Telemark

Kulturelle smakebiter og kanaltur

Copyright: Kare Pedersen

Bli med på en eventyrlig rundreise i Telemark. På denne turen får du oppleve spektakulære fjellveier og sjarmerende naturopplevelser. Spennet er stort fra Hardangervidda Nasjonalpark med sine langstrakte snødekte topper til slusene langs Telemarkskanalen, omkranset av gamle steingjerder og blomsterenger. Opplev mattradisjoner og smak på lokale produkter i Fruktbygda Gvarv, og la deg imponere av teknikken i høyfjellsbanen som fører til selveste Gaustatoppen. Et opphold på Skinnarbu Nasjonalparkhotell gir deg et fjellpanorama i verdensklasse rett fra frokostbordet. Høydepunktet på turen vil nok for mange likevel være møtene med lokalbefolkningen som stolt forteller historien om sabotørene i tungtvannsaksjonen og om hvordan det er å drive sølvsmed, epleproduksjon eller noe så eksotisk som verdens nordligste vingård.

Denne turen kan tilpasses med avreise fra flere steder, kontakt oss for konkret rute.

Dagsprogram

Dag 1
Vestlandet - Vrådal
Dag 2
Slusetur på Telemarkskanalen med vinsmaking i Gvarv
Dag 3
Fra Vrådal til Skinnarbu via Morgedal
Dag 4
Rjukan og Gaustatoppen
Dag 5
Hjemreise fra Skinnarbu
Gaustatoppen
Copyright: Gaustabanen
Straand Hotel Blåsalong
Copyright: Straand Hotel
Straand Hotel Telemark
Copyright: Straand Hotel
Skinnarbu natur
Copyright: Ynge Ask
Gaustatoppen Øvre stasjon
Copyright: Gaustabanen
Straand-Hotel telemark
Copyright: Straand Hotel

Program

 • Dag 1 Vestlandet - Vrådal
  Inkluderte måltider: Middag

  Vi setter kursen innover mot Hardangerfjorden og nyter det nasjonalromantiske landskapet på ferjeturen over fjorden til Jondal. Krysningen gjennom Folgefonntunnelen gir oss perspektiver på den enorme isbreen som troner over oss.
  Låtefossen er et populært fotomotiv langs veien, og innen kort tid har vi startet oppstigningen mot Haukeli og Hardangervidda. Utsikten her i høyden er upåklagelig og vi tar en benstrekk på fjellet før vi starter nedstigningen mot Vrådal og ærverdige Straand Hotel, vår base for de neste dagene.

  Før middag samles vi i en av de gamle, sjarmerende stuene på hotellet. Mens det serveres musserende vin blir det historiefortelling om hotellet Straand.
  Dette hotellet har vært i samme familie siden 1864 og mye har skjedd opp gjennom tidene! Gled deg til turens første felles middag i hotellets restaurant.

  Copyright: Visit Hardangerfjord
  Copyright: Straand Hotel
 • Dag 2 Slusetur på Telemarkskanalen med vinsmaking i Gvarv
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Etter en god frokost på hotellet skal vi oppleve et levende kulturminne som har beholdt preget fra forrige århundre, Telemarkskanalen. Her finnes sluser med fine steinmurte vegger, de opprinnelige støpejernsinnretninger for manøvrering av sluseportene, gamle slusevokterboliger, vaktstuer, vakre parker og gamle brygger – og alt er autentisk.
  Unn deg en uforglemmelig tur på Telemarkskanalen om bord på en av de historiske kanalbåtene M/S Victoria, M/S Henrik Ibsen eller M/S Telemarken. Dagens etappe er strekningen mellom Lunde og Ulefoss. Opplev både Telemarkskanalen, industrihistorie på Øvre Verket og deilig lokalmat i løpet av noen timer.
  Bussen kjører fra hotellet langs kanalsiden på en sjarmerende landevei til Lunde. Her går vi ombord i båten som seiler fra Lunde sluse og nedover kanallandskapet til Ulefoss sluse. Strekningen inkluderer både Vrangfoss og Eidsfoss sluser. Førstnevnte er det største sluseanlegget i Telemarkskanalen med en løftehøyde på 23 meter.
  Her får man se slusevokterne i aksjon i det båten sluses nedover i kanal landskapet. En unik opplevelse som kun kan oppleves her!

  Ferden nedover den historiske vannveien byr også på panoramautsikt til vakker natur. Etter turen spiser vi lunsj og besøker Øvre Verket, en samling fredede arbeiderboliger som tilbyr gavebutikk, utstillinger og lokalt håndverk. På omvisningen får du høre om hvordan det var for en arbeider på Ulefoss Jernværk å bo her. (avhengig av dato er det mulig båtturen gjennom kanalen blir i motsatt retning).

  Så skal vi innom Fruktbygda Gvarv, Norges svar på «Toscana» og et av landets rikeste fruktområder. Her er det 700 000 frukttrær og flere av produsentene tar pallplasseringer i de årlige kåringene av Norges beste fruktbaserte drikker.
  Vi får oppleve å komme hjem til verdens nordligste vingård og smake på de edle dråpene.
  Det blir vandring gjennom den idylliske frukthagen der vi blant annet får se noen meget originale overnattingsmuligheter som vingårdseieren har bygd.
  Til slutt blir det mulighet til å kjøpe frukt og delikatesser på låven, før vi setter kurs for Vrådal og hotellet igjen.

   

  Copyright: Kåre S Pedersen
  Copyright: Oskar-Svalastog
 • Dag 3 Fra Vrådal til Skinnarbu via Morgedal
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Vi tar farvel med Vrådal denne morgenen, og setter kursen mot høyfjellet. Underveis stopper vi ved museet Norsk Skieventyr i Morgedal, for en omvisning her.
  Utstillingen rundt Norges skihelt Sondre Norheim er spennende og vi får vite mye artig om ham og hans kreative evne til nyutvikling både av skiutstyr og utforteknikker. Så bærer det i høyden mot Rauland. Herfra kan du lene deg tilbake og nyte en enestående utsikt over Hardangervidda Nasjonalpark fra bussvinduet.

  Utpå ettermiddagen ankommer vi nasjonalparksenteret der vi skal ta en tur inn i det spektakulære utsiktsrommet med glass på 3 kanter. Her skal vi få en introduksjon til det særegne med Hardangervidda Nasjonalpark og gå gjennom den prisbelønte utstillingen om villreinen som lever her.
  Så er det tid for å sjekke inn på rommene våre på trivelige Skinnarbu Nasjonalparkhotell, som vil være vår base de neste nettene.

  Copyright: Ian Brodie
  Copyright: Ynge Ask
 • Dag 4 Rjukan og Gaustatoppen
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, som da den stod ferdig i 1911 var verdens største kraftstasjon. Vemork huser nå Norsk Industriarbeidermuseum NIA og verdensarvsenteret. Her skal vi få et innblikk i den spennende historien til det fantastiske industrieventyret som utspant seg fra tidlig på 1900-tallet og den dramatiske krigshistorien fra Rjukan under andre verdenskrig. Hovedvekt i omvisningen vil være sabotøraksjonen rundt Kampen om Tungtvannet.
  Deretter fortsetter vi til Gaustabanen for en spektakulær reise til Gaustatoppen, av mange kåret til Norges flotteste fjelltopp. Banen går inne i fjellet og ble opprinnelig bygget som et hemmelig militæranlegg.

  Gaustabanen er en kabelbane som er identisk med Fløibanen, bortsett fra at Gaustabanen er lengre, brattere og går på innsiden av fjellet. På toppen får vi servert lunsj og for de som ønsker det før vi går ut i friluft gjennom en liten tunnel som leder til en møysommelig anlagt sherpatrapp på ca 100 trinn. Denne tar deg videre opp til selve Gaustatoppen med Norges heftigste utsikt, hvor man i klarvær kan se til 1/6 av Fastlands-Norge.

  Felles middag på hotellet om kvelden.

  Copyright: Ian Brodie
  Copyright: Gaustabanen
 • Dag 5 Hjemreise fra Skinnarbu
  Inkluderte måltider: Frokost

  Denne siste morgenen gjør vi oss klare for hjemreisen til Bergen og forlater fjellheimen med kurs for Hardangerfjorden.
  Underveis nyter vi det spektakulære landskapet langs Sørfjorden. Det mangler ikke på inntrykk denne dagen heller, og vi stopper i et av de sjarmerende tettstedene langs fjorden for en beinstrekk før vi krysser den ruvende Hardangerbroa og tar fatt på siste strekket hjem.
  En rundtur til noen av Telemarks høydepunkter er over, men sanseinntrykkene vil vare.

  Copyright: Morten Knudsen

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:

Førsteklasses turbuss under hele oppholdet
2 netter i delt dobbeltrom på Straand Hotel Vrådal
2 netter i delt dobbeltrom på Skinnarbu Nasjonalparkhotell
4 frokoster
2 lunsjer (2-retters) på håndplukkede spisesteder
4 middager (3-retters evt. buffet)
Historiefortelling med musserende vin på Straand Hotel Vrådal
Kanalcruise fra Lunde til Ulefoss med Vrangfoss sluser
Besøk med omvisning på Øvre Verket, Ulefoss
Vinsmaking på Lerkekåsa Vingård
Besøk med omvisning på Norsk Skieventyr, Morgedal
Inngang Hardangervidda Nasjonalparksenter
Tog t/r med Gaustabanen inkl besøk i NATO-anlegget på Gaustatoppen
Besøk med omvisning på NIA, Vemork inkludert shuttlebuss opp til inngangen
Ferjetur over Hardangerfjorden og passasje over Hardangerbrua
Lokalguide på flere av attraksjonene som besøkes på turen
Reiseleder fra Norsk Tur

Drikke til måltidene
Vi tar forbehold om endringer i program, busstider, samt eventuelle trykkfeil.