22. - 27. august 2021

Telemark

Kulturelle smakebiter og kanaltur

Copyright: Kare Pedersen
sr bank logo

Bli med på en eventyrlig rundreise i Telemark. På denne turen får du oppleve spektakulære fjellveier og sjarmerende naturopplevelser. Spennet er stort fra Hardangervidda Nasjonalpark med sine langstrakte snødekte topper til slusene langs Telemarkskanalen, omkranset av gamle steingjerder og blomsterenger. Opplev mattradisjoner og smak på lokale produkter i Fruktbygda Gvarv, og la deg imponere av teknikken i høyfjellsbanen som fører til selveste Gaustatoppen. Et opphold på Skinnarbu Nasjonalparkhotell gir deg et fjellpanorama i verdensklasse rett fra frokostbordet. Høydepunktet på turen vil nok for mange likevel være møtene med lokalbefolkningen som stolt forteller historien om sabotørene i tungtvannsaksjonen og om hvordan det er å drive sølvsmed, epleproduksjon eller noe så eksotisk som verdens nordligste vingård.

Dagsprogram

 • Dag 1 Stavanger - Vrådal
 • Dag 2 Telemarkskanalen
 • Dag 3 Rundtur i Gvarv
 • Dag 4 Vrådal-Hardangervidda
 • Dag 5 Rjukan og Gaustatoppen
 • Dag 6 Hjemreise med høydepunkter fra Nasjonal Turistveg i Ryfylke

Program

 • Dag 1 Stavanger - Vrådal
  Inkluderte måltider: Lunsj, Middag

  Vi setter kursen innover mot den spektakulære fjellveien fra Suleskar over til Brokke i Setesdal. Fjellpanoramaet underveis er storslått og det hender at vi til tider må stoppe opp for kryssende sau i veibanen. Vi tar en kaffepause på Sølvgarden i Rysstad før vi krysser fjellet og starter nedstigningen mot Vrådal og ærverdige Straand Hotel, vår base for de neste dagene. Før middag samles vi i en av de gamle, sjarmerende stuene på hotellet. Mens det serveres musserende vin blir det historiefortelling om hotellet Straand. Dette hotellet har vært i samme familie siden 1864 og mye har skjedd opp gjennom tidene! Gled deg til turens første felles middag i hotellets restaurant.

  Copyright: Suleskarvegen.no
  Copyright: Straand Hotel
 • Dag 2 Telemarkskanalen
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Etter en god frokost på hotellet skal vi oppleve et  levende kulturminne som  har beholdt preget fra forrige århundre, Telemarkskanalen. Her finnes sluser med fine steinmurte vegger, de opprinnelige støpejernsinnretninger for manøvrering av sluseportene, gamle slusevokterboliger, vaktstuer, vakre parker og gamle brygger – og alt er autentisk.
  Dagens etappe er strekningen mellom Lunde og Ulefoss. Opplev både Telemarkskanalen, industrihistorie på Øvre Verket og deilig lokalmat i løpet av noen timer. Bussen kjører fra hotellet langs kanalsiden på en sjarmerende landevei til Lunde. Her går vi ombord i båten som seiler fra Lunde sluse og nedover kanallandskapet til Ulefoss sluse. Strekningen inkluderer både Vrangfoss og Eidsfoss sluser. Førstnevnte er det største sluseanlegget i Telemarkskanalen med en løftehøyde på 23 meter. Her får man se slusevokterne i aksjon i det båten sluses nedover i kanal landskapet. En unik opplevelse som kun kan oppleves her! Ferden nedover den historiske vannveien byr også på panoramautsikt til vakker natur.

  Etter turen spiser vi lunsj og besøker Øvre Verket, en samling fredede arbeiderboliger som tilbyr gavebutikk, utstillinger og lokalt håndverk. På omvisningen får du høre om hvordan det var for en arbeider på Ulefoss Jernværk å bo her

  Vi er tilbake på hotellet utpå ettermiddagen, og møtes for felles middag her på kvelden.

  Copyright: Kare S Pedersen
  Copyright: Kare Pedersen
 • Dag 3 Rundtur i Gvarv
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Dagens rundtur er i Fruktbygda Gvarv, Norges svar på «Toscana» og et av landets rikeste fruktområder. Fruktbygda ligger i all hovedsak i Sauherad, men strekker seg også inn i Nome og Bø. Her er det 700 000 frukttrær og flere av produsentene tar pallplasseringer i de årlige kåringene av Norges beste fruktbaserte drikker. Vi får oppleve å komme hjem til verdens nordligste vingård og smake på de edle dråpene. Så går turen videre til en fruktbonde som driver et prisbelønnet mikrobryggeri i sine lokaler.
  Underveis legger vi inn smaking av fersk frukt og en vandring gjennom idylliske frukthager og stier som forbinder flere av gårdene. Vi tar oss tid til å beundre ærverdige hus i empirestil og en innføring i lokal matkultur med historiefortelling og besøk i en økologisk urtehage på et bygdetun der vi får servert lunsj og en kopp rykende kaffe.
  Det blir mulighet til å kjøpe frukt, bær og delikatesser på gårdene vi besøker, så det er lurt å ha med en sekk eller veske for å få med noen lokale godbiter hjem.
  Vi kan nok bekrefte etter denne dagen at det ikke bare er Hardanger som driver med fruktproduksjon her i landet!

