05. - 10. september 2021

Telemark

Kulturelle smakebiter og kanaltur

Bli med på en eventyrlig rundreise i Telemark. På denne turen får du oppleve spektakulære fjellveier og sjarmerende naturopplevelser. Spennet er stort fra Hardangervidda Nasjonalpark med sine langstrakte snødekte topper til slusene langs Telemarkskanalen, omkranset av gamle steingjerder og blomsterenger. Opplev mattradisjoner og smak på lokale produkter i Fruktbygda Gvarv, og la deg imponere av teknikken i høyfjellsbanen som fører til selveste Gaustatoppen. Et opphold på Skinnarbu Nasjonalparkhotell gir deg et fjellpanorama i verdensklasse rett fra frokostbordet. Høydepunktet på turen vil nok for mange likevel være møtene med lokalbefolkningen som stolt forteller historien om sabotørene i tungtvannsaksjonen og om hvordan det er å drive sølvsmed, epleproduksjon eller noe så eksotisk som verdens nordligste vingård.

Påmeldingsfrist 15. juli

Dagsprogram

 • Dag 1 Fly til Oslo og ankomst Hardangervidda
 • Dag 2 Vemork og Gaustabanen med lunsj på Gaustatoppen
 • Dag 3 Fra Skinnarbu Nasjonalparksenter til Vrådal via Morgedal
 • Dag 4 Slusetur på Telemarkskanalen
 • Dag 5 Gastronomisk frukt- og vinvandring i Gvarv
 • Dag 6 Hjemreise til Evenes via Hadeland Glassverk

Program

 • Dag 1 Fly til Oslo og ankomst Hardangervidda
  Inkluderte måltider: Lunsj, Middag

  Velkommen på en innholdsrik rundreise i Telemark! Vi flyr med direktefly fra Evenes til Oslo. Her setter vi oss til rette på behagelige busseter med moderne komfort. Deretter setter vi kurs innover i landet mot Telemark. Mens vi nyter utsikten, ser vi at naturen endrer seg fra duvende langstrakte åser til å bli stadig mer kupert.

  Utpå ettermiddagen er det tid for å sjekke inn på rommene våre på trivelige Skinnarbu Nasjonalparkhotell, som vil være vår base de første 2 nettene på turen.
  Skinnarbu Nasjonalparkhotell ligger på toppen av Telemark, ved innfallsporten til Hardangervidda med direkte tilgang til vandrestier og en panoramautsikt få kan matche. På hotellet kan du lese en bok foran peisen, ta en dans i baren eller nyte en 3-retters middag i restauranten. En god fjellfrokost blir servert i spisesalen med flott utsikt over fjellheimen, og naturen blir en integrert del av hotellopplevelsen her. Og mens du bor her, er sjansen stor for at du får høre mer om tre engelske ord – Grouse. Gunnerside. Freshman. Tre engelske kodenavn. Alle med tilknytning til aksjonene mot nazistenes tungtvannsproduksjon på Vemork under krigen. Og alle med tilknytning til Skinnarbu – og de eventyrlige og historiske omgivelsene her. Velkommen til fjells!

  Vi nyter panoramautsikten over vidda og de som ønsker det kan ta en liten vandretur i nærområdet før vi møtes til middag i hotellets restaurant.

  Copyright: Erlend Scaled
 • Dag 2 Vemork og Gaustabanen med lunsj på Gaustatoppen
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, som da den stod ferdig i 1911 var verdens største kraftstasjon. Vemork huser nå Norsk Industriarbeidermuseum NIA og verdensarvsenteret.
  Her skal vi få et innblikk i den spennende historien til det fantastiske industrieventyret som utspant seg fra tidlig på 1900-tallet og den dramatiske krigshistorien fra Rjukan under andre verdenskrig. Hovedvekt i omvisningen vil være sabotøraksjonen rundt Kampen om Tungtvannet.
  Deretter fortsetter vi til Gaustabanen for en spektakulær reise til Gaustatoppen, av mange kåret til Norges flotteste fjelltopp. Banen går inne i fjellet og ble opprinnelig bygget som et hemmelig militæranlegg.

