05. - 11. juni 2023

Strasbourg og Alsace

Med Universitetet i Oslo Seniorforening

Strasbourg begynte som en romersk garnisonsby, som utpost mot germanerne, og har alltid ligget i et grenseområde og ved kryssende veier gjennom Europa. Byen er kjent for sin vakre gamleby, for EU-parlamentet m.m. Landskapet og arkitekturen i regionen er spesiell og sjarmerende. Kulturarv, språk og tradisjoner går på tvers av landegrenser. Mange steder føler vi nesten at vi befinner oss i en idyllisk filmkulisse og flere tettsteder her er blitt kåret til Europas vakreste. På turmenyen står bl.a. slottsbesøk, vinsmaking, kanalbåter i Colmar, kurbyen Baden-Baden og en smakebit av panoramaveien i naturskjønne Schwarzwäld.

Dagsprogram

Dag 1
Ankomst
Dag 2
Colmar og Kaysersberg
Dag 3
Route des Vins d’Alsace og slottsbesøk
Dag 4
Omvisning på universitetet i Strasbourg, samt katedralen og Cave des Hospices
Dag 5
Baden Baden og Schwarzwald Hochstrasse
Dag 6
EU-Parlamentet og Europarådet
Dag 7
Hjemreise

Program

 • Dag 1 Ankomst
  Inkluderte måltider: Middag

  Vi flyr om formiddagen fra Gardermoen til Frankfurt, og kjører buss fra Frankfurt til Strasbourg. Strasbourg danner en fin base for vårt opphold i Alsace, sentralt plassert like ved grensen til Tyskland, og med mange flotte historiske bygninger i bykjernen. Innsjekk på Hotel Voco Strasbourg Centre The Garden, som ligger i gangavstand til gamlebyen. Felles middag på kvelden.

 • Dag 2 Colmar og Kaysersberg
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Denne dagen starter vi med å kjøre sydover langs foten av fjellkjeden Vogesene. Turen går gjennom vinmarkene og en rekke små og store landsbyer. Vi besøker Colmar, en av de flotteste byer i området og hovedstad til vinproduksjonen i Alsace. Vi besøker Unterlinden-museet i Colmar, et opprinnelig kloster. Her får man vandre rundt i klosterhagen, besøke et underjordisk kunstgalleri samt se stedets mest kjente verk: Isenheimeraltaret av Matthias Grünewald. Deretter går vi ombord i flate prammer, og nå skal vi på båttur i kanalene gjennom bydelen Little Petite Venice, som er spesielt pittoresk med hele 45 fredede bygårder. Vi spiser lunsj på en rustikk restaurant i gamlebyen før vi setter kurs for Vogesene igjen. Nå skal vi besøke Kaysersberg, en billedskjønn landsby som av mange blir glemt, siden den ligger litt inneklemt blant bratte skråninger og vinranker. Doktor Albert Schweitzer kom fra Kaysersberg, og vi besøker museet viet hans liv som organist, prest og banebrytende doktor innen tropemedisin. En spasertur gjennom Kaysersberg lar oss oppleve noen av byens monumenter, bygninger, tårn og broer fra 1400-tallet.

  Vi returnerer til Strasbourg i god tid før felles middag på kvelden.

 • Dag 3 Route des Vins d’Alsace og slottsbesøk
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Denne morgenen står vinruten for tur. Denne kalles på fransk « Route des Vins d’Alsace » og er en kjent opplevelsesrute som forbinder mange av Frankrikes vakreste landsbyer og kulturlandskap. Bussen kjører til Obernai, der vi skal ta en liten spasertur. Vi passerer flere sjarmerende småsteder som Boersch, Ottrott og Bernardswiller, og det blir stopp ved en lokal, relativt liten vinprodusent der vi skal få vinsmaking og høre om de prisbelønnede hvitvinene som kommer fra dette området. På en høyde ruvende over Rhinsletten bak Strasbourg finnes et spesielt sted: middelalderborgen Haut-Koenigsbourg. Bygningen er blant Frankrikes mest besøkte turistmål, og utsikten utover dalen er ubeskrivelig vakker. Vi spiser lunsj underveis og er tilbake i Strasbourg utpå ettermiddagen.

  Felles middag på kvelden.

 • Dag 4 Omvisning på universitetet i Strasbourg, samt katedralen og Cave des Hospices
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Denne formiddagen skal vi besøke sentrum av Strasbourg. Gamlebyen Petite-France med sine kanaler og brostensbelagte smug preget av bindingsverkshus er absolutt verdt en spasertur. Vi starter dagen med et besøk på universitetet, der vi får vite om stedets mastergrad-utdannelse i Eurokultur. Videre fortsetter vi til katedralen i Strasbourg. Denne er beskrevet av Victor Hugo som « et gigantisk og delikat under», noe vi lett kan forstå når vi får se det enorme kirkeskipet, fasaden samt det astronomiske uret. Den var lenge Europas høyeste bygning, og de som vil kan gå helt opp på utsiktsplattformen i tårnet. Rundturen denne dagen avsluttes med et besøk i Cave des Hospices, opprinnelig den gamle sykehuskjelleren i byen. Buehvelvinger dekker et stort areal her under jorden, som ble benyttet for å lagre mat og vin under middelalderen, for å sikre forsyninger til sykehuset. Det er en interessant historie ved stedet, og vi får se blant annet verdens eldste vinfat der tiden har stått stille siden 1400-tallet.

  Resten av dagen blir på egenhånd til å utforske Strasbourg. Felles middag på kvelden.

 • Dag 5 Baden Baden og Schwarzwald Hochstrasse
  Inkluderte måltider: Frokost

  I dag benytter vi oss av nærheten til Tyskland. Vi krysser grensen over Rhinen og kjører i retning av Schwarzwald. På veien kjører vi deler av opplevelsesstrekningen Schwarzwäld Hochstrasse som går opp i høyden. Vi stopper ved et hyggelig typisk tysk vertshus der vi får en innføring i hvordan man lager regionens stolthet : lagkaken som heter Schwarzwälder Kirschtorte, og som passer utmerket sammen med en kopp kaffe. Videre kjører vi til den vakre tyske kurbyen Baden-Baden, som foruten varme kilder byr på alt fra brostensbelagte gater og fargerike småhus til staselige kasinobygninger med fontener og fresker. Etter en liten orientering, blir det tid på egenhånd til å utforske Baden-Baden. De som ønsker det kan kjøpe seg tilgang til de herlige Caracallatermene som allerede romerne nøt å bade i. Her finner du flere bassenger med ulik temperatur, og alt er naturlig velgjørende kildevann. Kurparken like ved er vakker og fin å spasere i etter badet. Middag på egenhånd i kveld.

 • Dag 6 EU-Parlamentet og Europarådet
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  I dag velger vi å vie denne dagen til byens og noen av Europas viktigste institusjoner. Vi starter med et besøk i Europarådet og får en guidet omvisning her. Menneskerettighetsdomstolen er en institusjon som kun gir tilgang ved domsprosesser. Derfor passeres denne bygningen kun fra utsiden, før vi spiser lunsj på egenhånd i området. Videre står EU-Parlamentet for tur. Her får hver deltaker en audioguide, og det er mulig å se en 360 graders film med en introduksjon til EU-Parlamentet. Dere har også tilgang til en utstilling, samt at dere kommer inn i den store salen der alle medlemsmøtene foregår. Felles middag på kvelden.

 • Dag 7 Hjemreise
  Inkluderte måltider: Frokost

  En spennende og fin uke er over, og det er tid for å reise hjem. Bussen tar oss til flyplassen i Frankfurt og vi starter på returen til Oslo.
  Minnene om landskap og steder, matretter og hyggelig bekjentskap vil vare lenge.

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:
 • Totalpris: kr 15 950,- pr. person

Fly Oslo – Frankfurt t/r
Flyavgifter (m/forbehold om endring)
All nødvendig busstransport
6 netter i dbl. rom på Voco Hotel Strasbourg Centre – The Garden
6 frokoster
2 lunsjer
5 middager
Utflukter og inngangsbilletter som beskrevet
Båttur på kanalene i Colmar
1 vinsmaking
1 introduksjon til Schwarzwaldkake med kaffe
Lokalguide på enkelte av utfluktene
Tips
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg per person:
 • Enkeltrom kr 3 400,-
 • Ikke-medlem kr 2 000,-

Påmeldingsfrist 1. mars 2023

Betingelser

Betaling:
Etter mottatt bekreftelse må depositum på kr 2500,- innbetales innen 14 dager.
Depositumet bekrefter avtalen mellom deg og arrangøren.

Restbeløpet betales 9 uker før avreise. Dersom restbeløpet ikke er innbetalt ved betalingsfristens utløp og turen avbestilles etter dette, vil det kunne medføre krav om innbetaling i henhold til avbestillingsreglene.

Avbestillingsgebyr:

Innen 105 dager før: arrangør beholder et adm.gebyr på kr 1000,- per person
Mellom 104 og 66 dager: arrangøren beholder innbetalte depositum
Mellom 65 og 36 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 35 til 0 dager:  100 % av totalt fakturert beløp

Flyavgift refunderes i samsvar med flyselskapenes refusjonsregler.

Betingelser ved påmelding 45 dager før avreise eller senere:
Hvis reisen bestilles senere enn 45 dager før avreise, må hele beløpet innbetales innen 2 virkedager.
Avbestilles turen etter betaling, beholder arrangøren 100 % av totalt fakturert beløp.
Ved manglende betaling innen fristen, kanselleres din reservasjon.

Dersom du avbestiller turen, må dette gjøres skriftlig til Norsk Tur.

Vi anbefaler å ta kontakt med ditt forsikringsselskap for tegning av avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må være betalt før du betaler depositumet for turen for at den skal være gyldig.

Vi gjør oppmerksom på at dersom to personer har bestilt et dobbeltrom og en av personene avbestiller turen, vil et enkeltromstillegg tilfalle den andre personen.

Norsk Turs betalings- og avbestillingsregler tar utgangspunkt i «Alminnelige vilkår for pakkereiser» som er utarbeidet av Reisebransjeseksjonen i HSH og Forbrukerombudet. De Alminnelige Vilkårene er utformet i henhold til Lov om Pakkereiser («Pakkereiseloven») og Barne- og Familiedepartementets forskrifter til loven, og supplerer bestemmelsene i loven og forskriftene. Vilkår over avviker fra de alminnelige vilkår utformet i Pakkereiseloven.
Dette på grunn av forpliktelser ovenfor underleverandører.

INFORMASJON OM TILSLUTNINGSFLY

Flytider
Flytidene oppført i programmet er i henhold til dagens tider oppgitt av flyselskapene. De endelige tidene vil først bli bekreftet ved billettutstedelse som skjer ca 3 uker før avreise.
Ved vesentlige tidendringer eller endring av flyselskap før billettutstedelse, vil informasjon bli gitt.

Tilslutningsfly
Ønskes utreise fra en annen flyplass i Norge, er vi behjelpelig med dette. Vennligst kontakt oss i god tid før avreise, og du vil motta et pristilbud fra oss.
Vi booker en gjennomgående billett der dette er mulig, noe som betyr at ved eventuelle forsinkelser er du ikke selv økonomisk ansvarlig.

Tilslutningsfly booket på egenhånd
Hvis du bestiller tilslutningsbillett på egenhånd, vil den ikke bli gjennomgående og du er selv økonomisk ansvarlig.
Ved forsinkelser slik at du ikke når gruppens fly på utreisen eller ditt tilslutningsfly på hjemreisen, er du ansvarlig for å dekke kjøp av ny billett til/fra destinasjonen.
Vi anbefaler at du booker med god tidsmargin til oppsatt avgang med gruppen, minimum 3 timer før avgang. Normalt får du ikke sendt din bagasje gjennomgående til den destinasjonen du skal til, men må ta bagasjen ut og sjekke denne inn på nytt for din videre reise. Dette gjelder både ut- og hjemreise.
Dersom gruppens flytider endres, må du selv dekke kostnaden for endring av tilslutningsbillett eller evt. kjøp av ny billett, hvis denne er kjøpt på egenhånd.
Vær også oppmerksom på at hvis utreisebilletten ikke benyttes, er det mange flyselskap som automatisk kansellerer returbilletten.
Dersom den bestilte reisen blir kansellert, og du selv har bestilt tilslutningsbillett, dekkes ikke denne kostnaden av Norsk Tur.

Flytider
05.juni
 • 13:05 - 15:10
  Oslo Frankfurt
11.juni
 • 16:05 - 18:00
  Frankfurt Oslo