Lofoten

Storslått og raust

Det finnes mange vakre steder i Norge. Likevel vil mange påstå at ingen kan måle seg med det man får se og oppleve i Lofoten, Vesterålen og på Andøya. Lofoten har fått mye reklame, og med rette. Vesterålen og Andøya seiler nå opp som like store reisemål.

På denne turen vil du få komme nær inn på både livet, naturen og menneskene. For ikke å snakke om kortreist stedegen gourmet-mat, som boknafesk og baccalao! Kunst og kultur blir det også og det er mye spennende kunst.

Hvalsafari hører med, og spermhval på 15-20 meter som vi kommer vi tett innpå.  Er vi heldige får vi oppleve fantastisk nordlys, så husk å ta med deg lommetørkle! Havørn er det mange av og fuglelivet er stort!

Vi skal tilbake i historien til vikingtiden, og vi skal møte fremtiden med Space-senteret, der raketter skytes ut i verdensrommet. Vi inviteres til å bli med på vandretur langs dronningruten, og på topptur til Måtind. Rorbua er et kjent begrep for den som liker nordnorsk humor, og med sin lokale variant på Bleik, vil vi nok også få flire litt.

Reiseleder
Oddvar Tveito bodde på Andøya fra 2015 til 2017 og er godt kjent på alle stedene som denne turen tar våre gjester med på. Han kjenner folk, kultur, tradisjoner og stedenes spennende historie.

«Det som slo meg fra første dag var den inkluderende åpenhet og raushet vi ble møtt med. Alle som var ute og gikk sa hei til hverandre! Og man stoppet gjerne opp for en prat. Folket der nord er et stolt folkeslag. Vi har fått venner for livet. For meg som er glad i fjell, sjø og vidde, så er Lofoten, Vesterålen og Andøya et paradis. De kritthvite strendene, der man bare må bade, selv om temperaturen i vannet sjelden overstiger 12 grader. Og kulturglad som jeg er, er dette stykke Norge fullt av spennende kulturopplevelser». 

Norge på sitt beste!

Program for turen

Dag 1
Bodø - Svolvær
Dag 2
Lofoten
Dag 3
Vikingferd
Dag 4
Vesterålen kaller
Dag 5
Nasjonal turistvei på Andøya
Dag 6
Hval, fuglesafari og fottur
Dag 7
Andøyas østside og Hinnøya
Dag 8
Hjemreise

Turinformasjon

Turpris kr 16 499,- per person


Turprisen inkluderer:

Hurtigruten Bodø – Svolvær
7 netter i dobbeltrom
7 frokoster
3 lunsjer
4 middager
Utflukter og inngangspenger i henhold til program
Reiseleder fra Norsk Tur


Tillegg per person:
Enkeltrom kr 2600 ,-
Drikke til inkluderte måltider
Hvalsafari kr 1250,-
Fuglsafari kr 1125,-
Måtind kr 375,-
Ramnan med maxitaxi kr 375,-

Norsk Tur er behjelpelig med flybillett tur-retur Bodø. Kontakt oss for tilbud.

Hotell:
Thon hotell, Svolvær
Sortland Hotell, Sortland

Hotell Andriken, Andenes
Tjeldsundbrua Kro & Hotell AS, Evenskjer

Vi tar forbehold om endring av pris i forhold til valutakurs og flyavgift, endringer i program og flytider, samt eventuelle trykkfeil.

Dagsprogram

Dag 1: Bodø - Svolvær

/globalassets/europa/lofoten/lofoten-store-bilder/svolvaer-geita.jpg

På egenhånd, eller med hjelp av Norsk Tur, tar du deg fram til Bodø.

Turen vår starter i Bodø hvor vi går ombord på Hurtigruten som tar oss til Svolvær i Lofoten. Skipet seiler kl 15.00 og ombord venter en bedre middag mens Vestfjorden ligger foran oss. Får vi se øyene Røst og Værøy? Etter et kort stopp i Stamsund ankommer vi Svolvær kl 21.00.
Vi sjekker inn på hotell i sentrum. Har man lyst til å strekke på beina er det bare å ta en bryggesleng i denne vakre byen, eller slappe av på hotellet.

Dag 2: Lofoten

/globalassets/europa/lofoten/lofoten-store-bilder/lofoten.jpg

Etter en bedre frokost er vi klar for å oppleve Lofoten. Det blir rundtur til de øyene og stedene som Lofoten består av. Lengst syd finner vi stedet Å. Dette var tidligere et fiskevær på sørsiden av Moskenesøya, og er endepunkt for Europavei 10!

På Norsk fiskeværsmuseum vil vi få høre historien om livet i fiskeværene, og om lofotfisket gjennom 250 år.

Reine er kanskje ett av de mest fotograferte steder i Lofoten, og selvsagt stopper vi her.

Underhuset på Sakrisøy, noen få kilometer videre, inviterer oss til lunsj i vakre omgivelser.

Smeden i Sund, er kjent, og verd et stopp. I smia kan du oppleve den lokale smeden som tryller fram vakre skarver i ulike former, og mye annet. Her er det plass for vidd og humor. Noen vil sikkert også ta en titt på gamle båtmotorer som putrer og går.

Veien videre fører oss over en av disse vakre broene videre til Flakstadøya. Her, midt i Lofoten, i le mellom steile fjell og med storhavet rett ut, ligger brukskunstsenteret ”Glasshytta på Vikten”. I 1976 startet Åsvar Tangrand med glassblåsing, som den første i Nord-Norge. Her kan man kjøpe med seg vakker brukskunst, eller bare slappe av med kaffe og hjemmebakte kaker.

Dagen avsluttes med overnatting i Svolvær og middag på egenhånd.

Dag 3: Vikingferd

/globalassets/europa/lofoten/lofoten-programbilder/lofoten-program-vinter/borsen_restaurant_8.jpg

Etter frokost drar vi på vikingtokt til Borg, som ligger på Vestvågøy i Lofoten! Dette museet lar oss få oppleve vikingtiden i et levende miljø. Kjenn lukten av tjære og bål. Smake vikingsodd og høre historiene. Her har vikingene ventet på deg i mer enn 1000 år! Historiske funn har avdekket at det har bodd folk i Lofoten fra 200 e.kr. Og på Borg har man avdekket det største huset som man har funnet fra vikingetiden. Det er dette som nå er rekonstruert i full størrelse. (Vikingtid fra 800-1050 e.Kr)

Etter felles lunsj drar vi til Henningsvær, enda en av Lofotens perler! Etter en kort omvisning i fiskelandsbyen besøker vi Galleri Lofotens Hus, som er Norges største samling av nordnorske malerier, også kalt Nord-Norges nasjonalmuseum. Galleriet byr også på et multimediashow der vi med bruk av naturlyd og vakker musikk får bli med på en reise i Lofoten gjennom fire årstider.  

Kveldens middag blir servert på Børsen spiseri i Svolvær.

Dag 4: Vesterålen kaller

/globalassets/europa/lofoten/lofoten-programbilder/lofoten_utsikt.jpg

Etter en god frokost drar vi mot Vesterålen. Men før vi forlater Lofoten har vi et kort fotostopp ved utsiktspunktet Vestpollen. Så venter en kort fergetur fra Fiskebøl til Melbu, som ligger på øya Hadsel. Vi passerer gjennom Storkmarknes som er et sentrum i Vesterålen, sammen med Sortland. Vi drar videre mot Stø, ytterst i havgapet med utsikt mot Andøya. Før vi kommer til Stø stopper vi i Myre hvor det blir tid på egenhånd til å få seg en matbit.

Stø er utgangspunkt for det som kalles ”dronningruta”. Den har fått sitt navn etter hennes majestet, dronning Sonja, som gikk denne turen første gang i 1994. Vi vandrer en liten del av ruten langs sjøkanten. Men for en natur!

Fra Stø drar vi til Sortland, også kalt den blå byen. Lars Saabye Christensen kommer herfra. Ettermiddagen fri. Det er hyggelig å rusle rundt i byen. Kulturfabrikken rommer både kino og teater.  Middag på egenhånd, og overnatting på Sortland Hotel.

Dag 5: Nasjonal turistvei på Andøya

/globalassets/europa/lofoten/lofoten-store-bilder/img_5584.jpg

Etter frokost drar vi mot Andøya. Det er Norges 10. største øy, og etter manges mening den vakreste. Etter at vi har passert broa som fører over fra Hinnøy til Andøya kjører vi turistveien på vestsiden av øya. Hurtigruten har anløp i Risøyhamn, sør på øya.

Det er mange kunstnere på øya, og vi stanser for omvisning på Atelier Nøss. Dette er en familiebedrift. Gunnar Tollefsen ble født her, og er nå en anerkjent kunstner. Men også hustru, barn og svigerbarn er kunstnere og viser fram sin kunst. Veien slynger seg videre nordover i fantastisk natur. Og bli ikke overrasket om havørna kommer tett på. Ved Bukkekirka er det nå bygget et fantastisk stoppested for turister. Et stiligere toalett finnes neppe. Dette var for mange år siden et gammelt samisk offersted. Nå blir det brukt som utendørskirke av lokalmenigheten og til bryllup. Ikke langt derfra ligger Nordmela, som med sin landhandel byr på ekte liv. Her kan de som vil også få  seg en matbit på kafeen. Det må også bli tid til et stopp ved bygda Bleik. Her bygde man et av Norges første kraftverk (1904), og kreativitet og oppfinnsomhet er et kjennemerke for folk fra denne fiskerlandsbyen.

Bleikstranda er en av Norges lengste og hviteste strender, og ute i sjøen ligger det kjente fuglefjellet Bleiksøya. Den lokale landhandelen  har fått priser for god service! Siste stopp før Andenes blir rasteplassen Kleivodden, som er et bra fotostopp. Overnatting på hotell Andriken og middag på restaurant. Tur ut til fyret for solnedgang og evt nordlys!

Dag 6: Hval, fuglesafari og fottur

/globalassets/europa/lofoten/lofoten-store-bilder/utsikt-lofoten_2.jpg

Dagen i dag er til fri disposisjon, man kan rusle rundt på Andenes og for eksempel besøke fyret.

For de som ønsker tilbys det flere frivillige utflukter.

På formiddagen du velge mellom:
Hvalsafari. Store ribbåter tar oss med ut på fjorden for å søke opp hval. Det er nesten alltid spermhval å se, og man kommer tett innpå. Spekkhoggere er nesten like vanlig. Men også andre hval kan man få se. Alle blir utrustet med varme og gode flytedrakter, og enkel suppe serveres etter endt tur.
Etterpå kan man besøke hvalmuseet som ligger i nærheten.

Fuglesafari. Fra Bleik går den ombygde fiskeskøyta Laura ut til Bleiksøya. Lundefuglene har kanskje reist sin vei, men det er mange andre fugler å se. På øya er det nærmere 50 havørn som venter på en godbit fra Laura. Med på turen får man høre gode historier fra livet på Bleik. 

Lunsj spiser vi sammen på restauranten” Lysthuset på Andenes.

Etter lunsj har du to muligheter:
Fottur til Måtind. Dette er en tur som tar ca 2 timer hver vei. Krever litt god fysikk. Turen går til et sted som lever opp til navnet: Måtind.

Gevinsten på toppen vil du huske resten av livet – storslått!

Fottur til Ramnan. Denne turen er for de som ønsker en lettere tur, men som har lyst til å oppleve fantastisk utsikt. På Ramnan spilte Gardemusikken i 2015 en konsert som ble tatt opp i NRK.  Fotturen opp tar ca 1 time, men følger grusvei til topps.

Kveldens middag er på egenhånd.

Dag 7: Andøyas østside og Hinnøya

/globalassets/europa/lofoten/lofoten-store-bilder/lofoten-store-bilder-vinter/nordlys_shutterstock_334663328.jpg

Etter frokost og utsjekking drar vi sørover på Andøyas østside. Første stopp blir ved vakre Dverberg kirke. Dette er en liten åttekantet kirke som ligger fantastisk plassert.

På Dverberg stanser vi også på Alveland. Her produseres hjemmelagede kvalitetssåper. De inneholder bare naturlige ingredienser. At det også er en kafe med vidunderlige kaker og smørbrød gjør ikke noe. Før vi forlater Andøy kommune stanser vi på Andøy feriesenter for deilig lunsj.

Etter lunsj drar vi mot Evenes. Men før vi kommer dit stanser vi for overnatting på vakre Tjeldsundbrua Kro & Hotell. Her vil vi nyte vår avskjedsmiddag og kose oss. Kanskje nordlyset vil vinke til oss?

Dag 8: Hjemreise

Etter frokost drar vi mot Evenes flyplass for de som ønsker å fly sørover, rike på opplevelser og gode, vakre minner. Vel hjem! Hvis noen skulle ha ønske om å ta Hurtigruta videre nordover, så vil det være mulig fra Risøyhamn, Andøya eller Sortland.