24. september - 01. oktober 2022

Vandring i Tatrafjellene

– unike opplevelser utenfor allfarvei

copyrigth @grandhotelstarysmokovec

Disse unike fjellene er en del av Karpatene, en fjellkjede som danner en bue på omtrent 1500 km langs Sentral-Europa. Toppene her når opp mot 2600 meter.
Største delen ligger i Slovakia, og en mindre del i Polen. Slovakene er svært stolte over sine Tatrafjell, og kaller fjellkjeden for «verdens minste høyfjell».
Flankert av dype daler og klare, irrgrønne innsjøer er det ingen mangel på spektakulære utsyn og naturskjønne opplevelser.

Vi skal bo godt på Grand Hotel Starý Smokovec, i Slovakia. Det er et fire-stjerners hotell med en nydelig beliggenhet like under fjellet Slavkovský stít – midt i hjertet av det som kalles Høye Tatra. Her har det vært hotelldrift siden 1904 – og det var da det aller første, store høyfjellshotellet i Tatrafjellene.
Opp gjennom årene har hotellet vært vertskap for forskjellige storheter, som eksempelvis den sachsiske prinsen Fredrick Augustus,  tidligere Tjeckoslovakias presidenten Eduard Benes, Storbritannias statsminister Harold Wilson, Fidel Castro – og mange andre.

Til tross for urolige tider og to verdenskriger har hotellet holdt stand, og blitt en uadskillelig del av fjellene. Gjennom årene har det også beholdt sin sjarm og karakter fra jugendstilens glansdager.

 

Vanskelighetgrad
Vandringene på denne turen spenner seg fra lett til medium i vanskelighetgrad.

Eksempel på lett vandring:
Total vandringstid 2 timer og 30 min. – 7.4 km – 291 meter opp og 537 meter ned.

Eksempel på medium vandring:
Total vandringstid 4 timer og 20 min. – 9.7 km – 456 meter opp og 456 meter ned.

Se nærmere informasjon for hver enkelt vandring i dagsprogrammet.


Generell informasjon

Som det alltid er på våre fjellvandringer er det vandreguiden som er eksperten, og tar de endelige avgjørelser på hvor man går på tur og når. Dette fordi man alltid skal ta hensyn til aktuelle værforhold. Vandreprogrammet er derfor med forbehold.

Det benyttes ingen sikkerhetsutstyr av ekstrem karakteristikk på denne turen (eks. hjelm eller klatresele).

Dagsprogram

Dag 1
Norge - Krakow - Stary Smokovec, Tatra, Slovakia
Dag 2
Popradsjøen - Strbasjøen - Soliskofjellet
Dag 3
Nasjonalparken Pieniny og elveferd!
Dag 4
Høye Tatra - Den store kalde dalen, Zbojnická chata og Hrebienok
Dag 5
Fri dag - eller lett vandring i Høye Tatra (fjellsjøen Skalnaté pleso)
Dag 6
Nasjonalparken Slovakias paradis
Dag 7
Den lille kalde dalen i Høye Tatra
Dag 8
Norge
Picture showing a deep valley with large, jagged mountains in the back. The valleys name is Big cold valley, situated in High Tatra, Poland.
copyright @LenkaBohacova
Picture of the Popradssea, situated in High Tatra, Slovakia
copyright @LenkaBohacova
Picture of High Tatra, large mountains in a row with sky in the background
copyright @LenkaBohacova
Picture from inside the Spa facilities at Grand Hotel Stary Smokovec
copyright @grandhotelstarysmokovec
Picture from the Tatra mountains, displaying a small water fall called "The cold spirit water fall"
copyright @LenkaBohacova
Picture of purple flowery mountain medow, with a cabin in the foreground great mountains in the background
copyright @LenkaBohacova

Program

 • Dag 1 Norge - Krakow - Stary Smokovec, Tatra, Slovakia
  Inkluderte måltider: Middag

  Vel fremme i Krakow kl. 11:15 tar vi med oss bagasjen vår ut til bussen. Nå venter en kjøretur på ca. 2.5 timer, sørover til Zakopane og vårt hotell, Grand Hotel Stary Smokovec.

  Stary Smokovec er en av Tatras eldste ferieresorter, og ligger like under toppen av fjellet Slavkovský stít.
  Byen er også kjent sin mineralvannskilde «Tatranská minerálka», som er fritt tilgjengelig for alle.

  Hotellet vårt er et fire-stjernes hotell med alle fasiliteter man trenger. Her finnes også helse- og spasenter som hotellgjester disponerer fritt (behandlinger må bestilles og koster ekstra).

  Ved ankomst sjekker vi inn, og resten av dagen kan vi gjøre oss kjent med hotellet og omgivelsene. Felles middag om kvelden i hotellets restaurant.

  copyrigth @MarekHajkovsky
  copyright @MarekHajkocsky
 • Dag 2 Popradsjøen - Strbasjøen - Soliskofjellet
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Etter en god frokost er det dags for vandring, og i dag skal vi ta for oss Popradske pleso (Popradsjøen), Strbske pleso (Strbasjøen) og Soliskofjellet.

  Popradsjøen er en 17.6 meter dyp bresjø i Mengusovská-dalen i Høye Tatra på den (slovakisk side). Den ligger på 1494,3 meters høyde i Mengusovská-dalen.
  Et eldre navn på sjøen er «Fisk-sjøen», fordi Prpradsjøen er en av få bresjøer i Tatra hvor det finnes fisk.
  Et veldig populært vandringsmål på grunn av sin skjønnhet. Sjøen er nemlig omringet av høye fjellklipper som speiler seg i vannet.

  Strba-sjøen er også en bresjø, i søndre del av Høye Tatra. Den ligger på 1346 meters høyde ved krysningen av Furkotská og Mlynická dalene. Den er den nest største sjøen på slovakisk side.

  Predné Solisko (2117 meter) er den sydligste toppen i Solisko-ryggen i Høye Tatra. En turistvei leder opp til toppen. Vi drar med linbane til Soliskohytten og de som ønsker kan fortsette videre til toppen (stigning på ca. 250 høydemeter).

  Til lunsj denne dagen har vi medbragt matpakke fra hotellet.
  Middag i samlet lag om kvelden på restaurant i nærheten av hotellet.

   

  Vanskelighetsgrad: medium
  Total vandringstid: ca. 5 timer.
  Lengde: 11.3 km
  Opp- og nedstigning: 490 meter | 991 meter

  copyright @LenkaBohacova
  copyright @LenkaBohacova
 • Dag 3 Nasjonalparken Pieniny og elveferd!
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Frokost først – så utflukt!

  Pieniny nasjonalpark er berømt for sitt vakre landskap, spesielt rundt elven Dunajec. Den vestre delen av fjellkjeden Pieniny består av en fjellrygg med lite vegetasjon. Her har Dunajec-elven funnet seg led, og skåret ut en steinete canyon. Området er populært for både båtfolk og turister. Nasjonalparken tilbyr tradisjonell folklore og flott arkitektur, spesielt i byen Cervený Klástor. Befolkningen her i området består mest av «goral-folket». Goralene snakker goraliske dialekter, som er stammer fra polsk – med en blanding av tjekkisk og tysk.

  I tillegg til en lett vandring skal vi i dag på elve-ferd! Som mange andre steder har både mennesker og gods gjennom historien blitt transportert på elveflåter her. I Slovakia flåter man mest i de nordlige fjellene, og det finnes skriftlige dokumenter som beviser at man her har brukt elvene på dette vis siden 1075. Opprinnelsen er relatert til tømmerhogst, og tømmeret ble transportert til skogsfattige områder i Ungarn, Serbia og Bulgaria.
  Elveflåtene har med tiden blitt en stor turistattraksjon (og mer komfortable) i Pieniny. Den mest attarktive ferden er på Dunajec-elven, hvor man får nyte utrolig flott natur. Og styrmannen serverer fortellinger underveis.

  Lunsj denne dagen blir picknick (alt. matpakke dersom dårlig vær).
  Middag i samlet lag om kvelden på restaurant i nærheten av hotellet.

  Vanskelighetsgrad: lett
  Total vandringstid: 2 timer og 30 min.
  Lengde: 7.4 km
  Opp- og nedstigninger: 291 meter | 537 meter

  Elveferden varer i ca. 1.5 timer.

  copyrigth @LenkaBohacova
  copyright @LenkaBohacova
 • Dag 4 Høye Tatra - Den store kalde dalen, Zbojnická chata og Hrebienok
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Etter frokosten møtes vi atter i resepsjonen og gjør oss klare for tur.
  I dag starter vi med heis opp til Hrebienok. Stasjonen hvor vi går på ligger på 1025 meters høyde, og den øvre stasjonen på 1272. Det betyr at vi på 7 minutter blir løftet opp 247 høydemeter, og en avstand på 1937 meter. Hrebienok er et flott utganspunkt for vandring både i Den store kalde dalen og Den lille kalde dalen – samt opp til Slavkovsky stit-toppen.

  Den store, kalde dalen er en av de vakreste dalene i Høye Tatra. Gjennom dalen renner Store kalde ånd, som sammen med Lille kalde ånd (som renner gjennom den Lille kalde dalen) blir til fossen Kalde ånd.
  Den store kalde dalen har størst antall sjøer i hele Tatra.
  Her finner vi også Zbojnická-hytta, og med litt flaks kan vi treffe på Tatragemsen, murmeldyr eller den «tamme» reven Elisa.
  På slovakisk betyr Elisa – Eliska – nettopp rev. Elisa kan du se på bildet sammen med lokalguiden.

  Zbojnická-hytten er en av de alpine varmestuene i Høye Tatra. Den ligger i den øvre delen av Den store kalde dalen, og er nabo med fjellsjøen Sestersky pleso (1960 m.o.h.). Vi tar en velfortjent hvil og spiser dagens lunsj her på hytta.

  Dagens lunsj spiser vi på fjellhytta Zbojnicka.
  Middag i samlet lag om kvelden på restaurant i nærheten av hotellet.

   

  Vansligshetsgrad: medium
  Total vandringstid: 4 timer og 20 min
  Lengde: 9.7 km
  Opp- og nedstigninger: 456 meter | 456 meter

  copyrigth @LenkaBohacova
  copyright @LenkaBohacova
 • Dag 5 Fri dag - eller lett vandring i Høye Tatra (fjellsjøen Skalnaté pleso)
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  I dag har man fri til å gjøre andre ting man har lyst til. Kanskje vil du unne deg en deilig spa-behandling, eller utforske nærmere byen vi bor i?

  For de som ønsker å vandre også i dag, er det selvsagt mulig.
  NB: Vi gjør oppmerksom på at denne dagen må lunsj, tog og fjellheis betales av hver enkelt på stedet (beregn mellom €30-40).

  De som skal vandre denne dagen begynner dagen med en liten togreise til Tatranska Lomnica. Herfra videre med fjellheis opp til Skalnaté Pleso. Her begynner vandringen og man skal blant annet forbi Kalde Ånd fossen og Rainerhytten. Dette er den eldste fjellhytten i Høye Tatra, og ligger ikke langt fra den øvre fjellheisstasjonen Hrebienok, like ved inngangen til Den store kalde dalen. Den ble åpnet i 1863 av Johann Geroge Rainer, og den ble brukt som sovesal for leder og sherpaer. I 1998 ble den restaurert , og her her inne kan man se en utstilling av forskjellige bekledning og skiutstyr som har blitt brukt av Tatrafjellenes sherpaer  opp gjennom tidene.
  Vi stopper innom en annen fjellhytte på veien, Zamkovskeho, for å spise lunsj.

  Apropos fjellhyttene her i Tatra, er disse de siste i Europa som enda bruker sherpaer til frakt av proviant opp til hyttene. Disse menneskene som hver dag overvinner hundrevis av høydemeter, med flere ti-talls kilo på ryggen, er med full rett stolte av yrket sitt! Du ser en av dem på bildet.

  Middag i samlet lag på restaurant i nærheten av hotellet.

   

  Vansligshetsgrad: lett
  Total vandringstid: 3 timer og 10 min –
  Lengde: 8 km
  Opp- og nedstigninger: 88 meter | 751 meter

  copyrigth @LenkaBohacova
  copyright @LenkaBohacova
 • Dag 6 Nasjonalparken Slovakias paradis
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Vi drar til Letanovce, Podlesok hvor vandringen begynner. Vi kommer først frem til ruinene av et kloster fra 1300-tallet. Klastorisko (klosteret) er en arkeopark i midt i hjertet av det slovakiske paradiset – mellom raviner, canyoner, grotter og kilder. Mennesker har funnet sin plass her siden forhistorisk tid. På 1200-tallet reddet innbyggere fra de omkringliggende byene seg ved å flykte til dette stedet, fra tartarenes herjinger. Kartusianerklosteret ble grunnlagt her i 1299, og ble drevet i 250 år. Det var også allerede på denne tiden at området ble døpt «Paradiset».  Vi spiser matpakken vår her ved klosterruinene.

  Nasjonalparken Slovakias paradis er et unikt landskap, som har fått navnet på grunn av sin sjeldne skjønnhet og forunderlige natur. Her finner man dype og smale raviner, fosser med et nesten magisk preg, i tillegg til en vidstrakt underjordisk verden av grotter. Og alt sammen er omigtt av en fabelaktig og svært rikholdig flora og fauna. Godt merkede turstier leder oss frem.

  Dagens lunsj er medbrakt matpakke fra hotellet.
  Middag i samlet lag på restaurant i nærheten av hotellet.

   

  Vansligshetsgrad: medium
  Total vandringstid: 3 timer og 35 min
  Lengde: 10.8 km
  Opp- og nedstigninger: 436 meter | 457 meter

   

  copyrigth @LenkaBohacova
  copyright @LenkaBohacova
 • Dag 7 Den lille kalde dalen i Høye Tatra
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Den lille kalde dalen er 4.5 km lang med et terrenget som ligger i terrasser, og er er populær å ferdes i.
  Frem til midten av 1800-tallet var det gruvedrift her på gull og kobber.
  En stor foss, kalt «Enorme fossen», faller nedover og gjennom den nederste terrassen med skogsområde.
  Ovenfor grensen til barrnålsvekstene kjennetegnes dalen av massive terrasser av stein. Ovenfor den igjen, finner man Teryho hytten, som er hytten med høyest beliggenhet av de som er åpne året rundt. Den ligger i nærheten av de fem Spis-sjøene, og her spiser vi dagens lunsj.

  De dominerende fjelltoppene som omkranser dalen er Prostredny hrot (2441 m), Ladovy stit (2627 m), og Lomnicky stit (2634 m, den nest høyeste i Høye Tatra etter Gerlachovka, som måler 2655m).

  I munningen av Den lille kalde dalen, nedenfor Lomnicky-åsen, 1475 meter over havet, bygget Stefan Zamkovsky en trehytte i 1943.  Han fikk jobb som sherpa til Teryho og Zbojnicka hytten, og mellom 1929 og 1938 ble han ansett for å være den aller beste slovakiske fjellklatreren. Senere ble han hyttevert på Teryho hytten, men hadde en drøm om å drive sin egen. Han forlot Teryho hytten, og satte i gang sitt eget prosjekt i enden av Den lille kalde dalen.

  Dagens lunsj blir på Teryho hytten.
  Kveldens avskjedsmiddag blir på hotellets restaurant.

   

  Vansligshetsgrad: medium
  Total vandringstid: 5 timer og 50 min
  Lengde: 10.3 km
  Opp- og nedstigninger: 846 meter | 846 meter

  copyrigth @LenkaBohacova
  copyright @LenkaBohacova
 • Dag 8 Norge
  Inkluderte måltider: Frokost

  Vi koser oss med en siste, god fjellfrokost før bussen tar oss med tilbake til Krakow
  for vår avreise tilbake til Norge.

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:
 • Totalpris: kr 17 590,- pr. person
 • Fly Oslo – Krakow t/r
 • Transport flyplass-hotell t/r
 • Transport ihht. program
 • 7 netter i delt dobbeltrom på Grand Hotel Stary Smokovec, Slovakia
 • 7 frokost, 7 middag
 • 3  pikniklunsj eller nistepakke til vandring
 • 2 lunsjer på fjellhytter
 • Innganger ihht. program
 • 6 vandreutflukter med lokal vandreguide
 • Vandreguide Lenka eller Jeff
 • Reiseleder
Tillegg per person:
 • Enkeltrom kr 2 950,-
Valgfrie aktiviteter
 • Utreise fra Oslo
 • Utreise fra Stavanger

Drikke til ytterligere måltider

Utreise fra andre byer. Kontakt oss og vi er behjelpelige med tilslutningsfly.

Viktig informasjon om krav til koronasertifikat, les mer her

Vi tar forbehold om endringer i program samt eventuelle trykkfeil.