Svalbard

En eksotisk opplevelse!

Copyright: Eveline Lunde

Under polarhimmelen, midt mellom Nordpolen og fastlands-Norge, ligger øyriket Svalbard – Det mest eksotiske stedet du finner i Norge. De 63 000 km² med villmark, fjorder, arktisk ørken og isbreer er et vilt og vakkert reisemål.

Her får du naturopplevelser av de sjeldne, og utflukter som tilfredsstiller både «adrenalinjunkies» og de som ønsker det litt mer rolig. I oktober har det så smått begynt å komme litt snø på fjelltoppene, og man merker at sola er i ferd med å synke stadig nærmere horisonten ved at dagene blir kortere og kortere.
Vegetasjonen som i sommer har vært irrgrønn, har nå fått mer og mer høstlige farger, og i skinnet fra det som er igjen av sola, glitrer fjellene som gull. Svalbard er et sted som må oppleves og vi gleder oss over å kunne ønske velkommen til en spennende reise til nord!

Dagsprogram

Dag 1
Vi drar til Norges nordligste by
Dag 2
Hybridbåt til Barentsburg og arktisk villmarksaften
Dag 3
Hundekjøring og Svalbard Bryggeri
Dag 4
Gruvebesøk og hjemreise
Svalbard isbjørn sommer
Copyright: Linda Drake
MS Bard_svalbard
Copyright: Eveline Lunde
nansen svalbard
Copyright: Agurtxane Concellon
Gamme svalbard
Copyright: Hanne Feyling

Program

 • Dag 1 Vi drar til Norges nordligste by
  Inkluderte måltider: Lunsj, Middag

  Vi flyr til Longyearbyen på Svalbard. Med ca 5 mil vei totalt, er det kort kjøretur til hotellet hvor vi skal bo de neste tre nettene. På Svalbard går alle på sokkelesten; det er en god, gammel skikk fra den tiden beboerne som regel hadde skoene dekket av kullstøl og søle. Skikken følges fremdeles de fleste steder i den arktiske byen, bortsett fra i butikkene.
  Etter at vi har satt bagasjen fra oss på hotellet, serveres en lett lunsj i hotellets restaurant. Deretter skal vi kjøre litt frem og tilbake på de totalt 5 milene vei de har her på Svalbard.
  Den lokale guiden vil gi oss et innblikk i øyas historie, geologi, flora, fauna og dagens samfunn. Vi skal kjøre forbi kullgruver, forskningsområder, forbi kirken, det globale frølageret og selvfølgelig se selve Longyearbyen.
  Her besøker vi Svalbard Museum hvor historien presenteres gjennom utstoppede dyr, gamle fangsthytter, redskap og plansjer. Vi lærer blant annet at Longyearbyen har fått sitt navn etter en amerikansk forretningsmann, John M. Longyear, som kjøpte rettigheter og startet gruvedrift her i 1906.
  Vi besøker også Galleri Svalbard som har en unik kart- og boksamling, malerier med motiv fra Svalbard og et kunst- og håndverksenter.
  Svalbard kirke hører med på rundturen, og den har den spesielle oppgaven at den skal betjene alle som oppholder seg på øygruppen, uavhengig av nasjonalitet og kirketilhørighet. Den er dermed ikke kirke kun for Longyearbyen, men også for folk i Barentsburg, Svea, Ny-Ålesund, Hopen, Hornsund, Bjørnøya og på fangststasjonene.

  Felles middag på hotellet om kvelden.

  Copyright: Hanne Feyling
  Copyright: Agurtxane Concellon
 • Dag 2 Hybridbåt til Barentsburg og arktisk villmarksaften
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Bli med på fremtidens båttur – i dag!
  Sommeren 2021 lanserer Hurtigruten Svalbard og Brim Explorer en båttur til Barentsburg med hybriddrevet hurtigbåt. Med MS Bard kan du bli med på en spennende og mer miljøvennlig båtreise til den spennende russiske bosetningen Barentsburg. Barentsburg er med sine 450 innbyggere Svalbards nest største bosetning og samtidig et lite stykke Russland.
  Gruvesamfunnet ligger ved vakre Grønfjorden, og drives og eies av et statseid russiske gruveselskap. Her finnes eget kullkraftverk, sykehus, hotell, skole, barnehage og kultur- og idrettsbygg.
  MS Bard er utstyrt med moderne design og innovative teknologiske løsninger som undervannsmikrofon og undervannsdroner, og dette skaper en unik plattform for utforsking av hav, natur og dyreliv under, så vel som over vann.
  Turen varer ca 5 timer.

  Om kvelden har vi lyst til å invitere til villmarksaften i Adventdalen – en stemningsfull middags-opplevelse hvor arktisk mat tilberedes over åpen ild i en varmegamme.
  Vertskapet serverer bålkaffe, reinsdyrsodd og hjemmebakt kake, samtidig som de forteller om verdens største, landlevende rovpattedyr. Dette er en kveld vi garantert vil huske! Buss tur / retur hotellet.

  Copyright: Hurtigruten Svalbard
  Copyright: Agurtxane Concellon/Hurtigruten Svalbard
 • Dag 3 Hundekjøring og Svalbard Bryggeri
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Dagen i dag er til fri disposisjon og det tilbys to frivillige utflukter.

  På formiddagen kan du bli med å kjøre hundespann langs Vestoynten utenfor Longyearbyen. Vi blir hentet på hotellet og kjører til dit hvor hundene ivrig venter på oss. Du har mulighet til å hjelpe guiden med å sele på de 12-14 hundene og sette dem inn i linen som trekker vognen. Når alle hundene er spent, starter vi turen som går langs kysten av ishavet og inn mot Bjørndalen. Hold øynene åpne for her er det mye liv og røre! På turen har du mulighet til å se reinsdyr, polarrev, rype, sel og kanskje hvalross og hval.

  Etter ca. halvannen time med hundekjøring kjører vi til hundegården, hvor vi får mulighet til å hilse på siste valpekull mens vi får servert noe varmt å drikke.

  For de som ønsker vil reiseleder ta oss med på en liten spasertur ned til sentrum hvor vi kan titte litt rundt på egenhånd. Hva med litt shopping, en tur innom et galleri eller et besøk i den flotte kirken som alltid er åpen? En vandretur i Longyearbyens fargerike boligområder omkranset av majestetiske fjell, er også verd å få med seg.

  Lunsjen i dag er på egenhånd, i sentrum er det flere spisesteder å velge mellom.

  Om ettermiddagen er det frivillig utflukt til verdens nordligste bryggeri, Svalbard Bryggeri. De brukte seks år på å endre loven fra 1928 som forbød tilvirkning av alkohol på Svalbard, og gleden var stor da bryggeriet endelig kunne bli etablert i 2011. I 2015 tappet de sine først øl, laget på 2000 år gammelt brevann fra Bogerbreen på Svalbard. Under besøket får dere et innblikk i den fascinerende historien om hvordan bryggeriet blir til, og det blir selvfølgelig smaksprøver på ulike typer øl som brygges her.

  Kveldens middag blir servert på Funktionærmessen Restaurant, som ligger flott til på Haugen med utsikt over over Longyearbyen og Hiorthfjellet.

  Copyright: Ragnar Hartvig
 • Dag 4 Gruvebesøk og hjemreise
  Inkluderte måltider: Frokost

  Før vi setter kursen om flyplassen og starter på hjemreisen, kan de som ønsker det bli med på en tur til Gruve 3. Dette er den siste lavdriftsgruva på øya, og den var i produksjon fra 1971 til 1996. Den fremstår i dag slik den var når den ble forlatt, og dere får se lokene, kullvognene, utstyret og de forskjellige stasjonene i anlegget.
  På slutten av turen går vi inn i fjellet, slår på hodelampene og virkelig får kjenne følelsen av gruvemørket og stillheten tett på oss.

  Vel tilbake på hotellet setter vi kofferten i bussen og kjører mot flyplassen.
  Vi flyr sørover igjen, og med det avsluttes en opplevelsesrik reise i vårt eget land.

  Copyright: Hurtigruten Svalbard

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:

Fly Oslo – Longyearbyen t/r
Flyavgift (med forbehold om endring)
1stk innsjekket bagasje
3 netter i delt dobbeltrom på Hotel Radisson BLU Polar
3 frokoster
1 lett lunsj ved ankomst
2 middager
Villmarksaften med drikke til maten samt transport t/r hotellet
Rundtur i Longyearbyen med med lokal guide og inngang på Galleri Svalbard og Svalbard Museum
Busstransport i henhold til program
Reiseleder fra Norsk Tur

Drikke til måltider
Øvrige aktiviteter

Frivillige utflukter har bindende påmelding. Vi tar forbehold om nok påmeldte for gjennomføring av disse utfluktene.
Vi tar forbehold om endring av pris vedrørende valutakurs og flyavgift. Vi tar forbehold om endringer i program, flytider, samt eventuelle trykkfeil.