Skoletur til Rjukan og Oslo

Med spektakulær verdenshistorie og krigsminner, samt en plass på UNESCOs verdensarvliste, er Rjukan et unikt reisemål for kunnskapssøkende gjester.
I tillegg kan man her lære om gruvedrift, gå i fotsporene til landsheltene på sabotørstien, og oppleve en nasjonalpark og storslåtte naturopplevelser. Så står en tankevekkende kjøreetappe langs Tyrifjorden og Utøya og et besøk på Grini-museet for tur.
I Oslo blir det fart og spenning på Holmenkollen med skimuseet der vi lufter oss med et adrenalinfremmende kollensvev før vi kaster oss ut i en runde med lasertag. Fulle av opplevelser returnerer gruppen til Kristiansand.

Dagsprogram

 • Dag 1 Ankomst fra Kristiansand
 • Dag 2 I sabotørenes fotspor og Vemork
 • Dag 3 Fra Rjukan via Grinimuseet til Oslo
 • Dag 4 Oslo med Holmenkollen og hjemreise

Program

 • Dag 1 Ankomst fra Kristiansand

  Buss fra Kristiansand nordover gjennom Telemark. Det blir stopp ved Vrangfoss Sluser, med en innføring i vannveiene gjennom Telemark og slusenes funksjon gjennom tidene. Her er det benker og fine muligheter for å spise medbrakt lunsj. Så går turen videre gjennom indre Telemark.

  Velkommen til Rjukan Klatrepark – verdens første tema-klatrepark – med en unik beliggenhet m og panoramautsikt mot majestetiske Gaustatoppen. Definitivt Norges råeste klatrepark-utsikt! Adkomst til Rjukan Klatrepark er også en unik attraksjon i seg selv, Krossobanen. Nord Europas første kabelbane bygget i 1928 og «still going strong»!
  Her er det klatreløyper med ulik vanskelighetsgrad. Den tøffeste løypa er en historisk reise gjennom den legendariske Vemorkaksjonen. Du skal opp i flyet, finne hytta, ned i juvet, over elva, opp juvet, inn i fabrikken og sprenge tungtvannet i et spektakulært hinder. Mestrer du dette, skal du rømme – hele veien med zipline til «England». Alt dette oppe i trærne.

  Ca kl 18.00 ankommer vi Rjukan Fjellstue, 850 moh., der vi skal overnatte 2 netter fordelt på flere hytter og en hovedbygning. Miljø og servering her er det vi vanligvis finner på norske fjellstuer og turisthytter. Stedet har flere peisestuer, og et av dagens høydepunkter er å sitte ved peisbålet om kvelden mens eieren av fjellstua gir et spennende foredrag om sabotørstien og lokale hendelser fra 2. verdenskrig. Elevene får se en privat samling av rekvisita fra krigen som tilhører fjellstua. Scener fra serien «Kampen om Tungtvannet» ble spilt inn i nærområdet. Det er spesielt å være i filmkulissen til den kanskje viktigste aksjonen på norsk jord noensinne.
  Vi møtes til felles middag i restauranten til fjellstua.

  Copyright: Kåre S Pedersen
  Copyright Visit Telemark
 • Dag 2 I sabotørenes fotspor og Vemork

  Vi starter dagen med vandretur med lokal guide i sabotørenes fotspor.
  Det blir stopp underveis for å spise medbrakt nistepakke som vi har smørt på fjellstua.
  Turen ender på Vemork, stedet kjent for den berømte Tungtvannssabotasjen i februar 1943. I dag rommer bygget, som er en stor nedlagt kraftstasjon, «Norsk Industriarbeider-museum».
  Her blir det omvisning i utstillingene om norsk arbeiderkultur, energiproduksjon, industriens tekniske utvikling, og selvsagt om «atomkappløpet» og om tungtvannsaksjonen.

  Om ettermiddagen blir det en stopp nede i sentrum av Rjukan for å se på solspeilet som troner oppe i den bratte fjellsiden. Her får vi høre om Sam Eyde og Norges viktigste oppfinnelse.

  Vi fortsetter til Hardangervidda Nasjonalparksenter. I senterets moderne lokaler med spektakulær utsikt over Hardangervidda får vi informasjon om prosjektet for bevaring av villreinen i området. Hardangervidda Nasjonalparksenter er et statlig autorisert nasjonalparksenter for Hardangervidda nasjonalpark, og er samlokalisert med Norsk Villreinsenter Sør som er samarbeidspartner. Foruten et spektakulært bygg innrammet i glass på 3 sider med en panoramautsikt over vidda, tilbyr senteret en prisbelønnet interaktiv utstilling om naturen og villreinen som lever på Hardangervidda. Hardangervidda er et av Europas største høgfjellsplatå og Skandinavias største nasjonalpark.

  Så returnerer vi til Fjellstua der vi spiser middag også denne kvelden. Ta gjerne med bocchia, kubb eller liknende for sosialt samvær i uteområdet før eller etter middag.
  Om ønskelig kan vi vise en film relatert til 2. verdenskrig på Rjukan Fjellstue.

  copyright Visit Telemark
  Copyright Trondstadsamlingen
 • Dag 3 Fra Rjukan via Grinimuseet til Oslo

  Etter frokost og smøring av lunsjpakke, kjører vi den bratte nedstigningen mot Rjukan. Turen går videre til Tyrifjorden, med den ikoniske «Vi vil vinne» -innskriften i kjørebanen. Herfra kan vi se ut mot Utøya. Vi tar en stopp underveis for å spise medbrakt nistepakke fra fjellstua.

  Når vi ankommer Oslo besøker vi Grinimuseet (like ved Ila landsfengsel), den største tyske fangeleiren i Norge under 2. verdenskrig. Innholdet i omvisningen her er knyttet til læreplanmål for 9. og 10. klassetrinn. Så blir det ankomst Frogner House Apartments der vi sjekker inn i leiligheter for overnatting denne natten.
  Om kvelden blir det felles middag ved Aker Brygge, i gangavstand fra leilighetene.

   

  copyright Grinimuseet
 • Dag 4 Oslo med Holmenkollen og hjemreise

  Denne morgenen kjører vi opp til Holmenkollen, der vi besøker Skimuseet som gir elevene et innblikk i vår stolte skihistorie. Deretter er det klart for Kollensvevet, en zipline som fører deg trygt ned fra toppen av det ikoniske hopptårnet i Holmenkollen, akkurat som om du skulle hoppet med ski på beina! Den spektakulære ziplinen er 361 meter lang og har en høydeforskjellen på hele 107,5 meter. En spennende opplevelse for alle som byr på samhold, mestring og ikke minst et kick for hele gjengen!Megazone i Oslo sentrum er et populært senter som tilbyr laserspill, paintball, escape-games og mye mer. Laserspill som Megazone er aller mest kjent for, spilles i mørke haller som vi fyller med både røyk og musikk. Det er også mye lyseffekter som setter stemningen.

  Etter laserspillturneringen kjører vi ut av Oslo og setter kurs mot Tønsberg Brygge. Her skal vi få servert en saftig burger og ta en bryggesleng før vi kjører den siste strekningen tilbake til Kristiansand.

   

  copyright Roseslottet.no
  copyright Kollensvevet.no

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:

Turbuss av høy standard under hele turen
2 netter i flersengsrom på Rjukan Fjellstue (2-3 senger per soverom)
1 natt i leiligheter på Frogner Apartments (4-5 personer per leilighet)
3 frokoster
3 lunsjer (derav 2 selvsmurte nistepakker fra fjellstua)
4 middager (2 på fjellstua og 2 på restaurant)
Isvann fra springen til alle serverte måltider
Fagpedagogisk foredrag på Rjukan Fjellstue
Kulturhistorisk vandreguide på Sabotørstien
Inngang og faglig omvisning på Norsk Industriarbeidermuseum, Rjukan
Inngang og fagpedagogisk opplegg på Grinimuseet
Besøk i Hardangervidda Nasjonalparksenter
Tur med Krossobanen
Inngang til Rjukan Klatrepark
Inngang Norsk Skimuseum
Tur med zipline Kollensvevet
Laserspillturnering på Megazone Oslo
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:

Frivillige utflukter har bindende påmelding. Vi tar forbehold om nok påmeldte for gjennomføring av disse utfluktene.
Vi tar forbehold om endring av pris vedrørende valutakurs og flyavgift. Vi tar forbehold om endringer i program, flytider, samt eventuelle trykkfeil.

Norsk Tur arrangerer kvalitetsturer over hele verden. Lang erfaring og solide rutiner, samt et rikt nettverk av kontakter sørger for at du som kunde får kvalitet i alle ledd. 

Følg Norsk Tur: