Nyttige opplysninger

Cruise i Kroatia

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Godt og varmt om sommeren, men ta med deg en god jakke og gode sko. Badesko anbefales da det kan forekomme skarpe steiner.

Drikkevann: Kranvannet ombord lagres på tanker og vi anbefaler ikke å drikke dette.

Drikke: Medbrakt alkoholholdige drikke er ikke tillatt ombord på skipet.

Driks/tips: I Kroatia er det vanlig å tips dersom du er fornøyd. For tips til hele mannskapet ombord er det anbefalt EUR 10 per person per dag om bord (eller ca 560,- kuna for hele oppholdet).

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, så man trenger ikke adapter for vanlige elektriske artikler. Hver lugar har stikkontakter.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: Butikkene er vanligvis åpne fra 08:00 – 20:00. lørdag 13:00 – 14:00. Mange har stengt mellom 12:00-15:00. Noen typiske turistbutikker har åpent om søndagen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av resept hjemmefra. Reiseforsikring bør dekke legekostnader og eventuelt nødvendig hjemsendelse.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor lommebok, kamera, mobiltelefon etc. oppbevares. Det anbefales å legge igjen hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Om bord: Alle lugarer har safe. Oppgjør av drikke etc gjøres siste kveld, og da med viskort/kredittkort. Det er ikke lov til å nyte medbrakt mat/drikke ombord. Wi-fi ombord fungerer best når båten ligger i havnen, og er gratis.

I havner fortøyes ofte skipene langside mot langside, og for å komme i land må man da gå gjennom/over de andre skipene. Derfor fraråder vi denne turen for bevegelseshemmede.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Røyking: Røyking er kun tillatt på bestemte steder på soldekk.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Du kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot visning av ombordstigningskort.

Vaksiner: Statens institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Kroatia, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampevaksine og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du kan også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen mot hepatitt holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon for mer informasjon.

Valuta: Valuta i Kroatia er kroatiske kuna.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/HRK_NOK.html