirkwall, øyas største by og hovedstad. Her skal vi besøke St.Magnus katedralen, en romansk katedral fra 1137 som tok omlag 300 år å bygge. Katedralen er dedikert til Magnus Erlendsson. Vi legger inn et besøk på bispegården og Earls Palace som er lokaliset nær St. Magnus katedralen. Byggene er kjent som to av de fineste ekemplarene når det kommer til arkitektur i Skottland.

  Vi legger inn et stopp på The Orkney Museum. Museet forteller historien til Orknøyene fra stenalderen, gjennom vikingtid og frem til idag. Bygget var tidligere hjemmet til Baikie family og Tankerness gjennom tre århundre, men åpent som museum i 1968.

  Du vil få tid til shopping, spise lunsj og se byen på egenhånd.

  Vi legger inn et siste besøk for dagen, det italienske kapellet, som består av to hytter omgjort til et vakkert kapell av Domenci Chiocchetti og hans kolleger, italienske krigsfanger tatt til fange i Nord-Afrika og fraktet til Lamb Holm på Orknøyene.

  Felles middag på kvelden.

  Copyright Joel Rohland
  Copyright Mark Foster
 • Dag 8 Hjemreise
  Inkluderte måltider: Frokost

  Vi flyr direkte fra Kirkwall til Bergen. Avreise 08.50 – hjemkost 12.05

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:
 • Totalpris: kr 18 300,- pr. person

Fly Bergen – Shetland og Orknøyene – Bergen
Båt Shetland – Orknøyene
Buss i følge program
7 netter i dbl rom på hotell (4 på Shetland og 3 på Orkney)
7 frokoster på hotell
2 lunsjer
6 middager inkludert 1 middag på båten
Inngang til: Jarlshof, Italienske kapell, Scalloway museum, Shetland museum, Maes Howe, Skare Brae, Skaill House Mansion, St Magnus Cathedral, Bishop’s & Earls Place
Reiseleder fra Bergen Kulturforum

Tillegg per person:
 • Enkeltrom kr 2 300,-

Tips til sjåfører, guider og restauranter

Vi tar forbehold om endring av pris vedrørende valutakurs og flyavgift. Vi tar forbehold om endringer i program, flytider, samt eventuelle trykkfeil.

Betingelser

Betaling:
Etter mottatt bekreftelse må depositum på kr 3000,- innbetales innen 14 dager.
Depositumet bekrefter avtalen mellom deg og arrangøren.

Restbeløpet betales 8 uker før avreise. Dersom restbeløpet ikke er innbetalt ved betalingsfristens utløp og turen avbestilles etter dette, vil det kunne medføre krav om innbetaling i henhold til avbestillingsreglene.

Avbestillingsgebyr:
Innen 105 dager før: arrangør beholder et adm.gebyr på kr 1000,- per person
Mellom 104 og 56 dager: arrangøren beholder innbetalte depositum
Mellom 55 og 32 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 31 til 0 dager:  100 % av totalt fakturert beløp

Flyavgift refunderes i samsvar med flyselskapenes refusjonsregler.

Betingelser ved påmelding 45 dager før avreise eller senere:
Hvis reisen bestilles senere enn 45 dager før avreise, må hele beløpet innbetales innen 2 virkedager.
Avbestilles turen etter betaling, beholder arrangøren 100 % av totalt fakturert beløp.
Ved manglende betaling innen fristen, kanselleres din reservasjon.

Dersom du avbestiller turen, må dette gjøres skriftlig til Norsk Tur.

Vi anbefaler å ta kontakt med ditt forsikringsselskap for tegning av avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må være betalt før du betaler depositumet for turen for at den skal være gyldig.

Vi gjør oppmerksom på at dersom to personer har bestilt et dobbeltrom og en av personene avbestiller turen, vil et enkeltromstillegg tilfalle den andre personen.

Norsk Turs betalings- og avbestillingsregler tar utgangspunkt i «Alminnelige vilkår for pakkereiser» som er utarbeidet av Reisebransjeseksjonen i HSH og Forbrukerombudet. De Alminnelige Vilkårene er utformet i henhold til Lov om Pakkereiser («Pakkereiseloven») og Barne- og Familiedepartementets forskrifter til loven, og supplerer bestemmelsene i loven og forskriftene. Vilkår over avviker fra de alminnelige vilkår utformet i Pakkereiseloven. Dette på grunn av forpliktelser ovenfor underleverandører

Informasjon om tilslutningsfly
Flytider
Flytidene oppført i programmet er i henhold til dagens tider oppgitt av flyselskapene. De endelige tidene vil først bli bekreftet ved billettutstedelse som skjer ca 3 uker før avreise.
Ved vesentlige tidendringer eller endring av flyselskap før billettutstedelse, vil informasjon bli gitt.

Tilslutningsfly
Ønskes utreise fra en annen flyplass i Norge, er vi behjelpelig med dette. Vennligst kontakt oss i god tid før avreise, og du vil motta et pristilbud fra oss.
Vi booker en gjennomgående billett der dette er mulig, noe som betyr at ved eventuelle forsinkelser er du ikke selv økonomisk ansvarlig.

Tilslutningsfly booket på egenhånd
Hvis du bestiller tilslutningsbillett på egenhånd, vil den ikke bli gjennomgående og du er selv økonomisk ansvarlig.
Ved forsinkelser slik at du ikke når gruppens fly på utreisen eller ditt tilslutningsfly på hjemreisen, er du ansvarlig for å dekke kjøp av ny billett til/fra destinasjonen.
Vi anbefaler at du booker med god tidsmargin til oppsatt avgang med gruppen, minimum 3 timer før avgang. Normalt får du ikke sendt din bagasje gjennomgående til den destinasjonen du skal til, men må ta bagasjen ut og sjekke denne inn på nytt for din videre reise. Dette gjelder både ut- og hjemreise.
Dersom gruppens flytider endres, må du selv dekke kostnaden for endring av tilslutningsbillett eller evt. kjøp av ny billett, hvis denne er kjøpt på egenhånd.
Vær også oppmerksom på at hvis utreisebilletten ikke benyttes, er det mange flyselskap som automatisk kansellerer returbilletten.
Dersom den bestilte reisen blir kansellert, og du selv har bestilt tilslutningsbillett, dekkes ikke denne kostnaden av Norsk Tur.

Flytider
03.juni
 • 12:40 - 12:50
  Bergen Shetland
10.juni
 • 08:50 - 12:05
  Orknøyene Bergen