Stadlandet og Fjord – Norge

Unike naturopplevelser!

Bli med på en Norgestur spekket med naturopplevelser, gode hoteller, deilige måltider og store attraksjoner.

Første del av turen er det vestligste punktet i Norge – Stadlandet. Her kan det være værhardt, men når sola skinner er alt bare vakkert rundt oss med kritthvite strender og fjellene som stuper i Stadhavet. Vi får inntrykk av hvordan vestlandsbonden og fiskeren har levd og livnært seg igjennom generasjoner, hvordan små samfunn er levedyktige og hvordan menneskene her tar vare på sine kulturskatter.

Reisen fortsetter inn i Fjord-Norge. Turister fra hele verden ønsker å oppleve det som vi nordmenn så lett har tilgang til. Fjordarmer, snø på fjelltoppene, grønne og levende bygdesamfunn, bærekraftig jordbruk og masse severdigheter. Det sies at på Vestlandet er det fantastiske opplevelser rundt hver sving!

Denne turen kan tilpasses med avreise fra flere steder, kontakt oss for konkret rute.

Dagsprogram

Dag 1
Fra Bergen til Stadlandet
Dag 2
Ervika, Hovden, Vestkapp og Selja
Dag 3
Kråkenes, Refviksanden og Kannesteinen
Dag 4
Stad - Nordfjordeid - Loen
Dag 5
Briksdalsbreen og Stryn
Dag 6
Loen - Lærdal - Bergen
Loen Old houses in Aurland-Foap
Copyright: Visit Norway
Cable Car Loen Skylift
Copyright: Marius Beck Dahle
Hotel stad Frokost
Copyright: Hotel Stad
Hiking in Balestrand loen norge
Copyright VisitNorway.com
Stad Klosterbåten
Copyright: Terje Rakke/Nordic Life
Alexandra Bath Outdoor pool
Copyright: Alexandra Hotel

Program

 • Dag 1 Fra Bergen til Stadlandet

  Turen starter fra Bergen om morgenen og det legges inn flere påstigningssteder langs kjøreruten nordover.
  I en topp moderne turbuss med behagelige seter og god beinplass skal vi i dag nyte vestlandsnaturen på turen til Stadlandet. På ferjeturer over Sognefjorden og Nordfjorden kan kjøpe litt å spise og nyte utsikten.
  I Førde går turen vestover, vi passerer Svelgen innerst i Nordgulen før vi utpå ettermiddagen kommer til Stadlandet.

  Vi sjekker inn på Stad Hotell, hotellet ligger i havgapet på Stadlandet i Leikanger og har både restaurant og bar.
  Vi samles til turens første middag om kvelden.

  Copyright: fjordnorway.com
 • Dag 2 Ervika, Hovden, Vestkapp og Selja

  På dagens utflukt skal vi utforske store deler av Stadlandet.
  Vi starter med stopp ved Olavskrossen i Leikanger. I år 997 forteller sagaen at det på Dragseidet ble kristnet 4 fylker av Olav Tryggvason og her ble det i 1913 reist et minnesmerke.
  Turen nordvestover til den lille bygda Ervika som ligger i ei idyllisk vik med velholdte gårder spredt utover i landskapet. Bygda kan skilte med en av Norges beste strender for surfere.
  Like i nærheten ligger Hovden som har en dramatisk krigshistorie. Her er ruiner etter festningsanlegg som tyskerne bygde under 2. verdenskrig ved hjelp av krigsfanger fra Russland og Ukraina. Den tyske marinen kunne herfra verne egne konvoier som kom seilende rundt Stad mot allierte flyangrep. Mange døde i fangenskap her og det ble seinere bygget et minnekapell. Vi tar en spasertur for å kikke på grotten tyskerne bygde.

  Vi kjører videre til Vestkapp hvor vi får oppleve et av de mest spektakulære utsiktspunktene på kysten av Norge, med fjellet Kjerringa som ruver 496m over havet. Dette regnes som det vestligste fjellplatået i Norge. Ingen steder i landet har så skiftende vær, fra speilblankt hav til tåke, storm eller orkan.
  Når været er klart er utsikten spektakulær, med panoramautsikt i alle retninger. Herfra kan man skimte Sunnmørsalpene, Ålfotbreen og det storslagne Stadhavet. Mangt et forlis har funnet sted når skipene skulle runde Stad og Vestkapp.
  Dagens lunsj spiser vi på Vestkapp Restaurant. Vi serveres hjemmelaget mat og nyter naturen igjennom restaurantens store vinduer.

  Turen fortsetter sørover på Stad og i Selje tar vi Klosterbåten til øya Selja. Her ligger de imponerende ruinene til Selje kloster, grunnlagt rundt år 1100 på stedet der den kvinnelige helgenen Sunniva på 900-tallet seilte ut fra Irland og forliste og drev i land her. Engelske benediktinermunker bodde i klosteret.
  Klosterruinene ligger idyllisk til nær havet, med sitt majestetiske Albanustårn ruvende14 m høyt. Ruinene av kirken, klosteret, terrassen og murene viser oss steinarkitektur på sitt beste.
  Man undres hvor all steinen ble fraktet til øya fra. Båt tilbake til Selje og buss videre til vårt hotell.

  Middag på hotellet om kvelden.

  Copyright: Andres Duran
 • Dag 3 Kråkenes, Refviksanden og Kannesteinen

  Dagens heldagstur er full av høydepunkter. Vi kjører sørover, via Bryggja, over den 1,2 km lange Måløybrua til til Vågsøy som har mye å vise sine besøkende.
  Første stopp er Refviksanden, en naturlig hvit sandstrand dannet av skjellfragmenter, over 1 km lang. Den har flere ganger blitt kåret til Norges fineste strand. Her kan man spasere eller vasse barbeint og plukke skjell?

  Så står Kråkenes Fyr for tur, en viktig værstasjon for Meteorologisk institutt. Her får vi en fantastisk utsikt til Stadhavet. Når værmeldingen sier full storm på Stad er det nesten alltid orkan her. Lunsj spiser vi i Måløy, en liten by ved Ulvesundet.
  Turen fortsetter via Vågsberget som tidligere var et av mange handels- og gjestgiversteder langs kysten. Vi kjører forbi fredede hus fra 1800-tallet. Gled deg til neste stopp i den lille bygda Oppedal. Gjennom tusenvis av år har is, havbølger og småstein formet Kannesteinen, et unikt naturfenomen. Den 3 meter høye steinen står stolt på sin stett og tar imot havet i all slags vær.

  For at du skal få oppleve så mye som mulig denne dagen følger vi kystveien tilbake og fra bussvinduet passeres den lille Venøya, deretter kommer Barmøya til syne, kjent for flott turterreng og et levende bygdesamfunn.

  Vi nyter kveldens siste middag på hotellet og håper på en flott solnedgang.

  Copyright: Vidar Molokken/Visit Norway
  Copyright: Visit FjordKysten
 • Dag 4 Stad - Nordfjordeid - Loen

  Vi forlater kystkulturen og dagens kjøretur tar oss innover i fjord-Norge.
  Ved Bryggja møter vi den nordligste av de tre store fjordene i Vestland fylke, Nordfjorden. I Nordfjordeid fikk i 2019 en spennende attraksjon, Sagastad, som på en levende måte formidler vikinghistorien vår. Et interessant stopp hvor vi bl.a. skal se en rekonstruksjon av det 30 m lange Myklebustskipet som var et av verdens største vikingskip. Målet med museet er at det skal skape undring og sette spor.

  Turen går videre langs Hornindalsvatnet og når vi ankommer Loen og Alexandra Hotel står lunsjbordet dekket for oss. Deretter blir det innsjekk og ettermiddagen nytes i hotellets hage, i spaavdelingen eller i svømmebassenget inne eller ute. Hotel Alexandra har vært et av våre favoritthotell i snart 40 år.
  Hotellet ble åpnet i 1884 har  fått navn etter prinsesse Alexandra av Danmark som var gift med prins Edward som seinere ble kong Edward 7.av England.

  Har du lyst på litt action denne ettermiddagen kan du bli på Norges letteste topptur.
  Loen Skylift ble offisielt åpnet i 2017 av Dronning Sonja og løfter oss fra fjorden i Loen i gondolvogner opp i over 1000 m høyde på fjellet Hoven. Pendelbanen er en av de bratteste i verden. Vel oppe får man virkelig nærkontakt med den mektige naturen. Her finnes restaurant og café og står man på toppen av taket er man omkranset av fjell og fjorder og ser Loen i fugleperspektiv.

  En samling i hotellets bar før kveldens middag er alltid hyggelig.

  Copyright: Unda Paula Lauberga
  Copyright: Alexandra Hotel
 • Dag 5 Briksdalsbreen og Stryn

  Vi våkner til et majestetisk landskap i alle retninger – dette er virkelig Norge på sitt beste. Loen er den lille bygda med de store naturopplevelsene. Mange av oss har besøkt dette stedet, men det er like imponerende å komme tilbake. Bo på et flott hotell, få servert gode måltider og nyte spektakulære omgivelser. Den største opplevelsen er nok den mektige Briksdalsbreen som er en del av Jostedalsbreen Nasjonalpark. Fra 1200 m høyde, omkranset av fjell, stuper breen ned i den grønne og trange Briksdalen – et spektakulært syn. Vi kjører langs Oldenvannet opp til Briksdalsbre Fjellstue og herfra fraktes vi i «trollbiler» 2,5 km inn til breområdet. De siste 500 m går vi til fots og synet som møter oss er spektakulært. Deretter samles vi på Fjellstua og her kan man kjøpe lunsj før vi returnerer til Loen. De som ønsker det kan bli med oss inn til Stryn som bl.a. er kjent for sine fabrikkutsalg. Her finnes Riccovero, Sport Outlet og Skogstad Sport som tilbyr klær til fordelaktige priser.

  Resten av ettermiddagen nytes på egenhånd før vi samles til middag om kvelden.

  Copyroght: BriksdalFjellstove
  Copyright: Bjarte Haugen
 • Dag 6 Loen - Lærdal - Bergen

  Etter to fantastiske netter på Alexandra Hotell er vi klare for nye opplevelser.
  Ferden går sydover, vi kjører gjennom den 6,5 km lange Fjærlandstunellen og kommer til vakre Fjærland hvor Sognefjorden og Jostedalsbreen møtes. Hvite og blå brearmer henger over stupbratte fjellsider, og kanskje er dette den vakreste brebygda i verden.
  Vi besøker det flotte Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten, et interaktivt museum som gir kunnskap om isbreer og klima på en ny og annerledes måte. Utstillinger med danning av isbreer, hvordan de former fjordlandskapet og hvorfor de spiller en viktig rolle i klimaforsking. Panoramafilmen om Jostedalsbreen er imponerende. Et tankevekkende besøk om klima i endring fra fortid til framtid.

  Vi ferjer til Fodnes, innerst i Sognefjorden, og møter Gamle Lærdalsøyri med sine bevarte trehus fra 1700 – 1800-tallet. Lærdal står på UNESCO’s verdensarvsliste og er ei typisk vestlandsbygd med gårdsdrift og et frodig kulturlandskap. Det dyrkes frukt, bær og grønnsaker og stedet har fått merke som et Bærekraftig Reisemål. Allerede på 1800-tallet kom det engelske lorder til Lærdal for å fiske laks i Lærdalselva som er kjent langt utover Norges grenser.
  Her spiser vi lunsj og fortsetter turen gjennom verdens lengste veitunnel, Lærdalstunnelen, til Aurland, kjent for sine populære Aurlandssko.
  Gjennom vakkert landskap passeres Flåm, Gudvangen og Voss før vi sen ettermiddag er tilbake i Bergen.

  Copyright: Øyvind Heen/fjords.com
  Copyright: Gaute D Boyum

Praktisk informasjon og reisebetingelser

Dette er inkludert:

3 netter på Stad Hotell i delt dobbeltrom
2 netter på Alexandra Hotell i delt dobbeltrom
5 frokoster
4 lunsjer
5 middager
Inngangsbilletter
Ferjer
Moderne turbuss på hele reisen
Reiseleder fra Unik Travel

Enkeltrom
Måltider utover det som er beskrevet i programmet
Drikke til måltidene

Vi tar forbehold om endringer i program, busstider, samt eventuelle trykkfeil.