  Gaustabanen er en kabelbane som er identisk med Fløibanen, bortsett fra at Gaustabanen er lengre, brattere og går på innsiden av fjellet. På toppen får vi servert lunsj og for de som ønsker det før vi går ut i friluft gjennom en liten tunnel som leder til en møysommelig anlagt sherpatrapp på ca 100 trinn. Denne tar deg videre opp til selve Gaustatoppen med Norges heftigste utsikt, hvor man i klarvær kan se til 1/6 av Fastlands-Norge.

  Felles middag på hotellet om kvelden.

  Copyright: Ian Brodie
  Copyright Anne-Kristin Kryzowski
 • Dag 3 Fra Skinnarbu Nasjonalparksenter til Vrådal via Morgedal
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Vi tar farvel med Skinnarbu denne morgenen, og setter kursen mot hjertet av Telemark.
  Vi starter dagen med en spasertur fra hotellet opp på høyden like ved, der vi skal ta en tur inn i nasjonalparksenteret med det spektakulære utsiktsrommet med glass på 3 kanter. Her skal vi få en introduksjon til det særegne med Hardangervidda Nasjonalpark og gå gjennom den prisbelønte utstillingen om villreinen som lever her.

  Så kan du lene deg tilbake i setet og nyte en enestående utsikt over Hardangervidda Nasjonalpark fra bussvinduet. Underveis stopper vi ved museet Norsk Skieventyr i Morgedal, for en omvisning her. Utstillingen rundt Norges skihelt Sondre Norheim er spennende og vi får vite mye artig om ham og hans kreative evne til nyutvikling både av skiutstyr og utforteknikker. Utpå ettermiddagen ankommer vi Vrådal.

  Så er det tid for å sjekke inn på rommene våre på trivelige Straand Hotel Vrådal, som vil være vår base de 3 neste nettene. Helt siden de første skysskarene tok inn på Straand i 1864, har dette hotellet sørget for trivsel og god service, med gjesten i sentrum. Gjestfriheten og de gode tradisjonene er gitt videre fra generasjon til generasjon, og over 150 år senere kan man fortsatt føle seg som hjemme her. En helt spesiell atmosfære finner du i «gamlehotellet», som lever videre som en sentral del av det nye hotellet.

  Copyright: Straand Hotel
  Copyright: Straand Hotel
 • Dag 4 Slusetur på Telemarkskanalen
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Etter en god frokost på hotellet skal vi oppleve et levende kulturminne som har beholdt preget fra forrige århundre, Telemarkskanalen.
  Her finnes sluser med fine steinmurte vegger, de opprinnelige støpejernsinnretninger for manøvrering av sluseportene, gamle slusevokterboliger, vaktstuer, vakre parker og gamle brygger – og alt er autentisk.
  Unn deg en uforglemmelig tur på Telemarkskanalen om bord på en av de historiske kanalbåtene M/S Victoria, M/S Henrik Ibsen eller M/S Telemarken. Dagens etappe er strekningen mellom Lunde og Ulefoss.

  Opplev både Telemarkskanalen, industrihistorie på Øvre Verket og deilig lokalmat i løpet av noen timer. Bussen kjører fra hotellet langs kanalsiden på en sjarmerende landevei til Lunde. Her går vi ombord i båten som seiler fra Lunde sluse og nedover kanallandskapet til Ulefoss sluse. Strekningen inkluderer både Vrangfoss og Eidsfoss sluser. Førstnevnte er det største sluseanlegget i Telemarkskanalen med en løftehøyde på 23 meter.
  Her får man se slusevokterne i aksjon i det båten sluses nedover i kanal landskapet. En unik opplevelse som kun kan oppleves her! Ferden nedover den historiske vannveien byr også på panoramautsikt til vakker natur.

  Etter turen spiser vi lunsj og besøker Øvre Verket, en samling fredede arbeiderboliger som tilbyr gavebutikk, utstillinger og lokalt håndverk. På omvisningen får du høre om hvordan det var for en arbeider på Ulefoss Jernværk å bo her. (avhengig av dato er det mulig båtturen gjennom kanalen blir i motsatt retning).

  Før middag serverer vi musserende vin til en god historiefortelling om hotellet Straand. Dette hotellet har vært i samme familie siden 1864 og mye har skjedd opp gjennom tidene!

  Copyright: Kåre S Pedersen
  copyright Kåre Pedersen
 • Dag 5 Gastronomisk frukt- og vinvandring i Gvarv
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Bli med på en rundtur i Fruktbygda Gvarv, Norges svar på «Toscana» og et av landets rikeste fruktområder. Fruktbygda ligger i all hovedsak i Sauherad, men strekker seg også inn i Nome og Bø. Her er det 700 000 frukttrær og flere av produsentene tar pallplasseringer i de årlige kåringene av Norges beste fruktbaserte drikker.
  Vi får oppleve å komme hjem til verdens nordligste vingård og smake på de edle dråpene. Så går turen videre til en fruktbonde som driver et prisbelønnet mikrobryggeri i sine lokaler.
  Underveis legger vi inn smaking av fersk frukt og en vandring gjennom idylliske frukthager og stier som forbinder flere av gårdene.
  Vi tar oss tid til å beundre ærverdige hus i empirestil og en innføring i lokal matkultur med historiefortelling og besøk i en økologisk urtehage på et bygdetun der vi får servert lunsj og en kopp rykende kaffe. Det blir mulighet til å kjøpe frukt, bær og delikatesser på gårdene vi besøker, så det er lurt å ha med en sekk eller veske for å få med noen lokale godbiter hjem.

  Vi kan nok bekrefte etter denne dagen at det ikke bare er Hardanger som driver med fruktproduksjon her i landet!

  Copyright: Oskar Svalastog
  Copyright: Oskar-Svalastog
 • Dag 6 Hjemreise til Evenes via Hadeland Glassverk
  Inkluderte måltider: Frokost

  Vi tar farvel med Telemark for denne gang og setter kurs for Gardermoen igjen.
  Men opplevelsene er ikke ennå over, for på hjemturen skal vi innom legendariske Hadeland Glassverk. Her tar vi oss god tid for å se den fascinerende glasskunsten.
  Produksjonen av glass ved Hadeland Glassverk skjer fortsatt etter de samme metodene som for over 250 år siden. Resultatet av de eldgamle håndverkstradisjonene kan beundres både rundt i hallen og ellers på området. Vaser, glass og kupler havner i butikkene, og små og store kunstverk pynter opp i alle bygninger. Til glede og inspirasjon for nye og eldre generasjoner.
  Det blir tid på egenhånd til å spise lunsj på en av restaurantene i området, før vi igjen samles i bussen og tar fatt på siste etappe hjem mot Oslo. Så går flyturen raskt nordover til Evenes. Takk for denne gang!

Harstad_tidende logo

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:
 • Totalpris: kr 14 990,- pr. person

Flyreise t/r Evenes-Gardermoen
Flyavgifter
1 stk innsjekket bagasje
Førsteklasses turbuss under hele oppholdet
2 netter i delt dobbeltrom på Skinnarbu Nasjonalparkhotell
3 netter i delt dobbeltrom på Straand Hotel Vrådal
5 frokoster
5 lunsjer (2-retters) på håndplukkede spisesteder
5 middager (3-retters evt. buffet)
Historiefortelling med musserende vin på Straand Hotel Vrådal
Kanalcruise fra Lunde til Ulefoss med Vrangfoss sluser
Besøk med omvisning på Øvre Verket, Ulefoss
Vinsmaking på Lerkekåsa Vingård
Ølsmaking på Lindheim Ølkompani og frukthager
Kulturformidling og «dugurd» i historisk gardshus på Evju Bygdetun og økologiske urtehage
Besøk med omvisning på Norsk Skieventyr, Morgedal
Inngang Hardangervidda Nasjonalparksenter
Tog t/r med Gaustabanen inkl besøk i NATO-anlegget på Gaustatoppen
Besøk med omvisning på NIA, Vemork inkludert shuttlebuss opp til inngangen
Lokalguide på flere av attraksjonene som besøkes på turen
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:
 • Enkeltrom kr 1 350,-
 • Ikke Harstad Tidende abonnement kr 1 000,- pr. person

Drikke til måltidene
Vi tar forbehold om endringer i program, busstider, samt eventuelle trykkfeil.

Betingelser

Betaling:
Etter mottatt bekreftelse må depositum på kr 1500,- innbetales innen 7 dager.
Depositumet bekrefter avtalen mellom deg og arrangøren.

