12. - 15. september 2023

Telemark

Kulturelle smakebiter og kanaltur

Copyright: Kare Pedersen

Bli med på en eventyrlig rundreise i Telemark.
På denne turen får du oppleve spektakulære fjellveier og sjarmerende naturopplevelser. Spennet er stort fra Hardangervidda Nasjonalpark med sine langstrakte snødekte topper til slusene langs Telemarkskanalen, omkranset av gamle steingjerder og blomsterenger!

 

Dagsprogram

Dag 1
Fra Rogaland via høyfjellet til Vrådal
Dag 2
Rjukan og Gaustatoppen
Dag 3
Telemarkskanalen, Øvre Verket og idylliske Kragerø
Dag 4
Fra Kragerø tilbake til Rogaland
a mon on top a mountain in norway looking over
Copyright Kjetil Kalis
balcony with two chairs overlooking the sky
Copyright Straand Hotel
Straand Hotel Blåsalong
Copyright: Straand Hotel
Gaustatoppen Øvre stasjon
Copyright: Gaustabanen

Program

 • Dag 1 Fra Rogaland via høyfjellet til Vrådal
  Inkluderte måltider: Lunsj, Middag

  Vi starter i Sandnes og setter oss godt til rette i en behagelig turbuss. Nå starter vår spennende Norgesferie. Vi kjører via Ryfylketunellen til Tau, følger Tysdalsvatnet og naturopplevelsene fra bussvinduet blir villere og vakrere på vår vei nordover. Røldalsvatnet blir vår følgesvenn før vi kommer til Røldal hvor vi spiser turens første lunsj sammen på Skysstasjonen Kro.

  Høyfjellet er storslått, magisk og mektig og er vår følgesvenn til vi begynner nedstigningen mot Vinje. Nå skal vi gjøre som engelskmennene – Afternoon Tea på praktfulle og historiske Dalen Hotel, en delikat og smakfull opplevelse. En rusletur i hotellets arboret for å nyte sjeldne trær og busker tar vi oss tid til før turen går videre nedover dalen til Vrådal og Straand Hotell. Her skal vi overnatte i 2 netter.
  Om kvelden samles vi til hyggelig middag på dette ærverdige hotellet som ble bygget i 1864 og har helt siden da sørget for trivsel og god service der gjestene alltid er i sentrum.

  Copyright: Straand Hotel
 • Dag 2 Rjukan og Gaustatoppen
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Etter en god frokost er vi klare for dagens spesielle utflukt. Telemark har en bit av Hardangervidda
  Nasjonalpark og vår to timers busstur gir oss flotte naturopplevelser. I Rjukan forserer vi den severdige veistrekningen ned mot juvet i Vemork. Her skal vi besøke et av Norges mest omtalte museer de siste årene. Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, som sto ferdig i 1911 og var da verdens største kraftstasjon. Vemork ligger som et eventyrslott på kanten av stupet og huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum NIA og verdensarvsenteret. Vi skal få et innblikk i den spennende historien til det fantastiske industrieventyret som utspant seg fra tidlig på 1900-tallet og den dramatiske krigshistorien fra Rjukan under andre verdenskrig. Hovedvekt i omvisningen vil være sabotøraksjonen rundt Kampen om Tungtvannet.

  Så kjører vi gjennom sentrum av Rjukan og opp en spektakulær vei til Gaustabanen. Målet er Gaustatoppen, av mange kåret til Norges flotteste fjelltopp.
  Banen ble opprinnelig bygget som et hemmelig NATO anlegg i 1959. Etter at NATO forlot anlegget, er det lagt ned en stor innsats fra ildsjeler og i 2010 åpnet denne meget spesielle banen for allmenheten. Gaustabanen er en kabelbane som går inne i fjellet, trekker oss opp til toppen, en tur på 15 min hver vei. Det er like fascinerende å ta turen opp som å ta turen ned igjen. Når vi kommer opp ledes vi inn i fjellets hemmeligste rom, Lytte og Sendesalen, her serveres vi en deilig viltgryte.
  Så ligger «verden for våre føtter», utsikten er mektig og storslagen når vi går ut på platået her.
  Det sies at man fra Gaustatoppen som ligger 1800 m.o.h i klarvær kan se 1/6 av Fastlands-Norge. Turen tilbake kjører vi via Sauland og Seljord til Vrådal og vårt hotell.

  Felles middag på hotellet i hyggelige omgivelser.

  Copyright Sissel Nordhagen
 • Dag 3 Telemarkskanalen, Øvre Verket og idylliske Kragerø
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  I dag skal vi forflytte oss, men før vi utpå ettermiddagen ender opp i Kragerø fylles dagen med kulturminner. Bussen kjører oss til Ulefoss og her går vi om bord i ærverdige Henrik Ibsen som i løpet av de neste to timene tar opp til Lunde. Vannveien med sluser og steinmurte vegger, støpejerns-innretningene for manøvrering av sluseportene, gamle slusevokterboliger, vakre parker og gamle brygger – alt autentisk som forteller oss en viktig historie. Strekningen inkluderer både Vrangfoss og Eidsfoss sluser. Førstnevnte er det største sluseanlegget i Telemarkskanalen med en løftehøyde på 23 meter. Her får man se slusevokterne i aksjon i det båten sluses oppover i kanalen. En unik opplevelse som kun kan oppleves her! Ferden langs den historiske vannveien byr også på panoramautsikt til vakker natur.

  Øvre Verket med fredede arbeiderboliger fra 1850-tallet, knyttet til Ulefos Jernværk er dagens neste store severdighet. Her serveres vi en deilig 2-retters lunsj i Spiseriet før vi håper å få besøk av Oline som gir oss en spennende historietime. Så blir det anledning til å vandre rundt på dette fredfulle området og bare nyte atmosfæren, og kanskje stikke innom et galleri, en utstilling av lokalt håndverk eller bli fristet til en liten handel.

  Så går turen videre til Kragerø som ligger lengst sør i Telemark – byen som Edvard Munch kalte «perlen blant kystbyene». Denne lille sjarmerende kystbyen med trange gater og smau som vokste frem på midten av 1600-tallet har selv i dag en godt bevart trehusbebyggelse. Gled deg til å sjekke inn på Tollboden Hotel som ligger ved sjøen og i hjertet av byen. Et fredet bygg hvor vegger og gulv fra 1783 møter et eksklusivt og moderne design. Et unikt hotell med 19 rom og vi har reservert dem alle! Hotellet har en prisbelønnet vinkjeller og en hyggelig bakhage omgitt av frukttrær og historiske bygninger. Og vi blir servert vår avslutningsmiddag i hotellets elegante Restaurant Tollboden.

  Copyright: Kåre S Pedersen
  Copyright Hotell Tollboden
 • Dag 4 Fra Kragerø tilbake til Rogaland
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj

  Vi hygger oss med turens siste frokost, før vår blide sjåfør ønsker oss velkommen til siste dag på busstur. På gode motorveier møter vi snart Agder, og selvfølgelig blir det beinstrekk underveis.

  Idylliske Spangereid er så absolutt verd et besøk. I 2005 vedtok kommunen å bygge Spangereidkanalen etter 20 års planlegging! Den går idyllisk gjennom Spangereid fra Store Båly til Lenefjorden. Helt i sjøkanten ligger den berømte restauranten Under, 5,5 m under havoverflaten. Dette er verdens største undervannsrestaurant som vi kan beskue fra utsiden, et meget spesielt byggverk. Nærmeste nabo er Lindesnes Havhotell, her står lunsjbordet dekket for oss.
  Gode og mette tar vi fatt på siste etappe, tilbake til Rogaland, etter 4 innholdsrike dager fulle av unike perler i Telemark sammen med hyggelige medreisende.

  Copyright: Jim Rune Bjorvand

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:
 • Totalpris: kr 10 600,- pr. person

Førsteklasses turbuss
2 netter i delt dobbeltrom på Straand Hotel
1 natt i delt dobbeltrom på Tollboden Hotell
3 frokoster
4 lunsjer
1 Afternoon Tea på Dalen Hotell
3 middager
Kanalcruise Ulefoss Lunde
Omvisning og inngang til Øvre Verket, Ulefoss
Omvisning og inngang på Industriarbeidermuseet, Vemork
Gaustabanen tur/retur
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg per person:
 • Enkeltrom kr 1 250,-

Drikke til måltidene
Vi tar forbehold om endringer i program, busstider, samt eventuelle trykkfeil.

Betingelser

Betaling:
Etter mottatt bekreftelse må depositum på kr 3000,- innbetales innen 14 dager.
Depositumet bekrefter avtalen mellom deg og arrangøren.

Restbeløpet betales 8 uker før avreise. Dersom restbeløpet ikke er innbetalt ved betalingsfristens utløp og turen avbestilles etter dette, vil det kunne medføre krav om innbetaling i henhold til avbestillingsreglene.

Avbestillingsgebyr:
Innen 105 dager før: arrangør beholder et adm.gebyr på kr 1000,- per person
Mellom 104 og 56 dager: arrangøren beholder innbetalte depositum
Mellom 55 og 32 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 31 til 0 dager:  100 % av totalt fakturert beløp

Flyavgift refunderes i samsvar med flyselskapenes refusjonsregler.

Betingelser ved påmelding 56 dager før avreise eller senere:
Hvis reisen bestilles senere enn 56 dager før avreise, må hele turprisen innbetales innen 2 virkedager.
Avbestillingsregler:
Mellom 55 og 32 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 31 til 0 dager:  100 % av totalt fakturert beløp

Dersom du avbestiller turen, må dette gjøres skriftlig til Norsk Tur.

Vi anbefaler å ta kontakt med ditt forsikringsselskap for tegning av avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må være betalt før du betaler depositumet for turen for at den skal være gyldig.

Vi gjør oppmerksom på at dersom to personer har bestilt et dobbeltrom og en av personene avbestiller turen, vil et enkeltromstillegg tilfalle den andre personen.

Norsk Turs betalings- og avbestillingsregler tar utgangspunkt i «Alminnelige vilkår for pakkereiser» som er utarbeidet av Reisebransjeseksjonen i HSH og Forbrukerombudet. De Alminnelige Vilkårene er utformet i henhold til Lov om Pakkereiser («Pakkereiseloven») og Barne- og Familiedepartementets forskrifter til loven, og supplerer bestemmelsene i loven og forskriftene. Vilkår over avviker fra de alminnelige vilkår utformet i Pakkereiseloven. Dette på grunn av forpliktelser ovenfor underleverandører

Informasjon om tilslutningsfly
Flytider
Flytidene oppført i programmet er i henhold til dagens tider oppgitt av flyselskapene. De endelige tidene vil først bli bekreftet ved billettutstedelse som skjer ca 3 uker før avreise.
Ved vesentlige tidendringer eller endring av flyselskap før billettutstedelse, vil informasjon bli gitt.

 

Busstider