22. - 27. august 2021

Bli med Lillans Reiser til Telemark

Kulturelle smakebiter og kanaltur

Bli med på en eventyrlig rundreise i Telemark. På denne turen får du oppleve spektakulære fjellveier og sjarmerende naturopplevelser. Spennet er stort fra Hardangervidda Nasjonalpark med sine langstrakte snødekte topper til slusene langs Telemarkskanalen, omkranset av gamle steingjerder og blomsterenger. Opplev mattradisjoner og smak på lokale produkter i Fruktbygda Gvarv, og la deg imponere av teknikken i høyfjellsbanen som fører til selveste Gaustatoppen. Et opphold på Skinnarbu Nasjonalparkhotell gir deg et fjellpanorama i verdensklasse rett fra frokostbordet. Høydepunktet på turen vil nok for mange likevel være møtene med lokalbefolkningen som stolt forteller historien om sabotørene i tungtvannsaksjonen og om hvordan det er å drive sølvsmed, epleproduksjon eller noe så eksotisk som verdens nordligste vingård.

Dagsprogram

  • Dag 1 Buss fra Askim og ankomst Vrådal
  • Dag 2 Slusetur på Telemarkskanalen og besøk på Øvre Verket
  • Dag 3 Gastronomisk frukt- og vinvandring i Gvarv
  • Dag 4 Fra Vrådal til Skinnarbu via Morgedal
  • Dag 5 Gaustabanen og lunsj på Gaustatoppen Turisthytte
  • Dag 6 Hjemreise via Hadeland Glassverk

Program

  • Dag 1 Buss fra Askim og ankomst Vrådal
    Inkluderte måltider: Lunsj, Middag

    Velkommen på en innholdsrik rundreise i Telemark! Vi møter bussen i sentrum av Askim og setter oss tilrette på behagelige busseter med moderne komfort. Så setter vi kurs innover i landet mot Telemark. Mens vi nyter utsikten, ser vi at naturen endrer seg fra duvende langstrakte åser til å bli stadig mer kupert.

    Underveis avlegger vi et besøk i Heddal Stavkirke, og kombinerer dette med en kortreist lunsj i Kafe Oléa som ligger i en rustikk låve like ved.

    Utpå dagen ankommer vi Vrådal og sjekker inn på historiske Straand Hotel et stenkast fra det vakre Nisser-vannet.
    Før middag samles vi i en av de gamle, sjarmerende stuene på hotellet. Mens det serveres musserende vin blir det historiefortelling om hotellet Straand.
    Dette hotellet har vært i samme familie siden 1864 og mye har skjedd opp gjennom tidene! Gled deg til turens første felles middag i hotellets restaurant.

    copyright Heddal Stavkirke
    Copyright: Straand Hotel
  • Dag 2 Slusetur på Telemarkskanalen og besøk på Øvre Verket
    Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

    Etter en god frokost på hotellet skal vi oppleve et levende kulturminne som har beholdt preget fra forrige århundre, Telemarkskanalen. Her finnes sluser med fine steinmurte vegger, de opprinnelige støpejernsinnretninger for manøvrering av sluseportene, gamle slusevokterboliger, vaktstuer, vakre parker og gamle brygger – og alt er autentisk.
    Dagens etappe er strekningen mellom Lunde og Ulefoss. Opplev både Telemarkskanalen, industrihistorie på Øvre Verket og deilig lokalmat i løpet av noen timer. Bussen kjører fra hotellet langs kanalsiden på en sjarmerende landevei til Lunde.

    Her går vi ombord i båten som seiler fra Lunde sluse og nedover kanallandskapet til Ulefoss sluse. Strekningen inkluderer både Vrangfoss og Eidsfoss sluser. Førstnevnte er det største sluseanlegget i
    Telemarkskanalen med en løftehøyde på 23 meter. Her får man se slusevokterne i aksjon i det båten sluses nedover i kanal landskapet.
    En unik opplevelse som kun kan oppleves her! Ferden nedover den historiske vannveien byr også på panoramautsikt til vakker natur.

    Etter turen spiser vi lunsj og besøker Øvre Verket, en samling fredede arbeiderboliger som tilbyr gavebutikk, utstillinger og lokalt håndverk. På omvisningen får du høre om hvordan det var for en arbeider på Ulefoss Jernværk å bo her.

    Vi er tilbake på hotellet utpå ettermiddagen, og møtes for felles middag her på kvelden.

    Copyright: Kåre S Pedersen
    Copyright: Kare Pedersen
  • Dag 3 Gastronomisk frukt- og vinvandring i Gvarv
    Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

    Bli med på en rundtur i Fruktbygda Gvarv, Norges svar på «Toscana» og et av landets rikeste fruktområder. Fruktbygda ligger i all hovedsak i Sauherad, men strekker seg også inn i Nome og Bø. Her er det 700 000 frukttrær og flere av produsentene tar pallplasseringer i de årlige kåringene av Norges beste fruktbaserte drikker.
    Vi får oppleve å komme hjem til verdens nordligste vingård og smake på de edle dråpene. Så går turen videre til en fruktbonde som driver et prisbelønnet mikrobryggeri i sine lokaler.
    Underveis legger vi inn smaking av fersk frukt og en vandring gjennom idylliske frukthager og stier som forbinder flere av gårdene.
    Vi tar oss tid til å beundre ærverdige hus i empirestil og en innføring i lokal matkultur med historiefortelling og besøk i en økologisk urtehage på et bygdetun der vi får servert lunsj og en kopp rykende kaffe. Det blir mulighet til å kjøpe frukt, bær og delikatesser på gårdene vi besøker, så det er lurt å ha med en sekk eller veske for å få med noen lokale godbiter hjem.

    Vi kan nok bekrefte etter denne dagen at det ikke bare er Hardanger som driver med fruktproduksjon her i landet!

    Copyright: Oskar Svalastog
    Copyright: Oskar-Svalastog
  • Dag 4 Fra Vrådal til Skinnarbu via Morgedal
    Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

    Vi tar farvel med Vrådal denne morgenen, og setter kursen mot høyfjellet. Underveis stopper vi ved museet Norsk Skieventyr i Morgedal, for en omvisning her. Utstillingen rundt Norges skihelt Sondre Norheim er spennende og vi får vite mye artig om ham og hans kreative evne til nyutvikling både av skiutstyr og utforteknikker.
    Så bærer det i høyden mot Rauland. Herfra kan du lene deg tilbake og nyte en enestående utsikt over Hardangervidda Nasjonalpark fra bussvinduet.

    Utpå ettermiddagen ankommer vi nasjonalparksenteret der vi skal ta en tur inn i det spektakulære utsiktsrommet med glass på 3 kanter. Her skal vi få en introduksjon til det særegne med Hardangervidda Nasjonalpark og gå gjennom den prisbelønte utstillingen om villreinen som lever her.

    Så er det tid for å sjekke inn på rommene våre på trivelige Skinnarbu Nasjonalparkhotell, som vil være vår base de neste nettene.

    Copyright: Ynge Ask
  • Dag 5 Gaustabanen og lunsj på Gaustatoppen Turisthytte
    Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

    Bli med Gaustabanen på en spektakulær reise til Gaustatoppen, av mange kåret til Norges flotteste fjelltopp. Banen går inne i fjellet og ble opprinnelig bygget som et hemmelig militæranlegg. Gaustabanen er en kabelbane som er identisk med Fløibanen, bortsett fra at Gaustabanen er lengre, brattere og går på innsiden av fjellet. På toppen får vi servert lunsj før vi går ut i friluft gjennom en liten tunnel som leder til en møysommelig anlagt sherpatrapp på ca 100 trinn. Denne tar deg videre opp til selve Gaustatoppen med Norges heftigste utsikt, hvor man i klarvær kan se til 1/6 av Fastlands-Norge.

    Senere denne ettermiddagen skal vi besøke et av Norges mest omtalte museer de siste årene. Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, som da den stod ferdig i 1911 var verdens største kraftstasjon. Vemork huser nå Norsk Industriarbeidermuseum NIA og verdensarvsenteret. Her skal vi få et innblikk i den spennende historien til det fantastiske industrieventyret som utspant seg fra tidlig på 1900-tallet og den dramatiske krigshistorien fra Rjukan under andre verdenskrig. Hovedvekt i omvisningen vil være sabotøraksjonen rundt Kampen om Tungtvannet.

    Copyright: Ian Brodie
    Copyright Anne-Kristin Kryzowski
  • Dag 6 Hjemreise via Hadeland Glassverk
    Inkluderte måltider: Frokost

    Vi tar farvel med Telemark for denne gang og setter kurs for Askim igjen. Men opplevelsene er ikke ennå over, for på hjemturen skal vi innom legendariske Hadeland Glassverk.
    Her tar vi oss god tid for å se den fascinerende glasskunsten. Produksjonen av glass ved Hadeland Glassverk skjer fortsatt etter de samme metodene som for over 250 år siden.
    Resultatet av de eldgamle håndverkstradisjonene kan beundres både rundt i hallen og ellers på området. Vaser, glass og kupler havner i butikkene, og små og store kunstverk pynter opp i alle bygninger. Til glede og inspirasjon for nye og eldre generasjoner.
    Det blir tid på egenhånd til å spise lunsj på en av restaurantene i området, før vi igjen samles i bussen og tar fatt på siste etappe hjem. Takk for denne gang!

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:
  • Totalpris: kr 13 990,- pr. person

Førsteklasses turbuss under hele oppholdet
3 netter i delt dobbeltrom på Straand Hotel Vrådal
2 netter i delt dobbeltrom på Skinnarbu Nasjonalparkhotell
5 frokoster
5 lunsjer (2-retters) på håndplukkede spisesteder
5 middager (3-retters evt. buffet)
Besøk med omvisning i Heddal Stavkirke
Historiefortelling med musserende vin på Straand Hotel Vrådal
Kanalcruise fra Lunde til Ulefoss med Vrangfoss sluser
Besøk med omvisning på Øvre Verket, Ulefoss
Vinsmaking på Lerkekåsa Vingård
Ølsmaking på Lindheim Ølkompani og frukthager
Kulturformidling og «dugurd» i historisk gardshus på Evju Bygdetun og økologiske urtehage
Besøk med omvisning på Norsk Skieventyr, Morgedal
Inngang Hardangervidda Nasjonalparksenter
Tog t/r med Gaustabanen inkl besøk i NATO-anlegget på Gaustatoppen
Besøk med omvisning på NIA, Vemork inkludert shuttlebuss opp til inngangen
Lokalguide på flere av attraksjonene som besøkes på turen
Reisevert Lillians Larsen
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:
  • Enkeltrom kr 1 350,-

Drikke til måltidene
Vi tar forbehold om endringer i program, busstider, samt eventuelle trykkfeil.

Betingelser

Betaling:
Etter mottatt bekreftelse må depositum på kr 2000,- innbetales innen 7 dager.
Depositumet bekrefter avtalen mellom deg og arrangøren.

Restbeløpet betales 8 uker før avreise. Dersom restbeløpet ikke er innbetalt ved betalingsfristens utløp og turen avbestilles etter dette, vil det kunne medføre krav om innbetaling i henhold til avbestillingsreglene.

Avbestillingsgebyr:

Innen 61 dager før: arrangør beholder et adm.gebyr på kr 1000,- per person
Mellom 60 og 46 dager: arrangøren beholder innbetalte depositum
Mellom 45 og 31 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 30 til 0 dager: 100 % av totalt fakturert beløp

Betingelser ved påmelding 45 dager før avreise eller senere:
Hvis reisen bestilles senere enn 45 dager før avreise, må hele beløpet innbetales innen 2 virkedager.
Avbestilles turen etter betaling, beholder arrangøren 100 % av totalt fakturert beløp.
Ved manglende betaling innen fristen, kanselleres din reservasjon.

Dersom du avbestiller turen, må dette gjøres skriftlig til Norsk Tur.

Vi anbefaler å ta kontakt med ditt forsikringsselskap for tegning av avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må være betalt før du betaler depositumet for turen for at den skal være gyldig.

Vi gjør oppmerksom på at dersom to personer har bestilt et dobbeltrom og en av personene avbestiller turen, vil et enkeltromstillegg tilfalle den andre personen.

Norsk Turs betalings- og avbestillingsregler tar utgangspunkt i «Alminnelige vilkår for pakkereiser» som er utarbeidet av Reisebransjeseksjonen i HSH og Forbrukerombudet. De Alminnelige Vilkårene er utformet i henhold til Lov om Pakkereiser («Pakkereiseloven») og Barne- og Familiedepartementets forskrifter til loven, og supplerer bestemmelsene i loven og forskriftene. Vilkår over avviker fra de alminnelige vilkår utformet i Pakkereiseloven. Dette på grunn av forpliktelser ovenfor underleverandører.

Busstider

Norsk Tur arrangerer kvalitetsturer over hele verden. Lang erfaring og solide rutiner, samt et rikt nettverk av kontakter sørger for at du som kunde får kvalitet i alle ledd. 

Følg Norsk Tur: