Puglia

kultur, mat og livsglede på Italias ukjente «hæl»

Photo by Alessio Roversi

Puglia er en av Italias best bevarte hemmeligheter! Tusener av nordmenn drar hvert år til Italia, men de færreste har kommet lenger sør enn Roma eller kanskje Napoli og Sorrento. Selv for mange nord-italienere slutter landet ved hovedstaden. Det de går glipp av, er en landsdel med en rik kultur og historie, byer med storslått arkitektur og vakre landsbyer på rad og rekke.
Her i sør venter en solfylt region, kystlinje til to hav som veksler mellom ville klipper og hvite sandstrender, og frodig landskap med endeløse sølvgrå olivenlunder, mandelplantasjer og hvitkalkede landsbyer med sine særpregede runde «trulli-hus».
Her produseres 80% av Italias pasta og olivenolje, det dyrkes tomater, fikener, fennikel og melon. Lokale bønder lager mozzarella på gammelt vis, og ikke å forglemme vingårdene der utmerkede rødviner lages av primitivo-druen. Alt ligger altså til rette for en deilig ferie med sol, fine opplevelser og nydelig mat og drikke. Kom og vær blant de første til å oppleve denne nydelige regionen i Italia!

Dagsprogram

Dag 1
Norge – Puglia
Dag 2
Sydkysten
Dag 3
Gallipoli og klippelandskap
Dag 4
Lecce – i romernes fotspor
Dag 5
Vi oppdager Ostuni og ankommer Casale del Murgese
Dag 6
Trullier i Alberobello
Dag 7
Matera
Dag 8
Hjemreise
Baia delle Zagare coastline of Gargano, Italy
Pool with blue skies
Torre del Diamante
Otranto Shutterstock

Program

 • Dag 1 Norge – Puglia

  Flyturen går via Oslo til Bari. Derfra kjører vi med buss til den lille kystbyen Otranto på østkysten av «hælen», der vi skal bo de neste fire nettene. Det ligger en herlig feriefølelse over Otranto, med blant annet en deilig sandstrand midt i byen og en gamleby som er preget av artige smug og nisjebutikker.
  Hotellet vårt ligger ca 1 km fra gamlebyen, har store pene rom, utebasseng med flislagt solterrasse og solstoler, samt en god restaurant. Hotellet byr på spabehandlinger for den som er interessert i å skjemme seg bort litt ekstra.

  Copyright Mattia Bericchia
 • Dag 2 Sydkysten

  Dagens utflukt tar oss med sydover langs kysten. Fra bussvinduet får vi utsikt langt utover havet, med et storslått panorama! I klart vær kan man skimte Albanias fjell i øst – det er bare åtte mil til balkankysten! Ikke rart at mange innvandrere, og særlig greske bosettere, kom hit vel 1000 år før vår tidsregning.
  Enda i dag er dialekten i denne sydligste delen av Puglia nesten mer gresk enn italiensk! Vi vandrer ut til et utsiktspunkt med flott utsikt utover klippene, og det blir litt tid på egenhånd i den vakre lille byen Santa Cesarea Terme.
  Om ettermiddagen nyter vi bassenget på hotellet eller en av strendene nede ved gamlebyen. Vi tar en felles spasertur til gamlebyen før middag, for å se oss litt rundt.

  Copyright Arno Senoner
 • Dag 3 Gallipoli og klippelandskap

  Er man midt i innlandet i Puglia, er det omtrent like langt enten til Det joniske hav i vest eller til Adriaterhavet i øst – ikke mer enn en halvtime hver vei! I dag tar vi turen vestover til fiskerlandsbyen Gallipoli, som gjerne kalles «Perlen ved Det joniske hav».
  Den maleriske gamlebyen ligger på en øy utenfor kysten, og kun en bro binder den til fastlandet. En spasertur på bymuren byr på flott utsikt over den vide blå bukten, og de fargerike fiskebåtene nede i havna. I de smale kronglete smugene venter små butikker med artig kunsthåndverk. Her blir det noe tid på egenhånd før vi kjører videre for å få med oss neste høydepunkt: Besøk på en lokal gård der vi spiser felles lunsj.

  Copyright Edoardo Galati
  Copyright Moritz Knöringer
 • Dag 4 Lecce – i romernes fotspor

  Lecce er provinsens hovedstad og har blitt kalt for «Puglias Firenze» på grunn av sine vakre barokke palasser og overdådig utsmykkede katedral. Den lokale honninggule kalksteinen gir byen et helt spesielt lys og vakker karakter. Reiselederen og lokal guide tar oss med på en liten spasertur i gamlebyen i Lecce der vi får se blant annet ruiner fra romertiden. Vi anbefaler å prøve kaffe med mandelmelk – en spesialitet fra Lecce! Utpå ettermiddagen er vi tilbake på hotellet og kan nyte den siste kvelden i Otranto.

  Copyright Safe Travel Guide
 • Dag 5 Vi oppdager Ostuni og ankommer Casale del Murgese

  Denne morgenen forlater vi Otranto og setter kurs nordover for å oppleve den nordlige delen av Puglia.
  Idag tar vi for oss gamlebyen i Ostuni, også kalt «den hvite by». Vi skjønner fort at den virkelig skinner blendende hvitt – husk solbriller! Over trapper og gjennom smug hellelagt med lysegul kalkstein, mellom hvitkalkede hus og yppige blomster i krukker og potter, går veien oppover til toppen av åsen.
  Den lille byen er kompakt og lett å orientere seg i og det er lett å finne en restaurant for lunsj eller en iskrembar når sulten melder seg. Så ankommer vi hotellet der vi skal bo de siste 3 nettene av turen.
  Hotellet er i utgangspunktet en masseria, en spesiell form for herregårder som det finnes mange av i Puglia.
  Vi bor idyllisk på dette flotte hotellet midt i en olivenlund.

 • Dag 6 Trullier i Alberobello

  Enorme olivenlunder dekker mye av landskapet i Puglia, og i dag skal vi bli nærmere kjent med hvorfor oliven er så viktig i denne regionen. 80 % av Italias olivenolje produseres i Puglia, og vi besøker en av de mange produsentene. Først tar vi en titt på noen av disse fantastiske trærne, flere av dem over 1000 år gamle.
  Det blir anledning underveis til å kjøpe med seg noe av den beste olivenoljen. Denne morgenen skal vi besøke den flotte byen Alberobello med sine karakteristiske og verdensberømte «nisseluehus». De særegne «trullihusene » med sine runde konisk formede tak, har fått byen på UNESCOS verdensarvliste. Hundrevis av disse merkelige gamle steinhusene ligger tett i tett oppover åssiden. Her går de fleste amok med kamera!

  Vi får tid på egenhånd til å spasere rundt og ta en titt i butikkene som skjuler seg inni trullihusene. Utpå ettermiddagen er vi tilbake på hotellet, og kan nyte noen timer ved bassenget. I kveld spiser vi middag på en lokal restaurant.

  Copyright Stina Iglebæk
 • Dag 7 Matera

  I dag er det mulig å melde seg på en dagstur til naboregionen Basilicata. Byen Matera med sine huleboliger og grottekirker, er blant Syd-Italias største severdigheter. Den ble valgt til Europeisk kulturhovedstad i 2019 og har en velfortjent plass på UNESCOS verdensarvliste. Byen er bygget i og på et fjellplatå av kalk, uthulet av underjordiske elver, med klipper, stup og grotter inni fjellet.
  Siden grottene og byen har vært bebodd siden steinalderen, kan den kalles for en av verdens eldste byer. Matera har fungert som kulisse for utallige filmer, spesielt med bibelsk tema. Det er en ubeskrivelig opplevelse å vandre rundt her, oppover de bratte stiene og trappene og gjennom hulene.
  Vi spiser lunsj i en grotterestaurant her før turen går tilbake til hotellet.

  Det blir avskjedsmiddag på hotellet denne siste kvelden.

  Copyright Victor Malyushev
  Dodici Lune
 • Dag 8 Hjemreise

  Vi er sikre på at Puglia har gitt mange fine overraskelser og gode opplevelser. Uken vår er dessverre over og vi må ta fatt på hjemreisen. Det blir buss til flyplassen i Bari og fly tilbake til Norge. Arrivederci Puglia!

   

  Emma Harrisova

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:

Fly Norge – Bari t/r
1 stk innsjekket bagasje på flyreisen
7 netter i delt dobbeltrom
7 frokoster
3 lunsjer
1 vinsmaking på vingård
7 middager
Utflukter og transport iflg. program
Inngangspenger iflg. program
Tips
Reiseleder fra Norsk Tur

Enkeltrom

Frivillige utflukter har bindende påmelding. Vi tar forbehold om nok påmeldte for gjennomføring av disse utfluktene.
Vi tar forbehold om endring av pris vedrørende valutakurs og flyavgift. Vi tar forbehold om endringer i program, flytider, samt eventuelle trykkfeil.