Restbeløpet betales 6 uker før avreise. Dersom restbeløpet ikke er innbetalt ved betalingsfristens utløp og turen avbestilles etter dette, vil det kunne medføre krav om innbetaling i henhold til avbestillingsreglene.

Avbestillingsgebyr:

Innen 61 dager før: arrangør beholder et adm.gebyr på kr 1000,- per person
Mellom 60 og 46 dager: arrangøren beholder innbetalte depositum
Mellom 45 og 31 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 30 til 0 dager: 100 % av totalt fakturert beløp

Betingelser ved påmelding 40 dager før avreise eller senere:
Hvis reisen bestilles senere enn 45 dager før avreise, må hele beløpet innbetales innen 2 virkedager.
Avbestilles turen etter betaling, beholder arrangøren 100 % av totalt fakturert beløp.
Ved manglende betaling innen fristen, kanselleres din reservasjon.

Dersom du avbestiller turen, må dette gjøres skriftlig til Norsk Tur.

Vi anbefaler å ta kontakt med ditt forsikringsselskap for tegning av avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må være betalt før du betaler depositumet for turen for at den skal være gyldig.

Vi gjør oppmerksom på at dersom to personer har bestilt et dobbeltrom og en av personene avbestiller turen, vil et enkeltromstillegg tilfalle den andre personen.

Norsk Turs betalings- og avbestillingsregler tar utgangspunkt i «Alminnelige vilkår for pakkereiser» som er utarbeidet av Reisebransjeseksjonen i HSH og Forbrukerombudet. De Alminnelige Vilkårene er utformet i henhold til Lov om Pakkereiser («Pakkereiseloven») og Barne- og Familiedepartementets forskrifter til loven, og supplerer bestemmelsene i loven og forskriftene. Vilkår over avviker fra de alminnelige vilkår utformet i Pakkereiseloven. Dette på grunn av forpliktelser ovenfor underleverandører.

Flytider
Flytidene oppført i programmet er i henhold til dagens tider oppgitt av flyselskapene. De endelige tidene vil først bli bekreftet ved billettutstedelse som skjer ca 3 uker før avreise.
Ved vesentlige tidendringer eller endring av flyselskap før billettutstedelse, vil informasjon bli gitt.

Tilslutningsfly
Ønskes utreise fra en annen flyplass i Norge, er vi behjelpelig med dette. Vennligst kontakt oss i god tid før avreise, og du vil motta et pristilbud fra oss.
Vi booker en gjennomgående billett der dette er mulig, noe som betyr at ved eventuelle forsinkelser er du ikke selv økonomisk ansvarlig.

Tilslutningsfly booket på egenhånd
Hvis du bestiller tilslutningsbillett på egenhånd, vil den ikke bli gjennomgående og du er selv økonomisk ansvarlig.
Ved forsinkelser slik at du ikke når gruppens fly på utreisen eller ditt tilslutningsfly på hjemreisen, er du ansvarlig for å dekke kjøp av ny billett til/fra destinasjonen.
Vi anbefaler at du booker med god tidsmargin til oppsatt avgang med gruppen, minimum 3 timer før avgang. Normalt får du ikke sendt din bagasje gjennomgående til den destinasjonen du skal til, men må ta bagasjen ut og sjekke denne inn på nytt for din videre reise. Dette gjelder både ut- og hjemreise.
Dersom gruppens flytider endres, må du selv dekke kostnaden for endring av tilslutningsbillett eller evt. kjøp av ny billett, hvis denne er kjøpt på egenhånd.
Vær også oppmerksom på at hvis utreisebilletten ikke benyttes, er det mange flyselskap som automatisk kansellerer returbilletten.
Dersom den bestilte reisen blir kansellert, og du selv har bestilt tilslutningsbillett, dekkes ikke denne kostnaden av Norsk Tur.

Flytider
05.september
 • 11:05 - 12:50
  Evenes Oslo
10.september
 • 17:55 - 19:35
  Oslo Evenes

Norsk Tur arrangerer kvalitetsturer over hele verden. Lang erfaring og solide rutiner, samt et rikt nettverk av kontakter sørger for at du som kunde får kvalitet i alle ledd. 

Følg Norsk Tur: