Fantastiske Helgeland

med perler ved kyst og innland

Copyright Sigrid Haarberg www.visithelgeland.com

Helgeland er eventyret i Nordland og Helgelandskysten er den lengste strekningen bland de 18 nasjonale turistveier i Norge.
National Geographic har kåret Helgelandskysten til en av verdens 101 vakreste reiseruter. I tusenvis av år var sjøveien den enkleste måten å reise langs den ville og vakre kysten her i nord med høye fjell, fiskevær, kritthvite strender og spektakulære utsiktpunkter og naturfenomener. Innlandet med fjellmassivet Okstindane ikke langt fra svenskegrensen, er også verd en dagstur på reisen.
Dette er en reise full av inntrykk og mektige opplevelser.

Dagsprogram

Dag 1
Oslo - Saltstraumen
Dag 2
Saltstraumen - Mo i Rana
Dag 3
Utflukt til Nesna, øya Hugla og RIB-safari
Dag 4
Utflukt rundt Okstindane og sørsamene i Hattfjelldal
Dag 5
Dønna - Herøy - Seløy - Mosjøen
Dag 6
Mosjøen - Værnes - hjem
Herøy helgeland norge
Copyright Terje Rakke Nordic Life
middag mat helgeland norge
Copyright Kathrine Soergaard 1001-Rom
Petter dass kapell træna helgeland norge
copyright Christine Baglo visitnorway
Hiking in Balestrand loen norge
Copyright VisitNorway.com
Helgeland natur blomster norge
Copyright www.visithelgeland.com
hval safari helgeland norge dyr
Copyright Roger Johansen @nordnorge.com

Program

 • Dag 1 Oslo - Saltstraumen
  Inkluderte måltider: Lunsj, Middag

  Vi starter vår 6-dagers opplevelsesreise og kjører langs kysten til Kjerringøy som i dag er et unikt kulturminne fra 1800-tallet. Her er det utrolig vakkert med høye stolte fjelltopper i bakgrunnen av Kjerringøysundet.

  Vi besøker Handelstedet som var siste stopp før fiskere dro ut på Lofothavet. Vi tas med på en tidsreise med fredede bygninger med autentisk interiør. Man føler at de som en gang bodde her nettopp har flyttet ut. Nordlandsbåter og en maritim samling med unike gjenstander fra båt og skip får vi også oppleve. Stedet har vært kulisse for mange filminnspillinger og her hentet Knut Hamsun inspirasjon til sine nordlandsromaner.

  Utpå ettermiddagen kommer vi til Saltstraumen, som har en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Disse blir til når tidevannet med 400 millioner kubikkmeter hver sjette time snur og strømmer inn og ut av det 3 km lange og 150 m brede sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden. Det å se de enorme strømvirvlene som skapes er et mektig syn. Og Saltstraumen er et eldorado for sportsfiskere.

  Vi skal bo på Saltstraumen Hotell, som kun ligger 100 meter fra denne verdensattraksjonen. Vi sjekker inn utpå ettermiddagen og samles til turens første middag.

  Copyright Tommy Andreassen - www.nordnorge.com
  Copyright Saltstraumen Hotel
 • Dag 2 Saltstraumen - Mo i Rana
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Dagens ferd går på Kystriksveien og fra bussvinduet nytes Norges kystnatur på sitt beste.
  Vi passerer Glomfjord med en rik industrihistorie. Her handler det om vann i store mengder som kommer fra avsmeltning fra Svartisen via Fykanfossen. Sinksmelteverk, aluminiumkraftverk, produksjon av kunstgjødsel, solcellepaneler er industrieventyr som gjorde Glomfjord til et stort industrisamfunn.

  I dette området møter Saltfjellet havet, og landskapet har et vilt og dramatisk preg. Svartisen er en av de store attraksjonene langs Kystriksveien og titter fram mellom fjellene.
  Vi stopper i Holand for å beundre isbreen i det fjerne. Den er Norges nest største isbre på hele 370 kvadratkilometer.
  Turen fortsetter til bygda Halsa med ferjer til Jektvik og videre til Kilboghamn. Akkurat her krysser vi polarsirkelen på 66 grader nord. Så setter vi kursen mot Mo i Rana, Nord-Norges 3. største by.
  Fremme utpå ettermiddagen ønsker Clarion Collection Hotel Helma oss velkommen. Hyggelig samling og middag om kvelden.

   

  Copyright Terje Rakke Nordic Life
  Copyright Kathrine Soergaard 1001-Rom
 • Dag 3 Utflukt til Nesna, øya Hugla og RIB-safari
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Vi setter kursen mot Nesna som ligger midtveis på Helgelandskysten, et naturskjønt sted og et reisemål i seg selv. Dikterpresten Petter Dass levde mesteparten av sitt liv på Nesna, og her skrev han den kjente Nordlands Trompet, en skildring av folkeliv og livsvilkår i Nord-Norge på 1600-tallet.

  Dagens store opplevelse – ørnesafari i RIB-båt. Med havlukt og vind i håret, setter vi kursen ut mot skjærgården og havørnas rike. Vi opplever landskapet fra sjøen med frodig kystnatur og kritthvite strender. Når havørna kommer susende over hodet på oss, får du en opplevelse av de sjeldne. Er vi heldige kan vi også få oppleve lundefugl, sjøfuglen tyvjo, oter og nise-tannhvalen.
  Dagens lunsj er i Urtehagen på øya Hugla. Her i naustet serveres et velsmakende måltid før vi får en guidet tur i urtehagen.

  Tilbake i polarsirkelbyen Mo i Rana, blir det guidet tur i sentrum, samt i industriparken som er livsgrunnlaget for de som bo her. Byens historie strekker seg fra tiden som handelssted i gamle dager, industrisentrum i jernverkstiden til dagens moderne mini-metropolen. Med butikker og kafeer samt masse kultur er Mo i Rana en levende by.
  Etter en dag full av store opplevelser samles vi til middag på hotellet.

   

  Copyright Hans Petter Sørensen Visit-Nesna
  Copyright Hans Petter Sorensen Visit Nesna
 • Dag 4 Utflukt rundt Okstindane og sørsamene i Hattfjelldal
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  I dag blir det opplevelser i innlandet. Turen tar oss rundt Okstindane, et fjellmassiv med mange topper over 1500 meter og med isbreen Okstindbreen i sin midte. Mang en fjellentusiast tar turen opp på Nord-Norges tak, vi skal beundre fjellene fra bussvinduet.

  I Hattfjelldal besøker vi det sør-samiske kultur- og utviklingssenteret Sijti Jarnge og kikker på langkirken fra 1868.

  Utpå ettermiddagen stopper vi i Laksforsen, ett av Nordlands mest besøkte steder med panoramautsikt til det 17 meter høye fossefallet med samme navn. Kaffen her er kjent for sitt laksemåltid som blir dagens middag.
  En innholdsrik suvenirbutikk, kunstgalleri og en naturutstilling med laksens livssyklus, tømmerfløting og båtbygging kan vi også få med oss. Så fortsetter rundturen tilbake til Mo i Rana.

  Copyright Kathrine Soergaard 1001-Rom
  Copyright www.visithelgeland.com
 • Dag 5 Dønna - Herøy - Seløy - Mosjøen
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Vi sier farvel til Mo i Rana og fortsetter vår ekspedisjon langs Helgelandskysten – det er enda mange severdigheter vi vil vise våre gjester.
  Turen går sørover ut mot kysten, og ved Sandnessjøen ferjer vi over til øya Dønna med sin storslåtte natur og rike historie. Det fortelles at Dønna, helt fra folkevandringstiden og fram til 1900-tallet, var et sentralt makt- og kultursenter på Helgeland, som flere kulturminner fortsatt vitner om.

  Vi besøker Dønna Gård med en fascinerende historie som til og med har egen kirke på gården. Den unike middelalderkirken er kåret til Nord-Norges vakreste, bygget i stein med en særegen arkitektur og utsmykking. Herfra går det en kultursti på 2- 3 km opp til Dønnesfjellet, på toppen belønnet man med en formidabel utsikt over de karakteristiske fjellene på Helgelandskysten.

  Tid for kaffestopp – den tar vi i verdens minste sjokoladefabrikk Heidis Sjokoladedrøm, som flere ganger har vært profilert på TV og i radio.

  Vår oppdagelsesreise fortsetter til Herøy med fotostopp underveis, motivene står også i kø denne dagen. Herøy består av 4588 holmer, skjær og øyer, mange forbundet med broer. Vi har valgt fiskeværet Seløy som mener de har verdens vakreste skjærgård og hvite svaberg. Lunsjen serveres på Augustbryggo, helt i kaikanten med spektakulær utsikt mot havet, Dønnemannen og fjellkjeden De syv Søstre.

  Det er ikke dagligdags å stoppe på en blomsterbutikk på våre turer. Men dere må oppleve Etcetera – Botaniske Utskeielser, drevet av mange ganger norgesmester i blomsterdekorering. Herfra ferjes det over til Søvik, og utpå ettermiddagen kommer vi til Mosjøen. Denne fargerike byen er en kulturhistorisk perle og Helgelands eldste by. En spasertur i den vakre Sjøgata fra 1800-tallet bør oppleves, før eller etter kveldens middag.

  Innsjekk på Fru Haugans Hotell, et ærverdig hotell og Nord-Norges eldste.

  Copyright Kathrine Soergaard- 1001-Rom
  Copyright Kathrine-Soergaard 1001-Rom
 • Dag 6 Mosjøen - Værnes - hjem
  Inkluderte måltider: Frokost

  Etter turen siste frokost kjører vi til Jernbanestasjonen i Mosjøen og går om bord i toget sørover.
  Naturen nytes denne gang fra togvinduet. På Værnes stiger vi av og går om bord i flyet som bringer oss tilbake til Oslo og videre tilbake til hjemsted.

   

  Copyright Terje Rakke Nordic Life
  Copyright Lars Erik Martinsen

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:

Fly Oslo – Bodø og Værnes – Oslo
Reisen i moderne turbuss
Tog Mosjøen – Værnes
1 natt i delt dbl. rom på Saltstrømmen Hotel
3 netter i delt dbl. rom på Clarion Collection Hotel Helma
1 natt i delt dbl. rom på Fru Haugans Hotel
5 frokoster
5 lunsjer
5 middager
Ferjebilletter og inngangspenger
Reiseleder fra Norsk Tur

 

Drikke til måltidene


Frivillige utflukter har bindende påmelding. Vi tar forbehold om nok påmeldte for gjennomføring av disse utfluktene.
Vi tar forbehold om endring av pris vedrørende flyavgift. Vi tar forbehold om endringer i program, flytider, samt eventuelle trykkfeil.