  Felles middag på hotellet.

  Copyright: Oskar-Svalastog
  Copyright: Oskar Svalastog
 • Dag 4 Vrådal-Hardangervidda
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Vi tar farvel med Vrådal denne morgenen, og setter kursen mot høyfjellet. Underveis stopper vi ved museet Norsk Skieventyr i Morgedal, for en omvisning her. Utstillingen rundt Norges skihelt Sondre Norheim er spennende og vi får vite mye artig om ham og hans kreative evne til nyutvikling både av skiutstyr og utforteknikker. Så bærer det opp i høyden mot Rauland. Herfra kan du lene deg tilbake og nyte en enestående utsikt over Hardangervidda Nasjonalpark fra bussvinduet.
  Utpå ettermiddagen ankommer vi Skinnarbu som skal være vår base de neste nettene.
  Skinnarbu Nasjonalparkhotell ligger på toppen av Telemark, ved innfallsporten til Hardangervidda med direkte tilgang til vandrestier og en panoramautsikt få kan matche.
  Skinnarbu er en helårsdestinasjon og byr på flotte naturopplevelser og et mangfold av aktiviteter både vinter og sommer. Store deler av hotellet er nå nyoppusset, med delikate og moderne rom og stilfulle fellesområder, som lobby, restaurant og bar. Bassengavdelingen vil i løpet av sommeren 2021 fremstå i ny drakt. På hotellet kan du lese en bok foran peisen, ta en dans i baren eller nyte en 3-retters middag i restauranten. Her ligger alt til rette for alle typer arrangementer: kurs og konferanse, bryllup, konfirmasjon, alle typer samlinger og møter, og selvfølgelig gode ferieopplevelser. En god fjellfrokost blir servert i spisesalen med flott utsikt over fjellheimen, og naturen blir en integrert del av hotellopplevelsen her. Og mens du bor her, er sjansen stor for at du får høre mer om tre engelske ord – Grouse. Gunnerside. Freshman. Tre engelske kodenavn. Alle med tilknytning til Skinnarbu – og de eventyrlige og historiske omgivelsene her som har mye å fortelle. Velkommen til fjells!

   

  Copyright: Ian Brodie
  Copyright: Ynge Ask
 • Dag 5 Rjukan og Gaustatoppen
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, som da den stod ferdig i 1911 var verdens største kraftstasjon. Vemork huser nå Norsk Industriarbeidermuseum NIA og verdensarvsenteret. Her skal vi få et innblikk i den spennende historien til det fantastiske industrieventyret som utspant seg fra tidlig på 1900-tallet og den dramatiske krigshistorien fra Rjukan under andre verdenskrig. Hovedvekt i omvisningen vil være sabotøraksjonen rundt Kampen om Tungtvannet.
  Deretter fortsetter vi til Gaustabanen for en spektakulær reise til Gaustatoppen, av mange kåret til Norges flotteste fjelltopp. Banen går inne i fjellet og ble opprinnelig bygget som et hemmelig militæranlegg.

  Gaustabanen er en kabelbane som er identisk med Fløibanen, bortsett fra at Gaustabanen er lengre, brattere og går på innsiden av fjellet. På toppen får vi servert lunsj og det blir cognacsmaking for de som ønsker det før vi går ut i friluft gjennom en liten tunnel som leder til en møysommelig anlagt sherpatrapp på ca 100 trinn. Denne tar deg videre opp til selve Gaustatoppen med Norges heftigste utsikt, hvor man i klarvær kan se til 1/6 av Fastlands-Norge.

  Felles middag på hotellet om kvelden.

  Copyright: Ian Brodie
  Copyright: Gaustabanen
 • Dag 6 Hjemreise med høydepunkter fra Nasjonal Turistveg i Ryfylke
  Inkluderte måltider: Frokost

  Denne morgenen gjør vi oss klare for hjemreisen til Stavanger og forlater fjellheimen med kurs for Ryfylke. Opplev historisk arkitektur i verdensklasse på hjemveien, gjennom et spektakulært landskap i Røldal og Suldal. Høydepunkter på ruten er Geir Grungs arkitektur på Nesflaten og Høsebrua – en gangbro over Suldalslågen tegnet av Rintala Eggertsson Arkitekter. Broen krysser Suldalslågen ved Høse, rett ovenfor Sandsfossen. De som vil kan ta en spasertur over og oppleve Sandsfossen fra den andre bredden. Historiske laksetrapper og andre innredninger for laksefiske ligger rundt fossen og det er spektakulært å se laksen på nært hold fra utsiktsvinduene under vann!
  Mot kvelden er vi tilbake i Stavanger, fulle av inntrykk og naturopplevelser fra noe av Norges flotteste og mest spektakulære natur.

  Copyright: Jarle Lunde/Suldal Foto

Praktisk informasjon og reisebetingelser

 • Totalpris: kr 13 990,- pr. person

3 netter i delt dobbeltrom på Straand Hotel Vrådal
2 netter i delt dobbeltrom på Skinnarbu Nasjonalparkhotell
5 frokoster
6 lunsjer
5 middager
Førsteklasses turbuss under hele turen
Historiefortelling med musserende vin på Straand Hotel Vrådal
Kanalcruise fra Lunde til Ulefoss med Vrangfoss sluser
Besøk med omvisning på Øvre Verket, Ulefoss
Vinsmaking på Lerkekåsa Vingård
Ølsmaking på Lindheim Ølkompani og frukthager
Kulturformidling og «dugurd» i historisk gardshus på Evju Bygdetun og økologiske urtehage
Besøk med omvisning på Norsk Skieventyr, Morgedal
Inngang Hardangervidda Nasjonalparksenter
Tog t/r med Gaustabanen inkl besøk i NATO-anlegget på Gaustatoppen
Cognacsmaking på Gaustatoppen
Besøk med omvisning på NIA, Vemork inkludert shuttlebuss opp til inngangen
Inngang til Laksestudio i Suldalslågen
Ferjetur Nesvik-Hjelmeland og passasje gjennom Ryfylketunnelen
Lokalguide på flere av attraksjonene som besøkes på turen
Reisevert fra SR-Bank
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:
 • Enkeltrom kr 1 350,-

Drikke til måltidene

Vi tar forbehold om endringer i program, busstider, samt eventuelle trykkfeil.

Betingelser

Betaling:
Etter mottatt bekreftelse må depositum på kr 2000,- innbetales innen 7 dager.
Depositumet bekrefter avtalen mellom deg og arrangøren.

Restbeløpet betales 8 uker før avreise. Dersom restbeløpet ikke er innbetalt ved betalingsfristens utløp og turen avbestilles etter dette, vil det kunne medføre krav om innbetaling i henhold til avbestillingsreglene.

Avbestillingsgebyr:

Innen 105 dager før: arrangør beholder et adm.gebyr på kr 1000,- per person
Mellom 104 og 45 dager: arrangøren beholder innbetalte depositum
Mellom 44 og 33 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 32 til 0 dager:  100 % av totalt fakturert beløp

Betingelser ved påmelding 45 dager før avreise eller senere:
Hvis reisen bestilles senere enn 45 dager før avreise, må hele beløpet innbetales innen 2 virkedager.
Avbestilles turen etter betaling, beholder arrangøren 100 % av totalt fakturert beløp.
Ved manglende betaling innen fristen, kanselleres din reservasjon.

Dersom du avbestiller turen, må dette gjøres skriftlig til Norsk Tur.

Vi anbefaler å ta kontakt med ditt forsikringsselskap for tegning av avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må være betalt før du betaler depositumet for turen for at den skal være gyldig.

Vi gjør oppmerksom på at dersom to personer har bestilt et dobbeltrom og en av personene avbestiller turen, vil et enkeltromstillegg tilfalle den andre personen.

Norsk Turs betalings- og avbestillingsregler tar utgangspunkt i «Alminnelige vilkår for pakkereiser» som er utarbeidet av Reisebransjeseksjonen i HSH og Forbrukerombudet. De Alminnelige Vilkårene er utformet i henhold til Lov om Pakkereiser («Pakkereiseloven») og Barne- og Familiedepartementets forskrifter til loven, og supplerer bestemmelsene i loven og forskriftene. Vilkår over avviker fra de alminnelige vilkår utformet i Pakkereiseloven. Dette på grunn av forpliktelser ovenfor underleverandører.

 

Busstider

Norsk Tur arrangerer kvalitetsturer over hele verden. Lang erfaring og solide rutiner, samt et rikt nettverk av kontakter sørger for at du som kunde får kvalitet i alle ledd. 

Følg Norsk Tur: