31. mai - 06. juni 2024

SpareBank 1 SR-Bank til Lago Maggiore

Piemontes skjulte skatter og en av Europas vakreste innsjøer

Bli med oss på tur til Lago Maggiore!

En liten time nord for Milano i utkanten av vinregionen Piemonte, ligger Lago Maggiore, en skjult hemmelighet for de fleste. Som tatt ut av et postkort er denne store innsjøen på grensen mellom Italia og Sveits både imponerende og intim, med stolte Alper som kulisse. Et besøk på de vakre og unike Borromeo-øyene imponerer med staselige herskapshus og flotte designede hager. En dagstur til Sveits og besøk i den fornemme byen Lugano ved Luganosjøen og en spektakulær togtur fra Sveits til Italia, gir mange flotte naturopplevelser.

Dette er en unik reise til et fantastisk og eksotisk sted i Europa!

 

 

 

 

Reiseleder Nils E. Aase

Dagsprogram

Dag 1
Stavanger – Lago Maggiore, Piemonte
Dag 2
Øyhopping på Borromeo-øyene
Dag 3
Dagen er din - opplev nabobyen Stresa på egenhånd
Dag 4
Idylliske Lago de Orta, landsbyen Orta San Giulio og øya Isola de San Giulio
Dag 5
Frivillig dagstur til vakre Lugano i sydlige Sveits med panoramisk togtur
Dag 6
Vandretur i Verbania med kunst og flora
Dag 7
Ostekjeller i Arona, vingård i Fontechiara og hjem til Norge

Program

 • Dag 1 Stavanger – Lago Maggiore, Piemonte
  Inkluderte måltider: Middag

  Fly om morgenen fra Sola via Frankfurt til Milano. Herfra er det kun en times busstur til Baveno hvor vi skal bo. Baveno er et rolig sted, med innsjøen som nærmeste nabo. Vårt ærverdige og delikate hotell ligger ved innsjøen og ønsker oss velkommen med flotte rom og en deilig hage med basseng, solstoler og en fantastisk utsikt utover Lago Maggiore. Her vil du garantert trives. Ettermiddagen brukes til å bli kjent med hotellet og omgivelsene. Om kvelden samles vi til turens første middag i hotellets restaurant.

 • Dag 2 Øyhopping på Borromeo-øyene
  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Etter en rikholdig frokost står vår chartrede båt klar til å ta oss med på en eventyrreise.

  I løpet av dagen skal vi besøke de spesielle Borromeo-øyene, 3 små øyer med hvert sitt særpreg.

  De fikk sitt navn av den aristokratiske Borromeo familien som eide øyene fra 1500-tallet. De beste arkitekter og gartnere ble hentet inn for å skape de luksuriøse bygningene og hagene på disse øyene.

  Vi går i land på den vakre øya Isola Bella med sitt storslåtte palass. En vandring inne i slottet viser oss fordums rikdom av dimensjoner, imponerende utsmykninger i alle palassets mange rom, eksklusive møbler og et vell av oljemalerier og vevde veggmalerier. Spaserturen i den italienske hagen møter oss med monumenter, statuer og frodige planter, alt satt sammen til perfeksjon.

  Båten seiler oss videre til øya Isola dei Pescatori som er en gammel fiskelandsby. Øya har en magisk atmosfære med trange smug, små lokale restauranter og noen få spennende butikker. Her serveres dagens lunsj og deretter får du litt tid til å oppdage øya på egenhånd.

  Vår siste øy er Isola Madre, som best kan beskrives som en stor eksotisk hage. Lokalguiden vår tar oss med på en vandring rundt blant imponerende trær, busker og blomster, før vi møter øyas store herskapsvilla. Og vi vil helt sikker også hilse på både fasaner og påfugler på vår vandring.

  Så blir det en liten tur på innsjøen før vi utpå ettermiddagen er tilbake på vårt hotell, etter en dag full av fantastiske og annerledes opplevelser. Da passer det bra å sette seg ut i hotellets flotte have og nyte noe godt i glasset. Og når vi samles til kveldens middag deles dagens mange inntrykk og opplevelser.

 • Dag 3 Dagen er din - opplev nabobyen Stresa på egenhånd
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  I dag kan du nye dagen i ditt eget tempo. Hotellets have med solstoler og basseng frister kanskje noen, men andre tar en spasertur i Baveno.

  Vi anbefaler også en tur til Stresa, en liten by med 5000 innbyggere. 4 km å spasere langs Lago Maggiore eller 5 minutter med taxi. Den milanesiske adelsfamilien Borromeo etablerte seg her og etter hvert oppdaget aristokrater dette flotte stedet og bygde luksuriøse villaer i og rundt Stresa.

  På 1800-tallet ble Orientekspressen reisemåten for de rike, og den ble stadig utvidet til flere byer. I 1919 kunne man ta toget fra London via Paris til Milano og da begynte reisende og forfattere fra hele Europa å oppdage denne vakre byen.

  Stresa er kjent for sin elegante arkitektur, en hyggelig gammel bydel med spennende forretninger, kafeer og gode restauranter. Noen ønsker en formiddagstur hit og spiser en deilig italiensk lunsj, mens andre tilbringer dagen i Baveno og besøker Stresa på ettermiddagen og nyter kveldens middag på en hyggelig uterestaurant med den vakre innsjøen  som kulisse.

  Hotellet serverer også i kveld  en nydelig 3-retters middag med deilig italiensk vin.

 • Dag 4 Idylliske Lago de Orta, landsbyen Orta San Giulio og øya Isola de San Giulio
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Like ved foten av Alpene, blant skoger og åser åpenbarer denne lille naturlige perlen av en innsjø seg. Dette er en av de minste og lite kjente av de nordligste innsjøene i Italia. Her er vannet krystallklart og den sjarmerende landsbyen Orta San Giulio med forsvarsmurer fra 600-tallet har fargerike villaer, en labyrint av trange brosteinsbelagte gater hvor husene er overhengt av blåregn og hortensiaer.

  Byen dateres tilbake til romertiden, og i dag kan man oppleve både middelaldersk og barokk arkitektur og fargerike fresker som henspeiler til fordums velstand og prakt.

  Herfra ser du over til øya Isola de San Giulio, som domineres av til den romersk-katolske storslagne basilikaen, bygd på 1200-tallet. Det imponerende tårnet med høye fjell som bakteppe, gir Orta en aura av mystikk. Vi tar skyttelbåt hit og vandrer på brosteinsbelagte gater for å få nærkontakt med dette imponerende byggverket.

  Denne lille øya har også, siden 1973, vært hjemmet for nonnene i Mater Ecclesiae benediktinerordenen. I dag bor det rundt 100 nonner i klosteret.

  Tilbake i landsbyen får du tid til å rusle rundt i denne vakre lille byen og også nyte en matbit.

  Byens hjerte er Piazza Motta med livlige kafeer, håndverks- og antikvitetsforretninger, krydret med en avslappende stemning.

  Designermerket ALESSI etablerte seg like i nærheten av Orta i 1920. I dag er dette et verdenskjent designmerke for kjøkkenutstyr og pyntegjenstander. Vi gjør et kort stopp på ALESSI og fristes av et spennende outlet.

  Etter en 20 min. busstur er vi tilbake i Baveno, nyter ettermiddagen og samles til middag om kvelden.

 • Dag 5 Frivillig dagstur til vakre Lugano i sydlige Sveits med panoramisk togtur
  Inkluderte måltider: Frokost

  I dag kan du velge om du vil kose deg i Baveno, Stresa eller i hotellets omgivelser eller bli med oss på en frivillig spektakulær dagstur til Sveits.

  Lago Maggiore er den vestligste av de tre store prealpine innsjøene i Europa, og den nest største etter Gardasjøen. Den ligger på grensen mellom Italia og Sveits, er 65 km lang og 10 km på det bredeste.

  Vi kjører sydover, kommer til utløpet av innsjøen og entrer regionen Lombardia. Her er det flere naturreservater og små innsjøer før vi passerer grensen inn til Sveits. Fjellet Monte San Giorgio som er på UNESCO’s liste har noen av verdens viktigste fossile forekomstene som er opptil 240 millioner år gamle. Fra 1850 og frem til i dag har sveitsiske og italienske arkeologer og paleontologer stadig gjort nye funn av fossiliserte dyr og planter.

  Området har mange naturreservater og snart ønsker Lugano oss velkommen, byen som de siste årene har fått mange norske immigranter –  rikinger som flytter til Sveits. Ikke for å finne penger, men for å forsøke å beholde pengene de har. Med et meget gunstig skattesystem har dette fristet mange nordmenn de siste årene. Så denne formiddagen skal vi være i favorittbyen til utflyttede nordmenn, i et land som regnes både som det dyreste og rikeste i verden.

  I tillegg til et finanssenter for bank og business har Lugano mye mer å by på. Her oser det av luksus og livskvalitet. Vakkert beliggende ved Lago di Lugano, dekorert med parker, trær og blomster og med historiske og ærverdige bygninger i neo-klassisist stil.

  Etter en liten felle spasertur i sentrum får du tid på egenhånd til å oppleve byens sjarme. Populære Piazza della Riforma, et perfekt sted å spise lunsj og Via Nassa-gaten med sin elegante stil og atmosfære, fargelagt med luksuriøse forretninger. En vandring langs innsjøen kan også anbefales. Luganos kallenavn er nå blitt «Sveits’ Monte Carlo».

  Vi fortsetter turen og etter en time kommer vi til den sveitsiske byen Locarno, som ligger på den nordlige tuppen av Lago Maggiore. Gled deg til dagens togtur, 2 timer med naturopplevelser gjennom dalføret Centovalli som betyr «de hundre daler» på sveitsisk side og over til Italia igjen via Valle Vigezzo. Dette er en spektakulær togtur hvor man er oppe i 800 m.o.h. Vi passerer små landsbyer, en frodig natur og overveldes av Alpene med sine hvite snødekte topper. I Domodossola venter bussen og kjører oss tilbake til Baveno.

  Middag på egenhånd i kveld.

 • Dag 6 Vandretur i Verbania med kunst og flora
  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Dagens utflukt blir fargerik og kulturell. Verbania ligger kun 20 min. busstur fra vårt hotell og er en av de mest besøkte stedene i hele Piemonte. Byens historie begynte for over tusen år siden og er i dag spesielt kjent for Museo del Paesaggio, landsskapsmuseet og Villa Taranto botaniske hage.

  Vi besøker dette enestående museet inne i Palazzo Viani-Dugnani som har en spennende samling av malerier fra det 19 og 20 århundre, fresker, skulpturer og fotografier knyttet til kultur og historie fra Lombardia og Piemonte.

  Den botaniske hagen er en fargesprakende opplevelse. Den ble anlagt i 1870 av en greve og ble i 1913 kjøpt av skotten McEacharn som hadde en unik interesse for flora. Han forvandlet hagen slik at vi i dag kan vandre rundt i 180 mål med sjeldne planter, trær, kaktuser og blomster fra hele verden, takker være områdets milde klima året rundt. Idylliske stier, vannfall og fontener, blomsterbed i vakre farger, den botaniske hagen er en drøm med sine 1000 innførte arter og 20.000 arter av spesiell botanisk verdi.

  I kveld skal vi ha «dinner with a view». Buss kjører oss til en høyde over innsjøen hvor turens siste middag serveres. Her nyter vi deilig mat og drikke med en fantastisk utsikt over Lago Maggiore. Et siste farvel til denne vakre innsjøen omkranset av små byer og et majestetisk alpelandskap.

 • Dag 7 Ostekjeller i Arona, vingård i Fontechiara og hjem til Norge
  Inkluderte måltider: Frokost

  Etter frokost og utsjekk fra hotellet er vi klare for nye opplevelser.

  Vi kan ikke si farvel til Piemonte uten å smake på lokale oster og Piemontes gode viner.

  I Italia er man «osteoppdretter» og skal man lykkes med å lage ost av topp kvalitet og smak er dette et håndverk som krever kunnskap om mennesker, steder, dyr og egnede miljøer for at osten skal utvikle og modnes til en perfekt og smakfull ost. Dette har de lykkes med i familiebedriften Guffanti i Arona, hvor de har laget oster siden 1876 og i dag tryller frem smakfulle og delikate smaksopplevelser. Vi får omvisning i ostekjelleren med etterfølgende ostesmaking. Du vil bli imponert når du entrer osteutsalget med sitt store sortiment av velsmakende oster laget av ku- geit- sau- og bøffelmelk, som er lagret etter alle kunstens regler for å få en fremragende smak. Det er lett å falle for fristelser i ostebutikken.

  Vi fortsetter til en liten familieeid vingård, Fontechiara, som dyrker økologiske viner. Vi får vingårdens historie og benker oss ved langbord, klar for vinsmaking av gårdens 3 beste viner samt lokal fingermat.

  Så fortsetter turen mot Milano og flyavgang.

  Vi er sikre på at denne turen har fylt deg med masse inntrykk og opplevelser du sent vil glemme.

  Photo from Luigi Guffanti 1876 Arona
  copyright chelsea pridham
sr bank logo

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:
 • Totalpris: kr 26 900,- pr. person

Fly Stavanger – Milano t/r
Flyavgifter
1 innsjekket bagasje
Busstransport ifølge program
6 netter i delt dobbeltrom på Grand Hotel Dino
6 frokoster
1 lunsj inkl. 2 glass vin
5 middager inkl. 2 glass vin
Utflukter og inngangspenger ifølge program
Reiseleder fra Norsk Tur
Bankvert fra Sparebank 1 SR-Bank

Tillegg per person:
 • Enkeltrom kr 7 150,-
 • Dagstur til Sveits med togtur kr 2 100,-

Frivillig utflukt har bindende påmelding. Vi tar forbehold om nok påmeldte for gjennomføring av denne utflukten.
Vi tar forbehold om endring av pris vedrørende valutakurs og flyavgift. Vi tar forbehold om endringer i program, flytider, samt eventuelle trykkfeil.

Betingelser

Betaling:
Etter mottatt bekreftelse må depositum på kr 4000,- innbetales innen 14 dager.
Depositumet bekrefter avtalen mellom deg og arrangøren.
Hvis depositum ikke er kommet på Norsk Tur sin konto senest 2 dager etter forfall, kan arrangøren heve avtalen.

Restbeløpet betales 10 uker før avreise. Dersom restbeløpet ikke er innbetalt ved betalingsfristens utløp og turen avbestilles etter dette, vil det kunne medføre krav om innbetaling i henhold til avbestillingsreglene.

Avbestillingsgebyr:
Innen 105 dager før: arrangør beholder et adm.gebyr på kr 1000,- per person
Mellom 104 og 71 dager: arrangøren beholder innbetalte depositum
Mellom 70 og 36 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 35 til 0 dager:  100 % av totalt fakturert beløp

Flyavgift refunderes i samsvar med flyselskapenes refusjonsregler.

Betingelser ved påmelding 71 dager før avreise eller senere:
Hvis reisen bestilles senere enn 71 dager før avreise, må hele turprisen innbetales innen 2 virkedager.
Avbestillingsregler:
Mellom 70 og 36 dager: 50 % av totalt fakturert beløp
Mellom 35 til 0 dager:  100 % av totalt fakturert beløp

Dersom du avbestiller turen, må dette gjøres skriftlig til Norsk Tur.

Vi anbefaler å ta kontakt med ditt forsikringsselskap for tegning av avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må være betalt før du betaler depositumet for turen for at den skal være gyldig.

Vi gjør oppmerksom på at dersom to personer har bestilt et dobbeltrom og en av personene avbestiller turen, vil et enkeltromstillegg tilfalle den andre personen.

Norsk Turs betalings- og avbestillingsregler tar utgangspunkt i «Alminnelige vilkår for pakkereiser» som er utarbeidet av Reisebransjeseksjonen i HSH og Forbrukerombudet. De Alminnelige Vilkårene er utformet i henhold til Lov om Pakkereiser («Pakkereiseloven») og Barne- og Familiedepartementets forskrifter til loven, og supplerer bestemmelsene i loven og forskriftene. Vilkår over avviker fra de alminnelige vilkår utformet i Pakkereiseloven. Dette på grunn av forpliktelser ovenfor underleverandører

Informasjon om tilslutningsfly
Flytider
Flytidene oppført i programmet er i henhold til dagens tider oppgitt av flyselskapene. De endelige tidene vil først bli bekreftet ved billettutstedelse som skjer ca 3 uker før avreise.
Ved vesentlige tidendringer eller endring av flyselskap før billettutstedelse, vil informasjon bli gitt.

Tilslutningsfly
Ønskes utreise fra en annen flyplass i Norge, er vi behjelpelig med dette. Vennligst kontakt oss i god tid før avreise, og du vil motta et pristilbud fra oss.
Vi booker en gjennomgående billett der dette er mulig, noe som betyr at ved eventuelle forsinkelser er du ikke selv økonomisk ansvarlig.

Tilslutningsfly booket på egenhånd
Hvis du bestiller tilslutningsbillett på egenhånd, vil den ikke bli gjennomgående og du er selv økonomisk ansvarlig.
Ved forsinkelser slik at du ikke når gruppens fly på utreisen eller ditt tilslutningsfly på hjemreisen, er du ansvarlig for å dekke kjøp av ny billett til/fra destinasjonen.
Vi anbefaler at du booker med god tidsmargin til oppsatt avgang med gruppen, minimum 3 timer før avgang. Normalt får du ikke sendt din bagasje gjennomgående til den destinasjonen du skal til, men må ta bagasjen ut og sjekke denne inn på nytt for din videre reise. Dette gjelder både ut- og hjemreise.
Dersom gruppens flytider endres, må du selv dekke kostnaden for endring av tilslutningsbillett eller evt. kjøp av ny billett, hvis denne er kjøpt på egenhånd.
Vær også oppmerksom på at hvis utreisebilletten ikke benyttes, er det mange flyselskap som automatisk kansellerer returbilletten.
Dersom den bestilte reisen blir kansellert, og du selv har bestilt tilslutningsbillett, dekkes ikke denne kostnaden av Norsk Tur.

Flytider
31.mai
 • 06:50 - 08:45
  Stavanger Frankfurt
 • 10:50 - 12:00
  Frankfurt Milano
06.juni
 • 18:05 - 19:25
  Milano Frankfurt
 • 20:10 - 22:00
  Frankfurt Stavanger