Toscana & Liguria

Fra vandring i Cinque Terre til renessansebyene i Toscana

Dagsprogram

 • Dag 1 Milano – Sestri Levante
 • Dag 2 Portofino - med tog, båt og til fots
 • Dag 3 Vandretur i Cinque Terre (ekstra utflukt)
 • Dag 4 Fra Den liguriske kyst til Toscana - via Pisa
 • Dag 5 Dagstur til Siena (ekstra utflukt)
 • Dag 6 Firenze, renessansens vugge og Montecatini Alto
 • Dag 7 Lucca og besøk på vingods
 • Dag 8 Arrivederci Italia!

Program

 • Dag 1 Milano – Sestri Levante

  Fra Haugesund flyr vi via Oslo til Milano, og på Gardermoen har vi inkludert adgang til business loungen med mat og godt drikke. Etter ankomst Milano går turen videre med buss til Italias vestkyst og Sestri Levante. Denne pittoreske fiskerlandsbyen ligger vakkert til på en halvøy ved Blomsterrivieraen, omgitt av to havbukter, Baia del Silenzio og Baia delle Favole. Hotellet vårt, Grande Albergo ligger i en vakker historisk bygning ved stranden, men er nylig totalrestaurert. Her skal vi bo tre netter. Vi har vår første felles middag på restaurant.

 • Dag 2 Portofino - med tog, båt og til fots

  Vi gjør oss klare for å utforske kysten vestover fra hotellet, langs den vakre delen av Rivieraen til Camogli, med sine populære sjøbad og en lang, rik historie. Vi tar først toget fra Sestri Levante til Camogli. Der får vi litt tid før det går videre med båt til San Fruttuoso. Herfra vandrer vi til Portofino, der det blir tid på egenhånd til lunsj og utforsking av gamlebyen.
  Portofino er en av de mest innbydende landsbyer i hele Italia. Fargerike hus omgir den maleriske lille havnen.
  Stedet var et av de første som ble oppdaget for turismen av engelskmennene på slutten av 1800-tallet. I dag er fiskebåtene for lengst erstattet av luksuriøse seilbåter og yachter, og restauranter og kafeer ligger tett rundt havnen.
  De som ikke har lyst til å vandre, kan ta båt hele veien til
  Portofino (tillegg i prisen). Alle møtes i Portofino utpå ettermiddagen, før vi drar tilbake til hotellet med båt og tog. Denne kvelden spiser vi middag på egenhånd og kan
  utforske utvalget av lokale spisesteder.

 • Dag 3 Vandretur i Cinque Terre (ekstra utflukt)

  Nyt dagen på egenhånd eller meld deg på nok en vandretur. På den liguriske kysten mellom Genua og La Spezia finner vi et område som i mange århundrer bare var tilgjengelig med båt. Her ligger de fem små landsbyene Cinque Terre, “fem land”, som klynger seg til den bratte fjellsiden. De pittoreske landsbyene er omgitt av skog, terrasser med vingårder og olivenlunder. De tidligere rivaliserende lilleputtstater er i dag knyttet sammen med jernbane og et nettverk av turstier. Som nasjonalpark og verdensarv har regionen fått en enorm popularitet. Her skal vi altså vandre, og med tog drar vi fra Sestri Levante til startpunktet for vandreturen. Vi har valgt å legge turen opp slik at det gir valgmuligheter.
  Noen har lyst til å gå mye, mens andre kanskje har et noe lavere ambisjonsnivå. Siden det er mulig å ta toget fra hver av landsbyene, er det lett å avslutte vandringen etter to eller tre etapper og ta toget derfra og tilbake til Sestri Levante.
  Vær obs på at vi må ta hensyn til vær og veienes tilstand og at vi tar forbehold om endring av programmet. Vi besøker
  den sydligste av de 5 landsbyene, Riomaggiore, før vi tar toget nordover til Manarola. Denne landsbyen er kjent for sin spesielle julekrybbe med mer enn 300 mannshøye figurer rundt om i vingårdene! Neste landsby, Corniglia ligger høyere opp enn de andre landsbyer og har røtter tilbake til romertiden. Herfra til Vernazza tar det rundt halvannen time til fots, dersom vi velger denne etappen. Vi spiser vår lunsjpakke underveis med god utsikt. Du velger selv om du vil være med på den siste etappen, mellom Vernazza og Monterosso. Denne etappen tar cirka to time, og stien regnes som den bratteste og tøffeste strekningen langs kysten, men det vakre landskapet er belønning for strevet.
  Utpå ettermiddagen er vi fremme i Monterosso al Mare. Her kan det passe med et bad ved den lille stranden eller du kan utforske de lokale butikkene. Togturen tilbake til Sestri Levante tar en halvtime. Vi avslutter dagen med god middag sammen på restaurant

 • Dag 4 Fra Den liguriske kyst til Toscana - via Pisa

  På romernes gamle vei Via Aurelia drar vi i dag sørover langs Versiliakysten mot La Spezia og videre til Toscana. Vi passerer populære og eksklusive badesteder og skimter De apuanske alper på vår venstre side. En hvit fjelltopp skiller seg ut – det er ikke snø, men marmoren av Carrara! Overalt langs veien ser vi også marmorblokker som er klare til transport eller utskiping. Etter to timers kjøring er vi i Pisa, der vi skal ta en spasertur. En reise til Toscana kan vanskelig komme utenom Pisa. Her finner vi både domkirken, dåpskapellet og det berømte, skjeve klokketårnet. Etter en omfattende redningsaksjon som varte i mange år, er det igjen mulig å klatre opp de 294 trappetrinnene – men køene kan være lange i et av verdens mest ikoniske byggverk.
  Utpå ettermiddagen fortsetter vi til Montecatini Terme og sjekker inn på hotellet vårt der vi skal bo de neste fire netter.
  Montecatini er den eldste kurbyen i Italia, og byen bærer fortsatt preg av det. Ærverdige hoteller, nydelige parker, spaog badeanlegg i jugendstil og en bykjerne med forretninger, alt ligger i gåavstand fra hotellet vårt – hvor vi spiser middag sammen denne kvelden.

 • Dag 5 Dagstur til Siena (ekstra utflukt)

  I dag kan du velge å ta det med ro på egenhånd i Montecatini eller bli med på en utflukt til den vakre byen Siena. Alle vil bli begeistret over denne flotte og uforfalskede middelalderbyen. I de trange og bratte gatene og smugene rundt Piazza del Campo kan vi oppleve stemning og atmosfære fra byens glanstid. Katedralen i hvit og svart marmor er en av Italias vakreste, og Campoplassen, den
  sentrale og berømte piazzaen, er åsted for det årlige hesteveddeløpet Palio og et fargerikt folkeliv. Med lokalguide tar vi en spasertur i sentrum før tid på egenhånd. Det er nok av butikker og «krinkelkroker» å oppdage. Eller gjør som mange andre: Nyt en cappuccino eller et glass vin med blikket hvilende på folkelivet. Utpå ettermiddagen returnerer vi til hotellet, hvor vi nyter middag sammen på kvelden.

 • Dag 6 Firenze, renessansens vugge og Montecatini Alto

  Etter frokost gjør vi som lokalbefolkningen når de skal til Firenze: vi tar toget. Vel fremme midt i hjertet av gamlebyen i Firenze tar vi beina fatt. Guiden vår stopper ved noen av de mest imponerende bygningene, som katedralen med den karakteristiske kuppelen, Dåpskapellet med «Paradisportene» og Giottos klokketårn. Vi besøker en av byens vakreste kirker samt Palazzo Vecchio med
  Neptunbrønnen og broen Ponte Vecchio, «Den gamle broen». Det er ikke vanskelig å finne en restaurant ved lunsjtid og du får også anledning til å ta en titt på bodene på markedet «Mercato Nuovo» – skinnvesker, silke, bøker og spesielle trykk er noe av det som tilbys her. Utpå ettermiddagen møtes vi igjen for å ta toget tilbake til Montecatini. Om kvelden skal vi på tur i høyden, til Montecatini Alto, en malerisk ørneredeby med en borg fra middelalderen oppe på fjelltoppen som ruver over dalen.
  Her venter middag med god mat på en tradisjonsrik lokal restaurant. Vi benytter et noe originalt transportmiddel denne kvelden: en lokal «fløibane» med over 100 år gamle togvogner bringer oss opp og ned fjellsiden.

 • Dag 7 Lucca og besøk på vingods

  Vi starter denne morgenen med å utforske gamlebyen i Lucca. Dette betraktes av mange som den vakreste byen i Toscana. Det var handelen med silke, vin og olivenolje som brakte velstanden hit. Misunnelsen førte til krig med andre italienske bystater og den massive 12 meter høye ringmuren rundt byens historiske sentrum vitner om krigerske tider. Vi tar en spasertur gjennom smale gater til den imponerende Martinsdomen og den ovale markedsplassen som står på fundamentene til det romerske amfiteatret. Flere steder i
  byen minner om komponisten Puccini, byens store sønn. Når det nærmer seg lunsjtid, forlater vi byen for å følge en smal og slyngete vei til en “fattoria”, et vingods med gammel toskansk villa og restaurant. Her venter god mat, akkompagnert av stedets vin. Etter lunsjen blir det anledning til å kjøpe vin, olivenolje og andre lokale spesialiteter. Det blir litt tid på egenhånd i Montecatini utpå dagen, før vi møtes på hotellet om kvelden for avskjedsmiddag.

 • Dag 8 Arrivederci Italia!

  Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og drar til flyplassen i Firenze. Vi er hjemme i Haugesund igjen om kvelden, etter en uke med flotte opplevelser i Liguria og Toscana.

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Flyreise Haugesund – Milano
og Firenze – Haugesund med SAS
Busstransport ifølge program
Båt og togbilletter ifølge program
7 netter på hotell i dobbeltrom
7 frokoster
2 lunsjer inkl vin/mineralvann
(derav 1 i businessloungen på Gardermoen)
6 middager (derav 3 på restauranter)
½ flaske vin og mineralvann til middagen i
Montecatini Alto
Utflukter ifølge program
Inngangspenger
Tips
Reisevert fra Haugesund Sparebank
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:

Frivillige utflukter har bindende påmelding. Vi tar forbehold om nok påmeldte for gjennomføring av disse utfluktene.
Vi tar forbehold om endring av pris vedrørende valutakurs og flyavgift. Vi tar forbehold om endringer i program, flytider, samt eventuelle trykkfeil.

Norsk Tur arrangerer kvalitetsturer over hele verden. Lang erfaring og solide rutiner, samt et rikt nettverk av kontakter sørger for at du som kunde får kvalitet i alle ledd. 

Følg Norsk Tur: