Røros

Julestemning i Røros med historiske hoteller og kortreist mat

Copyright Cris DiNoto

Nasjonalparker, kunsthåndverk, gårdstradisjoner og den ekte julefølelsen!
Dette er noen av ingrediensene på denne innholdsrike førjulsturen til bergstaden Røros. Med sine fargerike trehus, hvit snø som legger seg oppetter husveggene og en blåtime som fortryller alle tilreisende, danner verdensarven Røros den perfekte rammen for et utendørs julemarked.

Historiske omgivelser i Peer Gynts rike venter deg på Dale-Gudbrands Gård, og du kan glede deg til kortreist lokal mat, kanefart og stopp på arkitekttegnede utsiktspunkter underveis gjennom Rondane Nasjonalpark. Et opphold på stilfulle Vestlia Resort på Geilo blir en fin avslutning på turen med den rette høyfjellstemningen. Sjelden har du mulighet til å få med deg så mye storslått natur, ekte norsk kulturhistorie og lokalt vertskap i særklasse på en gang.

Dagsprogram

 • Dag 1 Fra Bergen via Flåm til Dale-Gudbrands Gard
 • Dag 2 Ankomst Røros og julemarked
 • Dag 3 Bergstadsvandring og frivillig kanefart
 • Dag 4 Fra Rondane Nasjonalpark til Geilo
 • Dag 5 Geilo - Bergen

Program

 • Dag 1 Fra Bergen via Flåm til Dale-Gudbrands Gard
  Inkluderte måltider: Lunsj, Middag

  Vi starter turen med buss fra Bergen sentrum. Få steder er fjord og fjell mer vakker og dramatisk enn i Flåm.
  Vi nyter panoramautsikten til Aurlandsfjorden og det fantastiske verdensarvlandskapet mens vi får servert en smakfull lunsj.

  Turen går via Lærdalstunnelen og «strake vegen» over høyfjellet til Gudbrandsdalen. Nå er vi i Peer Gynts rike! Vi ønskes velkommen til stemningsfulle Dale-Gudbrands Gard. I Heimskringla, Snorre Sturlasons kongesagaer, kan en lese om møte mellom Olav Haraldsson og Dale-Gudbrand på gården i 1021, for ganske nøyaktig 1000 år siden. Det ble starten på innføringen av kristendom i Gudbrandsdalen og er historien bak at det ble bygd en kirke her på gården.
  «Svøp kappen om skuldrene og ta din vandringsstav så søker vi de gamle, glemte stier som hvisker mellom steiner, under kratt og lyng og lav og kanskje kan vi høre hva de sier.» Slik lyder første vers av Erik Bye sin Pilegrimssang mot 2000.
  Her på gården skal vi få oppleve moderne komfort i historiske rammer langs pilegrimsleden som fortsetter mot Nidaros. Dale-Gudbrand Gard består av seks bygninger med nyrenoverte rom med høy standard. Her sover man godt!

  Copyright Mikita Karasiou
 • Dag 2 Ankomst Røros og julemarked
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Etter en god frokost og kanskje en liten spasertur rundt på den staselige garden, tar vi plass i bussen og setter kurs mot Røros.
  Det blir tid til en benstrekk underveis på Glopheim Kafé, også kalt «Norges best bevarte retro-kafe». Her kan du oppleve autentisk interiør fra 1950-tallet med en jukeboks i hjørnet.

  Rundt lunsjtid ankommer vi Røros Hotel, sentralt beliggende og medlem av de Historiske Hotell. Her er rommene inspirert av skandinaviske farger og natur, og maten som serveres har basis i lokalproduserte råvarer. Orienteringsrunde til fots i sentrum med reiseleder, og tid på egenhånd til å utforske julemarkedet.
  Hva med et glass gløgg mens du utforsker bodene med spennende lokale håndverksprodukter og julegaveideer i fleng?

 • Dag 3 Bergstadsvandring og frivillig kanefart
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Etter frokost skal vi få oppleve Bergstadsvandring med lokalguide.
  Røros er en av de få gruvebyene i verden som står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
  Hvem kjenner vel ikke den vakre silhuetten til katedralen “Bergstadens Ziir”, best kjent som Røros kirke?
  Byens særegne arkitektur har også fungert som kulisse i filmer som ”An-Magritt”, ”Jul i Blåfjell” og episoder av ”Pippi Langstrømpe”.
  De antikvariske trehusene forteller historier om folk og dyr som levde her for flere hundre år siden. Historisk sett var gruvesamfunnet preget av store sosiale forskjeller, og vi får høre om forfatteren Johan Falkberget og hvordan han hentet inspirasjon til sitt forfatterskap fra det slitsomme livet i gruvene.
  De gamle bakgårdene avslører at Røros i dag er en levende og stemningsfull by.

  Utpå ettermiddagen arrangerer vi frivillig kanefart gjennom Røros gater og omgivelser, under en skinnfell og med fakler og herlig vinterstemning.
  I kveld blir det julebord med tradisjonsrik norsk julemat på menyen.

  Copyright terje Rakke
 • Dag 4 Fra Rondane Nasjonalpark til Geilo
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Idet vi forlater Røros denne morgenen, kan vi nyte soloppgangen over innlandsvillmark og vakker natur på vei gjennom Rondanevegen.
  Vi gjør en stopp ved det arkitekttegnede utsiktspunktet Sohlbergplassen, der man i klart vær kan se fjelltoppene som gav inspirasjon til det kjente maleriet «Vinternatt over Rondane».
  Gled deg til dagens lunsj på prisbelønnede Annis Spiseri i Ringebu, den eneste spesialiserte slakterforretningen i Oppland, som leverer kjøtt og spekemat til gourmetrestauranter som Maeemo i Oslo.
  Ta også en tur innom pølsemakeriet, der du kan sikre deg noen julegaver innen kvalitetsspekemat i verdensklasse.

  Vi setter kurs mot Geilo der vi skal overnatte på Vestlia Resort i 800 meters høyde denne natten. Før middag blir det anledning til å slappe av og nyte utsikten over fjellheimen eller du kan benytte hotellets lekre bassengområde og ta deg en svømmetur.

  Copyright Terje Rakke Nordic life Innovation Norway
  Copyright Vestlia Resort
 • Dag 5 Geilo - Bergen

  Naturen her i høyfjellet er storslagen, og de snødekte toppene på Hallingskarvet danner en flott ramme for et fotomotiv.
  Etter en god og lang frokost i de vakre omgivelsene her på Vestlia, tar vi fatt på den siste etappen til Bergen, fulle av vinteropplevelser og god julestemning!

  Copyright Erik A

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Turbuss av høy standard under hele turen
1 natt på Dale-Gudbrands Gard i delt dobbeltrom
2 netter på Røros Hotell i delt dobbeltrom
1 natt på Vestlia Resort i delt dobbeltrom
4 frokoster
3 lunsjer
4 middager
Bergstadvandring i Røros, med besøk i Røros Kirke
Historiefortelling på Dale-Gudbrands Gard
Kaffe og lokale anekdoter på Glopheim Kafe
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:

Enkeltrom
Drikke til måltidene
Frivillige utflukter

Vi tar forbehold om endringer i program samt eventuelle trykkfeil.

Norsk Tur arrangerer kvalitetsturer over hele verden. Lang erfaring og solide rutiner, samt et rikt nettverk av kontakter sørger for at du som kunde får kvalitet i alle ledd. 

Følg Norsk Tur: